Design: stijlvol en onderscheidend
De derde generatie ZenWatch heeft als eerste een mooie ronde wijzerplaat (9,95mm dik) en dat biedt naast uiterlijke voordelen ook praktische, het schermoppervlak is simpelweg groter en dus makkelijker te bedienen. Zowel deze beige variant als de Gunmetal-variant hebben een goudkleurige rand rondom het scherm (die wat mij betreft niet noodzakelijk is). Aan de zijkant zien we drie opvallende fysieke knoppen waar app of functies makkelijk mee kunnen worden opgestart. De bovenste knop kan aan een app worden gekoppeld, de onderste staat ingesteld op ECO-modus (hierover later meer) en met de middelste kun je Interactive, Ambient, Theater en Brightness Boost modi instellen. Deze knoppen werken echt goed, ze voelen goed aan en de feedback is meer dan prima.
Boven en onder de kast zijn metalen randen te zien waar het bandje in geklikt kan worden. Wij hebben een exemplaar met een lederen bandje mogen testen welke fijn om de pols zit en goed aanvoelt. Apart is wel dat de ZenWatch 3 niet ‘languit op de achterkant’ gelegd kan worden vanwege de metalen randen waar het bandje in zit. Tijdens het opladen ligt het horloge dus ook op de zijkant in de oplader. Voor deze stand is een zogenaamde stijlvolle houder meegeleverd. In werkelijkheid is dit een rubberen onderdeel waar je de kast in kunt leggen. Hoogstwaarschijnlijk zal het ook niet mogelijk zijn om andere bandjes dan die van ASUS voor de ZenWatch 3 te gebruiken.
De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik op foto’s van de ZenWatch 3 erg moest wennen aan de grote fysieke knoppen en de metalen randen onder en boven de kast. Dat heeft in werkelijkheid kort geduurd. Het horloge zit namelijk als gegoten om mijn dunne pols en het gemak van de knoppen om snel even Endomondo op te starten voor het rondje hardlopen is heerlijk.
Scherm
De ZenWatch 3 is leverbaar in twee uitvoeringen, een kleinere en een grotere variant. Deze opvolger is alleen met zijn 45mm roestvrijstalen kast met daarin een 1,39 inch AMOLED-scherm van 400×400 pixels met een laagje Gorilla Glass 3. Daarmee is de ZenWatch 3 iets groter dan de Huawei Watch maar dit is voor het oog nauwelijks zichtbaar. Het scherm is duidelijk leesbaar en reageert goed en daarmee een grotere verbetering op zijn voorganger, de ZenWatch 2.
Android Wear en software
De ZenWatch 3 draait op Android Wear 1.5. Android Wear is Googles besturingssysteem voor Androidsmartwatches maar kan tevens met een iPhone gekoppeld worden. Alle belangrijke features zijn aanwezig. Zo komen de notificaties vrijwel direct binnen en kunnen ze bekeken worden door over het scherm te ‘swipen’ of door met je pols te draaien. Daarnaast kan de ZenWatch 3 ook verbinding maken met je WiFi-netwerk zodat het horloge ook meldingen binnenkrijgt als de gekoppelde smartphone niet binnen bereik ligt; de Bluetooth-verbinding niet actief is.
ASUS heeft ook iets van haarzelf toegevoegd zoals de nieuwe ECO-modus die zoals hierboven vermeld kan worden ingeschakeld met één klik op de onderste knop van het horloge. Deze modus verlengt de accuduur met meer dan 200% en schakelt netwerken en meldingen uit voor tijden waarop je niet gestoord wilt worden.
Dan is er ook de ZenWatch Manager-app waar meer dan 50 watch faces aan te passen en te selecteren zijn. Ik vind er misschien maar een handvol aantrekkelijk maar dat is persoonlijk. De Play Store biedt natuurlijk legio watch faces die je kunt installeren. Er is ook een app ‘Knopinstellingen’ waarmee de fysieke knoppen ingesteld kunnen worden. Verder heeft ASUS Zenfit (gezondheidsapp), SOS (voor noodgevallen), een weerapp en een zaklamp-app voorgeïnstalleerd.
Prestaties en accuduur
De gebruikte chipset is de Snapdragon 2100-variant van Qualcomm, speciaal voor wearables. De nieuwe chip moet tot 25% minder energie gebruiken dan de Snapdragon 400-variant, waardoor de accuduur een stuk langer is. Dit heb ik uiteraard getest en het horloge gaat bij mij bijna twee dagen mee op één acculading. Dat is sowieso één dag langer dan de ZenWatch 2 en ook één dag langer dan de Huawei Watch. Verder heeft ASUS de HyperCharge-technologie toegepast waardoor de smartwatch binnen een kwartier tot 60% kan worden opgeladen en dat is een genot. Zo snel heb ik in ieder geval nog nooit een smartwatch opgeladen.
Er komt ook nog accupack op de markt. Deze wordt op de achterkant van de kast geklikt, waardoor het horloge iets dikker wordt maar wel meteen voor 40% extra accuduur zorgt. Alhoewel een kwartiertje opladen natuurlijk ook geen al te grote moeite is en wellicht een ‘mooier’ alternatief.
De ZenWatch 3 heeft ook een Ambient light sensor en kan dus in verschillende lichtcondities automatisch de schermhelderheid aanpassen. Dit werkt in de praktijk niet altijd, soms met een hapering. Daarnaast is het horloge IP67-gecertificeerd, waardoor deze (beperkt) water- en stofdicht is.
Dan ontbreken er natuurlijk ook een tweetal zaken, namelijk de hartslagsensor en een GPS-module waardoor je onderweg wel een smartphone mee moet nemen om eventueel afgelegde routes op te slaan. Voor velen zal dit een deal breaker zijn maar voor anderen zal de prijs belangrijker zijn.
Conclusie
De ZenWatch 3 heeft een opvallend en onderscheidend design maar is zeker stijlvol en kan zich qua uiterlijk dan ook goed meten met de Huawei Watch. Het horloge presteert goed, heeft een belachelijk lange accuduur, een helder scherm maar de Ambient light sensor kan toch beter.
De ZenWatch 3 heeft overduidelijk zijn prijs mee. Voor een vanafprijs van € 249 heb je een stijlvol horloge met Android Wear, snelladen, drie handige fysieke knoppen maar geen hartslagsensor en GPS.
+ Onderscheidend design
+ Lange accuduur
+ Concurrerende prijs
– Ambient light sensor werkt niet altijd
– Geen hartslagmeter en GPS
ASUS Zenwatch 3 kopen
Vanaf vandaag is de ZenWatch 3 leverbaar in Nederland voor een adviesprijs van €249,-. Er zijn twee uitvoeringen: zilver/beige en Gunmetal. Daarbij zijn er ook verschillende bandjes van Italiaans leder of rubber leverbaar.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten