Van Google Pixel 2 XL naar 4 XL
Laat ik beginnen met de reden waarom ik ben overgeschakeld naar de Pixel 4 XL, en die is erg eenvoudig. Ik begon te voelen dat de Pixel 2 XL op leeftijd komt en daarnaast was ik geprikkeld door de telecamera van het nieuwe toestel. Ik bespreek in deze review de overstap van mijn Pixel 2 XL naar de Pixel 4 XL en op welke punten Google verbeteringen heeft gemaakt, maar ook waar juist nog duidelijk kansen liggen. De volledige review van de Google Pixel 4 XL kan je hier lezen.
Design en bouwkwaliteit
De Pixel 4 XL heeft een veel opvallendere verschijning dan de 2 XL. Hoewel de afmetingen vrijwel gelijk zijn, voelt de telefoon iets compacter en meer premium en met name de achterkant is opvallend, zeker in de kleuren ‘Oh So Orange’ of ‘Clear White’. Het grote voorhoofd is de prijs die je betaalt voor gezichtsherkenning en de Motion Sense-technologie. Toegegeven, mooi is het niet, maar het stoort me ook niet in het dagelijkse gebruik. Een geavanceerde vorm van gezichtsherkenning is ook zeker prettiger dan een vingerafdruksensor achterop.
Verder lijkt ook de bouwkwaliteit te zijn verbeterd, maar ze is nog niet op het niveau van bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S20, de iPhone 11 of OnePlus 7T-reeks. Zo voelt met name de zwarte aluminiumrand ietwat kwetsbaar aan.
Scherm
Toen de Pixel 2 XL uitkwam was er veel kritiek op het scherm. Er was sprake van zogenaamde screen-burn en blueshift-problemen en critici vonden het paneel te flets. Bij later geproduceerde Pixels bleek dat trouwens te zijn verbeterd. De 4 XL heeft echt een fantastisch scherm met nog steeds dezelfde QHD-resolutie maar het scherm is echt een plaatje.
Dat is ook wat de testers van DisplayMate konden vaststellen. Je kan het paneel niet het beste van de industrie noemen, want als je echt naar maximale helderheid kijkt, dan merk je dat die lager is dan bij concurrerende telefoons. Toch heb ik dat nooit als een nadeel beschouwd, want Google kiest bewust voor een lagere helderheid omdat het de accuduur ten goede komt. Het gaat dan ook om een 90 Hz paneel en ondanks de lagere helderheid is het echt sprankelend. Alleen deze verbeteringen zouden al een reden kunnen zijn om mijn oude Pixel aan de kant te leggen.
Prestaties en accu
De 4 XL reageert soepel en snel en hij is echt een plezier om te gebruiken in vergelijking met de krappe 4 GB RAM van de Pixel 2 XL. Dit is dan ook de eerste Android-telefoon waar ik weer echt van houd sinds de Nexus 5. Apps laden snel het scherm is super responsief. In het dagelijks gebruik is het verschil met Pixel 2 XL dag en nacht.
Bij Pixel-telefoons blijft de accu nog steeds aan de kleine kant als je ze vergelijkt met andere telefoons, maar gelukkig kom ik met de Pixel 4 XL wel vlot een hele dag door. Bij de 4 XL zit verder een 18 watt oplader terwijl de 2 XL wordt opgeladen met een 15 watt exemplaar. Dat is geen grote verbetering, maar toch is het verschil in het dagelijks gebruik merkbaar, en al zeker als je de telefoon oplaadt tot 90 procent en niet tot de volle 100 procent.
Als we vervolgens kijken naar de gezichtsherkenning via de de soli-radarchip, dan stel ik vast dat die erg goed werkt naar mijn ervaring. Het werkt snel en vlekkeloos, maar het is alleen een gemis dat ik niet kan betalen met gezichtsherkenning zoals dat kan met een vingerafdrukscanner. Je kan met de technologie ook handgebaren gebruiken om door je muzieknummers te bladeren of media te pauzeren, maar dat is geen ‘killer-functie’.
Camera
Hoewel andere smartphone fabrikanten een duidelijke inhaalslag hebben gemaakt, blijft de Pixel-camera de camera to beat als het gaat om gewone point-and-shoot foto’s. Je krijgt natuurlijke kleuren, beelden zijn haarscherp en met voldoende contrast door de uitstekende HDR-functie.
Ten opzichte van de Pixel 2 XL is de telecamera een goede toevoeging en ik merk dat ik het vaak gebruik. De telecamera geeft scherpe foto’s en tot 4x zoom is het kwaliteitsverschil erg beperkt. De telefoon gebruikt dan zijn 2x optische zoom samen met softwarematige optimalisaties. Jammer is wel dat bij minder licht de telecamera relatief veel ruis toont. Ik mis ook een groothoekcamera die leuke landschapsfoto’s gaat nemen en op dat gebied kan Google echt nog duidelijke verbeteringen aanbrengen.
Software
Het grote voordeel van een Pixel-telefoon zijn de regelmatige updates. Je hebt gegarandeerd de laatste Android-versie in een nette en kale softwareschil, en Google komt sinds kort met nieuwe pakketten aan functies via de Pixel Feature Drops. Zo heeft de Pixel 4 XL een mooi pakket aan unieke features. Denk aan sterke functies zoals Live Caption voor ondertiteling dat maar recent naar andere telefoons werd uitgerold.
Conclusie
Ondanks dat de Pixel 4 XL niet perfect is, biedt hij in mijn ogen de beste Android-ervaring die ik ooit heb gehad. Ik gebruik de telefoon intensief en verricht er werk mee dat ik anders op een laptop zou doen. Gebruikers met een oudere Android-telefoon zullen zeker blij verrast zijn als ze upgraden, want de Pixel 4 XL lijkt zowel voor 2 XL- als 3 XL-gebruikers een echte verbetering. Dat is zowel op het gebied van hardware als software het geval.
Het grootste nadeel aan de telefoon is dat de nieuwe Pixel nog steeds geen groothoeklens heeft en ook qua video loopt hij nog steeds achter op andere telefoons. Voor sommige gebruikers zal ook het ietwat gedateerde design afschrikken. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat Pixel-telefoons relatief snel hun waarde verliezen, al betekent dat ook dat koopjesjagers soms een goede slag kunnen slaan met deze telefoon.
Positieve punten
+ Mooi scherm
+ Goede prestaties
+ Googles updatebeleid
+ Pixel feature drops
+ Gezichtsherkenning
+ Uitstekende camera
Negatieve punten
– Telefoon verliest snel waarde
– Geen groothoekcamera
– Accuduur gemiddeld
– Niet verkrijgbaar via Nederlandse Google Store
Google Pixel 4 XL kopen
De Google Pixel 4 en Pixel 4 XL vind je in de kleuren Clearly White, Just Black en Oh So Orange. Jammer genoeg zijn ze net als de andere Pixel-telefoons officieel niet in Nederland en België beschikbaar, maar je kan voor de aanschaf wel een kijkje nemen in de Duitse Google Store of het grijze kanaal. Voor alle opties om hem te kopen kun je in dit overzichtsartikel terecht.
De Pixel 4 koop je hier met een abonnement en de Pixel 4 XL schaf je hier inclusief abonnement.
> Google Pixel 4 (64 GB) – 749 euro
> Google Pixel 4 (128 GB) – 849 euro
> Google Pixel 4 XL (64 GB) – 899 euro
> Google Pixel 4 XL (128 GB) – 999 euro
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten