ASUS heeft met de ROG Phone 5S een krachtige gamingtelefoon uitgebracht. Het apparaat zet in op krachtige prestaties, een kwalitatief scherm een stel stereospeakers. Is dit de beste telefoon voor gamers? Je leest het in de review van de ASUS ROG Phone 5S.
ASUS ROG Phone 5S
ASUS maakt telefoons uit onder de ZenFone-naam, maar het heeft ook telefoons met het Republic of Gamers (ROG)-merk. Met ZenFone wil het berdrijf zich graag onderscheiden in de smartphonemarkt, en dat deed het ook vorig jaar succesvol met de kleine ZenFone 8 en de ZenFone 8 Flip met draaicamera.
Met ROG-telefoons richt ASUS zich op een zekere niche: gebruikers die houden van krachtige gamingtelefoons met stoere en opvallende designs. In november 2021 kwam de ASUS ROG Phone 5S en de Pro-versie uit. De ROG Phone 5S is de verbeterde versie van de ROG Phone 5 die mijn collega Jeffrey al uitgebreid kon testen. Dit keer ging onze AW Beta-tester Bart spelletjes spelen op de nieuwe telefoon en hij zette hier zijn mening neer.
Specificaties
– Lees verder onder de specificaties –
ROG Phone 5s | |
Afmetingen en gewicht: | 173 x 77 x 9,9 mm, 238 gram |
Behuizing | Gorilla Glass Victus (voorzijde), Gorilla Glass 3 (achterzijde) |
Scherm: | 6,78 inch AMOLED Full HD (2448 x 1080 pixels), 144 Hz, HDR 10, HDR10+, 1200 nits |
Processor: | Snapdragon 888 Plus |
Werkgeheugen: | 12 GB / 16 GB LPDDR5 RAM |
Opslaggeheugen: | 512 GB UFS 3.1 |
Camera’s achter: | 64 MP hoofdcamera (PDAF), 13 MP ultragroothoekcamera, 5 MP macrocamera |
Camera’s voor: | 24 MP |
Video: | 4K 30/60fps, 1080p 30/60/120/240fps, gyro-EIS |
Accu: | 6000 mAh, 65 watt snelladen, omgekeerd laden, USB PD 3.0, quick charge 5 |
Androidversie: | ROG UI gebaseerd op Android 11 |
Extra’s: | 5G, wifi 6, vingerafdrukscanner in het scherm, stereospeakers, 3,5mm audio jack |
Kleuren: | Phantom Black |
Adviesprijs: | 999/1099 euro |
RGB-design met extra features
Laat me even beginnen door te stellen dat de ROG Phone 5S van ASUS stevig aanvoelt en dat hij erg strak oogt. Met 238 gram heb je echt wel wat in je handen. Ter vergelijking: een gewone Samsung Galaxy S21 weegt 171 gram en ik kan me meteen voorstellen dat dit grotere gewicht niet voor iedereen is.
De behuizing is van glas gemaakt, beschermd met Corning Gorilla Glass 3, maar de afwerking doet denken aan plastic. Aan de voorkant gebruikt ASUS het betere Gorilla Glass Victus en het is ook een meerwaarde dat een plastic case wordt meegeleverd.
De telefoon heeft verder een ontwerp met duidelijke randen aan de boven- en onderzijde van het scherm. We begrijpen die keuze van ASUS, want de telefoon komt met speciale aanraakgevoelige ‘AirTriggers’ (waarover later meer), een 3,5 mm audiojack en stereospeakers. Voor die extra technologie moet extra plek worden voorzien in de behuizing.
ROG-lichtdisplay
De achterzijde van de ROG Phone 5S komt met het kenmerkende matrix-lichtdisplay in de vorm van het ROG-logo. Dit lichtdisplay is met allerlei opvallende kleuren en animaties in te stellen. Vind je dat maar vreemd? Dat begrijp ik, maar het is gelukkig ook functioneel. Als je gebeld wordt dan licht het logo op. Verder gaat het licht aan als je de telefoon aan het opladen bent. Toegegeven, het is niet echt noodzakelijk, maar het is zeker een leuke extra.
Al kan je er niet omheen dat de telefoon met zijn licht op de achterkant een vrij uitbundige uitstraling heeft, en persoonlijk ben ik geen grote fan. Maar ben je helemaal weg van de RGB-verlichting van je gaming-pc, je toetsenbord en muis, dan ga je dit ook erg leuk vinden.
Fantastische dual-speakers
Aan de onderkant van de ROG Phone 5S vind je een usb-c-ingang en een 3,5 mm audiojack. Rechts zie je de opvallende rode powerknop en de volumeknoppen. Rechtsboven en -onder zit ook klein rubberen stripje op de plaats van de AirTriggers.
We hadden het al even over de stereospeakers en ik moet zeggen dat ze echt een ware hit zijn op deze telefoon. Ze komen met versterkers en DTS-geluid. Het zorgt voor een erg krachtig en zuiver geluid dat kleine bluetooth-speakers overtreft. Neem daar nog eens bij dat de telefoon een 3,5 mm audiojack heeft en je hebt een prima geluidservaring tijdens het gamen of bij het beluisteren van muziek.
Scherm zonder compromissen
Een 6,78 inch AMOLED-scherm goed voor een maximale lag van 1 milliseconde. Daarnaast heeft het een hoge verversingssnelheid van 144 Hz en er is een QHD-resolutie. Het paneel ondersteunt rijkere HDR10+-content en het geeft kleuren weer volgens een rijk DCI-P3-kleurenspectrum. Als je dit alles optelt, kan je alleen maar concluderen dat deze kenmerken high-end schreeuwen.
Het schept verwachtingen, maar ASUS lost deze ook in op de ROG Phone 5S. De kleuren en contrasten spatten haast van het scherm af. Of je nou een film kijkt via bijvoorbeeld Netflix of YouTube in QHD-resolutie of je speelt een game: het is allemaal prachtig. De telefoon pakt verder uit met een hoge piekhelderheid van 1200 nits en ook in de praktijk merk je dat dit scherm van Samsung-makelij te allen tijde goed afleesbaar is.
Geweldige game-prestaties
ASUS gebruikt bij zijn ROG Phone 5S een overklokte variant van de Snapdragon 888, met name de Plus-versie die een kloksnelheid heeft van 2,99GHz. De variant die ik heb getest werkt met een genereuze 16 GB aan LPDDR5-RAM, dat is een snelle variant van werkgeheugen. Er is ook 512 GB opslag.
Kortom: de ROG Phone 5S heeft alles om klaar te zijn voor de meest veeleisende Android-games. Ik ging de voorbij weken aan de slag met games als PUBG, Asphalt 9, CSR Racing 2, Real Racing 3 en Infinite Flight. Wat opvalt is dat alle spellen als een trein opstarten. Daarnaast kan je ze allemaal spelen met de hoogste grafische instellingen zonder dat je last krijgt van framedrops.
Handige tools voor gamers
Naast de feilloze prestaties reikt ASUS ook de nodige tools aan om je game-ervaring te verbeteren. Zo is de telefoon voorzien van de app Armory Crate. Als je deze app opent heb je toegang tot je gamebibliotheek en je vindt er ook een applicatiewinkel voor nog meer games. Verder is er het Console-gedeelte met informatie over de staat en de prestaties van de cpu en gpu van je telefoon. Je kan er verschillende modi selecteren zoals een ‘X-modus’ voor beste game prestaties of ‘Utraduurzaam’ voor batterijbesparing.
Screenshots van Armory Crate
Er is ook nog Game Genie, dat is een dienst waarmee je snel instellingen van je telefoon aanpast zodat deze zich optimaal gedraagt tijdens het gamen. Wil jij bijvoorbeeld wel of geen meldingen zien, dat kan je hier instellen. Best handig en het is makkelijk in gebruik.
AirTriggers werken prettig
Game genie is ook de app waar je instellingen aanpast van je AirTriggers. Het zijn onzichtbare schouderknoppen zoals je die kent op gamecontrollers. De AirTriggers werken net als bij een controller om te schieten in een shooter of gas te geven in een racegame.
Het zijn in feite aanraakgevoelige zones op de telefoon die ook met haptische feedback werken. ASUS slaagt er daarmee in om je echt een gevoel te geven dat sterk gelijkt op fysieke schouderknoppen. Je kunt zelf instellen hoeveel kracht je op het gebied van de zogenaamde ‘knoppen’ moet zetten en hoe groot de aanraakgevoelige zone is. Het is fijn dat je per game zo’n andere instellingen kan bewaren.
Toch is voor wie veel gamet op zijn telefoon misschien wel het belangrijkste voordeel dat de schouderknoppen zijn ingebouwd, terwijl je bij andere telefoons noodgedwongen met third-party-accessoires aan de slag zou moeten gaan als je een vergelijkbare ervaring wil. Ik denk dan aan controller zoals de Razer Kishi. Het hangt er natuurlijk een beetje van af wat je zelf verkiest.
Goede accuduur, vlot snelladen
De ROG Phone 5S van ASUS heeft twee accu’s met een capaciteit van 3.000 mAh. Met zo’n 6.000 mAh accu kom je erg vlot door de dag heen, ook wanneer je je telefoon intensief gebruikt. Ik bedoel dan een regelmatig gebruik tijdens de dag om dan ’s avonds de dag te eindigen met series te zien of te gamen op de telefoon. In de meeste gevallen moest de ROG Phone 5S pas ’s ochtends aan de oplader en sloot hij de dag af met enkele resteren procenten.
’s Ochtends opladen vormt ook helemaal geen probleem dankzij de meegeleverde 65W snellader. In mijn testen behaalde ik de volle 100 procent na 1 uur en 5 minuten opladen. Na een halfuur opladen zit je aan 70 procent van de capaciteit, en daar kom je ook al ver mee. Het is alleen jammer dat deze premium telefoon geen ondersteuning biedt voor draadloos opladen.
Matige camera voor de prijs
De hoofdcamera die ASUS gebruikt voor de ROG Phone 5S is een 64 MP exemplaar, een Sony IMX686-sensor zonder optische beeldstabilisatie. We zien deze camera vaker, maar dan bij telefoons uit het hogere middensegment. Traditioneel merken we bij gamingtelefoons dat de camera slechts als een extra wordt beschouwd, en die weg kiest ASUS ook voor zijn ROG Phone 5S.
- 64 MP hoofdcamera met f/1.8
- 13 MP groothoekcamera met f/2.4
- 5 MP macrocamera met F/2.0
- 24 MP selfiecamera
De hoofdcamera kan onder normale lichtomstandigheden degelijke beelden afleveren, maar op momenten dat het licht even tegenzit, merk je dat ook aan de foto’s die je neemt. De telefoon komt ook zonder een telecamera, en als resultaat heb je dan dat er erg veel kwaliteitsverlies wanneer je inzoomt in de camera-app.
De groothoekcamera kon me verder prima bekoren, maar de macrolens is niet de sterkste die we al hebben gezien. De kwaliteit van de 5 MP foto’s maakt dat er te weinig details in beeld zijn. Daarnaast moet je nog steeds een vrij grote afstand tot het onderwerp bewaren als je scherpe beelden wil maken. Hieronder zie je foto’s die genomen zijn met respectievelijk de groothoekcamera, hoofdcamera en macrocamera.
Flexibele software, zwak updatebeleid
De ROG Phone 5S werkt met een eigen sofwareschil die ROG UI heet. Net als de hardware past ASUS ook het design van de launcher aan op maat van gamers. Persoonlijk is het not my cup of tea, maar gelukkig geeft het merk gebruikers ook de keuze om de kalere launcher van de ZenFone-telefoons in te stellen. Deze komt met Google Discover en ze doet denken aan een kale Android-ervaring. Naast de Game Genie- en Armory Crate-apps komt de schil van ASUS ook nagenoeg zonder extra voorgeïnstalleerde apps.
