Storytel Reader review: boeken lezen en beluisteren op één apparaat

Storytel Reader review: boeken lezen en beluisteren op één apparaat

Storytel heeft onlangs zijn eigen e-reader in Nederland gelanceerd: de Storytel Reader. Je kan met dit apparaat voor een vast bedrag per maand je favoriete boeken onbeperkt lezen én luisteren. Hoe dat precies werkt, lees je in deze review.

Wat is Storytel?

Storytel is een digitale abonnementsdienst, waarmee je audioboeken kunt luisteren op je telefoon of tablet. Hiervoor kun je de Storytel-app voor Android of iOS gebruiken. De Storytel-app streamt de boeken naar je telefoon en je kan ze eventueel ook opslaan op je telefoon zodat je ook offline naar boeken kunt luisteren als er even geen goede internetverbinding is. Je kan bijvoorbeeld in de trein naar een boek luisteren en thuis verder lezen waar je met luisteren was gebleven.

Je hebt met Storytel onbeperkt toegang tot duizenden (luister)boeken voor een vast bedrag per maand. Naast (internationale) bestsellers, zijn er ook luisterboeken op het platform te vinden die door Storytel zelf geproduceerd zijn en dat zijn de zogenaamde Storytel Originals.

Storytel werd in 2005 opgericht in Zweden door Jon Hauksson (CTO) en Jonas Tellander (CEO) onder de naam Bokilur. In 2007 werd de naam veranderd in Storytel. Het bedrijf is inmiddels actief in 22 landen en sinds mei 2013 ook in Nederland. Sinds de oprichting heeft Storytel wereldwijd meer dan 1.3 miljoen abonnees. Later dit jaar kunnen Spotify-gebruikers naast muziek en podcasts ook audioboeken van Storytel streamen.

Storytel
Storytel is een abonnementsdienst voor luisterboeken. De Storytel-app voor smartphone en tablet geeft onbeperkt toegang tot het luisteren van duizenden (lu ..

Meer info

Wat kost Storytel?

Er is een maandelijks abonnement voor 12,99 euro waar één volwassene en één kind gebruik van kunnen maken. Daarnaast zijn er nog twee familie-abonnementen voor twee of drie volwassenen en kinderen die respectievelijk 16,99 euro en 19,99 euro kosten. De eerste 14 dagen kun je de streamingdienst gratis proberen.

Wat is de Storytel Reader?

De Storytel Reader is niet nieuw. De e-reader is al beschikbaar in Zweden, Denemarken, Finland en IJsland. Nederland is het vijfde land en volgens Storytel is dat een logische stap: “Met de e-reader hebben gebruikers altijd en overal toegang tot de mooiste verhalen op welke manier zij dat zelf willen; lezen of luisteren. Bovendien speelt het platform hiermee in op de behoeftes van de consument die het afgelopen jaar nog vaker een e-book las dan een luisterboek luisterde.”

De luisterboekenexpert wil dus een stukje van de e-book-markt pakken en dat is niet onverstandig. Uit recent onderzoek van het CBS en KB, de Nationale Bibliotheek, is namelijk gebleken dat de interesse in het lezen en beluisteren van digitale boeken enorm is gegroeid. Zo blijkt dat in Nederland in 2020 zowel het aantal uitgeleende e-books (+45 procent ten opzichte van 2019) als het aantal downloads van luisterboeken (+44 procent) is toegenomen.

Storytel Reader review: boeken lezen en beluisteren op één apparaat
Luisterboek op de Storytel Reader

Lekker compact

De Storytel Reader is een compacte e-reader met de afmetingen 17 x 11,7 x 0,87 cm en een 6 inch E-ink Carta HD-scherm. Je stopt de e-reader makkelijk in je rugzak of tas en qua gewicht (195 gram) merk je niet dat 'ie in je tas zit. De e-reader wordt standaard geleverd zonder case om het scherm te beschermen voor krasjes. Voorzichtigheid is dus geboden. Ben je niet zo voorzichtig? Dan kan je voor de bundel met beschermhoes gaan en die kost 20 euro meer. Pas overigens ook op voor kinderen die bommetjes maken in het zwembad terwijl jij een boek luistert. De Storytel Reader is niet waterdicht.

Storytel Reader review: boeken lezen en beluisteren op één apparaat
Boekenplank op de Storytel Reader

Bediening en snelheid

Je kan op deze e-reader e-books lezen en luisterboeken beluisteren via een draadloze koptelefoon of luidspreker. Ik heb draadloze oortjes gebruikt en het koppelen met de e-reader verliep erg gemakkelijk. Het is ook mogelijk om via de 3.5mm audiojack met een bedrade headset naar boeken te luisteren. Het is fijn dat beide mogelijkheden er zijn. De e-reader bedien je vervolgens via het touchscreen maar het apparaat kan ook met de twee handige fysieke knoppen aan de zijkanten gebruikt worden en dat werkt best fijn om even snel een bladzijde om te slaan.

De navigatie op het apparaat is niet vergelijkbaar met de snelheid van een high-end smartphone, maar dat heeft mij niet echt gestoord. De snelheid is vergelijkbaar met de meeste andere e-readers, en die zijn langzaam. Ik gebruikte ook de Storytel-app op de telefoon om boeken uit te kiezen, om ze vervolgens op de e-reader te lezen of te beluisteren. Dat gaat toch iets sneller.

