Samsung Galaxy S24: nu met hoge korting!

Huawei Band 7 review: fitnesstracker met meer slimme functies

Sebastien Marien
Sebastien Marien
15 oktober 2022, 21:43
7 min leestijd
Huawei Band 7 review: fitnesstracker met meer slimme functies

Lees verder na de advertentie.

Met de Huawei Band 7 brengt het merk een nieuwe voordelige fitnesstracker uit. Hij heeft nu een always-on-functie en meer slimme functies, en je betaalt slecht 59,99 euro. Dit is de review van de Huawei Band 7.

Huawei Band 7

Huawei heeft meerdere succesvolle wearables die de laatste jaren werken met zijn Harmony OS-besturingssysteem. We verkiezen de Watch GT 3 boven de duurdere Watch 3, zoals je eerder al in onze review kon lezen. De Huawei band-serie moet in de plaats van het merk in het lage prijssegment vertienvoudigen. Het is een fitnesstracker die gericht is op sport en gezondheid, maar Huawei geeft zijn Band 7 steeds meer functies die we vooral gewend zijn van smartwatches. Is de Band 7 een koopje voor zijn lage prijs? Dat bespreken we hier.

Strak design

Met de Band 7 neemt Huawei een veel minder grote sprong voorwaarts vergeleken met de Band 6, als het aankomt op het scherm en het design. Als je hem vanaf een afstand ziet, kan je moeilijk zeggen dat het apparaat maar zes tientjes kost. Dat beeld verandert wel zodra je hem om je pols doet, want zowel de behuizing als het bandje voelen vrij goedkoop aan. Daar is niets mis mee. Wees er alleen van bewust dat de Band 7 gevoelig kan zijn voor krassen.

De fitnesstracker voelt  verder opvallend licht – hij weegt 16 gram – en Huawei heeft het gewicht ook verminderd vergeleken met de vorige generatie. De Band 7 is ook 5 ATM-waterbestendig, wat betekent dat je er zonder problemen mee kunt gaan zwemmen. Aan de zijkant is één knop waarmee je alle apps tevoorschijn haalt.

Premium variant?

Het design van de Band 7 is oké. Hij ziet er prima uit, maar echt een modeaccessoire kan je het niet noemen. Het zou fijn zijn als Huawei zou overwegen om ook een luxere variant uit te brengen gemaakt van duurzamere materialen -voor een iets hogere prijs-. Een beetje zoals bij de Smart Band 7 Pro van Xiaomi. Het is prettig dat de bandjes verwisselbaar zijn en je kan dus het standaard silicone bandje verwijderen en het verwisselen voor een meer stijlvol bandje voor formele aangelegenheden.

Mooi scherm, mag groter

De Band 7 heeft een 1,47 inch AMOLED-paneel, net als zijn voorganger. Het is daarom kleiner vergeleken met zijn belangrijke concurrent, de Xiaomi Smart Band 7. Een groter scherm biedt zeker een meerwaarde, want het maakt de interface nog beter voor tal van functies. In het bijzonder voor meldingen, want lange berichten zijn momenteel geen pretje om te lezen op het scherm van de Huawei Band 7.

Verder zijn we erg te spreken over de maximale helderheid van het scherm en de mooie kleuren. Toch hebben de automatische helderheidsfunctie uitgeschakeld, omdat het scherm buiten tijdens het sporten te donker was. 

Goed voor recreatieve sporters

Bij een fitnesstracker staan sport- en gezondheidsfuncties centraal. Je start een training vanaf het horloge, want hij kan niet automatisch detecteren dat je bent begonnen met hardlopen. Voor je de activiteit begint kan je een intervaltraining instellen of een bepaald doel kiezen. Dat kan gaan om een maximale afstand of een hoeveelheid calorieën die je wil verbranden.

Tijdens het sporten kan je informatie lezen over de hartslagzone tijdens de activiteit, het bloedsuikergehalte (SPO2), je snelheid en het aantal verbrande calorieën. Achteraf kan je verrassend veel gegevens over je training terugvinden op de Band 7 zelf, maar beter is om de bijhorende Huawei Gezondheid-app te openen.

Huawei Gezondheid

Huawei Gezondheid is een absolute troef voor de Huawei Band 7, want de app voelt erg volwassen aan. Ze bevat veel functies, zonder dat de presentatie ervan overweldigend aanvoelt. Op het overzicht krijg je alles te zien over je aantal stappen, je sportgegevens, de hartslagmeting, slaap en stressmeting. Wanneer je sportgegevens in detail bekijkt, dan verschijnen die in overzichtelijke tabellen en grafieken.

Een pluspunt is dat Huawei Gezondheid je ook begeleidt. Je kan zelf een doel instellen, bijvoorbeeld 5 kilometer kunnen lopen. De app stelt je een heleboel vragen en maakt daarna een gepersonaliseerd schema waarmee je dat doel kunt bereiken. Je hebt veel controle over dat plan, want je kan bepalen hoe moeilijk je het voor jezelf wil maken en zelfs binnen welke tijd je die 5 kilometer uiteindelijk wil doen. Vervolgens kan je je schema ook toevoegen aan je agenda.

– Lees verder onder de afbeeldingen –

Hoewel Huawei Gezondheid een erg handige app is voor sportliefhebbers, vormen de mogelijkheden van de Band 7 wel een beperking. Als je bijvoorbeeld je hardloop- of fietsroutes wil registreren, dan moet je je telefoon meedragen. Ik merkte daarbij dat de routes die op kaart verschijnen niet helemaal kloppen, want bij ongeveer de helft van één van mijn hardlooproutes werd verkeer in kaart gebracht. Verder mag je niet de grootste nauwkeurigheid verwachten van zaken als de stappenteller of hartslagsensor. Voor de beste resultaten moet je kijken naar de betere sporthorloges of smartwatches. De Band 7 is prima voor de recreatieve sporter die geen al te hoge verwachtingen heeft op dat gebied.