De twee launchers van de ROG Phone 5S
Wat zijn updatebeleid betreft, heeft ASUS niet de beste reputatie. De ROG Phone 5 en de 5S wachten op een update naar Android 12, terwijl de gebruikers van de ZenFone 8 al meer geluk hadden. ASUS gaf Androidworld vorig jaar geen antwoord bij vragen rond zijn updatebeleid. We weten dat de ZenFone 8 twee jaar lang versie- en beveiligingsupdates krijgt, en dat is niet erg sterk voor een vlaggenschip. Zeker niet als dit beleid ook geldt voor de ROG Phone 5S, een telefoon waarvoor je minstens 1000 euro neerlegt. Hou je van updates, dan overweeg je deze telefoon misschien beter niet.
Conclusie
De ROG Phone 5S is een snelheidsmonster met een grote opslagcapaciteit. De functies die deze telefoon bij gamers aanreikt zijn ook echt interessant. De AirTriggers werken goed en er zijn extra instellingen die je meer inzicht en controle geven. Erg fijn, tenminste als mobiele games je ding zijn of wanneer je een goede internetverbinding hebt voor cloudgaming.
Een andere troef van de ROG Phone 5S is zijn ontzettend goede scherm en ook met de accuprestaties en snellader weet deze telefoon een goede indruk na te laten. En waar ASUS echt indruk mee kan uitpakken zijn de geweldige stereospeakers op dit toestel.
Voor de adviesprijs van 999 euro krijg je een telefoon met krachtige specificaties, maar er zijn twee elementen waar ASUS het laat afweten. Het belangrijkste is de camera, een punt wat voor veel gebruikers toch belangrijk is. Fanatieke gamer of niet. In ruil voor deze som geld koop je een krachtig vlaggenschip met een mooi scherm en een geweldige camera. Een tweede punt is het updatebeleid dat teleurstellend in verhouding tot de prijs van deze telefoon.
Maar voor wie is de ROG Phone 5S dan? Enerzijds voor de gebruikers die helemaal weg zijn van gaming en RGB-verlichting, én ook nog eens weinig hebben met (smartphone)fotografie. Anderzijds verwacht ik dat ASUS ook smartphonegebruikers zal aanspreken die sterk gefocust zijn op prestaties en audiokwaliteit, zonder dat ze veel affiniteit hebben met smartphonefotografie. Het is een nicheproduct, maar zeker één met met innovatieve features.
Alternatieven voor de ASUS ROG Phone 5S zijn: de ASUS ROG Phone 5, Lenovo Legion Duel 2, OnePlus 9 Pro (759 euro) en Samsung Galaxy S21 FE (651 euro).
ASUS ROG Phone 5S kopen
De ROG Phone 5S en 5S Pro koop je via de ASUS-webshop in de kleur zwart inclusief 3 maanden Stadia Pro.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Super telefoon met waanzinnige speakers…
Spellen (cod enz) draaien geweldig.
Accu duur is ruim voldoende… Hele dag gebruiken oa met films.. tiktok.. facebook en ook met spellen en nog 40% over hebben aant eind vd dag.
Alles bij elkaar genomen… Helemaal tevreden met de telefoon.. (5s 16gb)
Ik heb een Asus Rug Phone 5, maar het probleem zit hem in de batterij en hij verbruikt veel zonder dat ik games speel.
Ben heel blij met mijn Nubia Redmagic 6S pro!
Er bestaat niet zoiets als gamen phone, Het zeker weggegooid geld….. Want ontwikkelaars zijn geldwolven en die maken geen games voor high-end device, terwijl meeste mobiele gamers op een midrange Samsung device zitten.
prijzig speelgoed