Daarnaast kan de Huawei Gezondheid-app niet langer gegevens delen met andere apps. Gelukkig kan je wel nog steeds synchroniseren met Google Fit via een omweg, met name deze app. Op die manier is het dus ook mogelijk om je sportgegevens te laden in Strava en andere populaire apps.

Slaap en stress

Naast sporten, moet je natuurlijk rusten. De functies voor slaap- en stressmeting werken goed. In Huawei Gezondheid krijg je een uitgebreide analyse te zien van je slaap en bij elke pijler lees je of jouw resultaat al dan niet normaal is. De Gezondheid-app geeft veel nuttige informatie over de verschillende soorten van slaap. De stressmeting zou misschien wat meer informatie gebruikers mogen bevatten, zodat het duidelijk is hoe de meting in zijn werk gaat.

Steeds meer slimme functies

Huawei heeft met de Band 7 stappen voorwaarts gezet als het gaat om slimme functies. Je kan op het horloge natuurlijk al je meldingen lezen, maar je ook berichten beantwoorden met een aantal standaard antwoorden. Er zijn best veel keuzes, waaronder: ‘Ja’, ‘Nee’, ‘Bedankt’, ‘Tot zo’, ‘Geweldig’ en ‘OK’. Die antwoorden zijn handig in sommige situaties en het werkt ook niet alleen voor sms: ook in de populaire berichtenapps. Daarnaast kan je met een emoji naar keuze een bericht liken. Wanneer je op de emojiknop drukt, toont de Band 7 een keuzescherm.

Huawei’s tracker heeft bovendien handige knoppen voor muziekbediening. Eerst kon je alleen door muzieknummers bladeren die fysiek op je telefoon waren opgeslagen. Nu zijn er knoppen voor de bediening van allerlei soorten media die op je telefoon wordt afgespeeld. Je kan afspelen en pauzeren, door nummers bladeren en het volume aanpassen. Tijdens een workout is dus het ontzettend makkelijk om je muziek te bedienen.

Verder heeft de Band 7 voor het eerst een Always-on-scherm en daarvoor krijgt je wijzerplaat een aangepast uiterlijk dat zuiniger werkt. Dat always-on-scherm ziet er fraai uit. De Band 7 heeft ook een functie waarmee je je telefoon kan terugvinden en er zijn de typische apps voor onder meer de timer, stopwatch, wekker en het weerbericht. 

Op het vlak van wijzerplaten heb je meer dan 4.000 designs om uit te kiezen en die zijn er in verschillende stijlen. We hebben zeker geen klachten over het aanbod en het is ook leuk dat je in sommige wijzerplaten die sport- en gezondheidsinfo bevatten, kan kiezen welke informatie je wil zien. Dat kan je zelfs rechtstreeks op de Band 7 instellen. 

Goede accuduur

De Band 7 gaat in principe tot 14 dagen mee volgens Huawei, maar in de praktijk merken wij dat hij minder lang meegaat. Als je hem vaker gebruikt om te sporten, de helderheid verhoogt en continu de hartslag meet, dan heeft dat invloed op de accuduur.

Ik gebruikte ook het always-on-scherm en ik kon in de praktijk rekenen op een gebruikstijd van zes dagen als ik twee sportsessies deed. Daarna moet hij aan zijn magnetische oplader. Zes dagen is al een stuk minder dan twee weken, maar het blijft nog steeds een goed resultaat.

Conclusie

Huawei heeft met zijn smartwatches en fitnesstrackers al heel wat ervaring opgebouwd en dat kan je ook zien in een product zoals de Band 7. Zowel de software op het horloge als die in de Huawei Gezondheid-app is erg overzichtelijk. Huawei doet het op dat vlak beter dan de meeste van zijn concurrenten. 

Verder zijn de nieuwe functies voor meldingen en de muziekbediening al een stuk handiger geworden. De Band 7 is prima geschikt voor de recreatieve sporter, maar als je een echt nauwkeurige registratie wil van je activiteiten en gps, dan moet je naar sporthorloges of smartwatches kijken. Wie binnen de doelgroep past, doet een goede koop met de Band 7.

Huawei Band 7 kopen

De Huawei Band 7 is verkrijgbaar in de kleuren Graphite Black, Nebula Pink, Wilderness Green en Flame Red voor een adviesprijs van 59,99 euro.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

2

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

16 oktober 2022, 11:39

De producten van Huawei worden net als die van de concurrentie regelmatig wetenschappelijk getest. In sommige opzichten doen ze het soms beter dan onder andere de A-merken Garmin en Fitbit.

Waar Huawei veel steken laat liggen is met de Huawei Health APP en hun support. Deze health APP registreert al je workouts en metingen die zijn ingesteld op je wearable, maar de APP telt zelf, bovenop de tellingen van je wearable, prestaties die jezelf niet verricht hebt. Als ik een lange fietstocht maak, telt de APP bovenop de verreden kilometers zomaar 8.000 stappen er bij.
Onderwerpen die door gebruikers bij de afdeling support worden neergelegd, worden niet beantwoord of ze blijven passief.

15 oktober 2022, 13:59

Diabetici zullen blij zijn dat je er je bloedsuikergehalte mee kan meten. Gedaan met naalden prikken. ?

De zogeheten perifere zuurstofsaturatie wordt aangeduid met SpO2. Iets helemaal anders dan bloedsuikergehalte.