De batterij gaat na opladen maar liefst een aantal weken mee. Fans van luisterboeken zullen wat vaker moeten opladen.

Extra mogelijkheden

Je kan de helderheid of warmte van de achtergrondverlichting zelf instellen. Daardoor is het scherm goed leesbaar met veel of juist weinig omgevingslicht, bijvoorbeeld in een zonnige tuin of in 's nachts in bed. In beide gevallen is het lezen van e-books op dit scherm erg prettig.

Er is ook een slaaptimer. Hiermee kun je met een luisterboek na bijvoorbeeld 15 minuten lekker in slaap vallen. Verder kan je de lettergrootte, regelafstand en meer aanpassen, filteren tussen alleen e-books of luisterboeken en de Kids mode gebruiken.

Storytel Reader review: boeken lezen en beluisteren op één apparaat
Achtergrondverlichting aanpassen op de Storytel Reader

Geheugen en abonnement

De Storytel Reader heeft een opslaggeheugen van 8 GB, voldoende voor het opslaan van 3000 e-books of 35 luisterboeken. Dit kunnen ook externe bestanden, zoals epub-files of documenten zijn. Het geheugen is helaas niet uitbreidbaar met een geheugenkaart. Zit je bibliotheek vol, dan zal je een paar boeken moeten verwijderen. 35 luisterboeken s in dit geval dan niet erg veel.

Om de Storytel Reader te kunnen gebruiken heb je een abonnement nodig. Je kan dus geen losse boeken kopen zoals bij concurrent Kobo en dat is wel een gemis voor degenen die niet zoveel boeken verslinden, of alleen in de vakantie een romannetje erop willen naslaan. Reeds aangeschafte e-books kun je ook niet op de e-reader zetten.

Bestaande Storytel-gebruikers kunnen inloggen met hun normale Storytel inloggegevens. Nieuwe gebruikers moeten eerst via de website van Storytel een account aanmaken en een abonnement afsluiten.

Storytel Reader review: boeken lezen en beluisteren op één apparaat
Screensaver op de Storytel Reader

Specificaties Storytel Reader

Afmetingen en gewicht:17 x 11,7 x 0,87 cm, 195 gram
Scherm: 6 inch E-ink Carta HD-scherm (212 ppi)
Bestandsformaten:DOC, FB2, HTML, PDF, ePub
Verbindingen:Bluetooth, wifi
Geheugen:512 MB + 8 GB (3000 e-books)
Accuduur: Enkele weken (3000 mAh)
Bluetooth en wifiBluetooth 4.1 + wifi b, g, n
Extra's:3.5mm koptelefoonaansluiting,  achtergrondverlichting aanpassen, fysieke knoppen
Storytel Reader review: boeken lezen en beluisteren op één apparaat

Wat zijn de voordelen van de Storytel Reader?

 1. Lezen en luisteren van boeken op één apparaat
 2. Offline boeken lezen of luisteren als er geen wifiverbinding is
 3. Prettig scherm om e-books te lezen
 4. Compacte formaat en erg licht
 5. Handige fysieke knoppen

Wat zijn de nadelen van de Storytel Reader?

 1. Geen losse boeken verkrijgbaar
 2. Niet alle luisterboeken zijn als e-book beschikbaar
 3. Reeds gelezen of beluisterde boeken kun je niet verbergen op je boekenplank
 4. Een ingebouwde speaker ontbreekt
 5. Schakelen tussen luisteren en lezen kan sneller

Conclusie

Ben je al Storytel-klant of ben je van plan dit te worden? Dan is de aanschaf van deze e-reader een must. Het apparaat is eenvoudig in gebruik, heeft een fijn scherm en gaat erg lang mee. Daarnaast is het apparaat lekker compact en neem je het gemakkelijk overal mee naartoe. Maar het grootste pluspunt is toch wel het kunnen lezen en beluisteren van boeken op één apparaat, ook als er even geen wifi in de buurt is.

Ben je op zoek naar een sneller apparaat waarop je alleen e-books kunt lezen, dan is de veel duurdere Kobo Elipsa een alternatief. Op dit apparaat kan je ook boeken lezen zonder abonnement.

Storytel Reader review: boeken lezen en beluisteren op één apparaat

Storytel Reader kopen

De Storytel Reader is te koop bij Coolblue voor 129 euro. De Reader komt met twee maanden gratis Storytel en die aanbieding geldt voor zowel bestaande abonnees als nieuwe abonnees. Er is ook een bundel met e-reader en beschermhoes.

Koop je tussen nu en 12 augustus de Storytel Reader inclusief de beschermhoes, dan ontvang je 2 maanden Storytel cadeau. Dit aanbod is geldig voor zowel nieuwe als bestaande Storytel-klanten.

 • Storytel Reader kopenCoolblue - 129 euro
 • Storytel Reader + Beschermhoes kopen - Coolblue - 148,99 euro  

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Boerenprotesten, dit zijn de beste apps voor verkeersinfo, files en verkeersdrukte

Een groep boeren is van plan vanaf vandaag 'het hele land plat te leggen' uit onvrede over de stikstokplannen van het kabinet...

Beste Android-apps in de Google Play Store week 27

In 'Beste Android-apps' bespreken we elke keer een selectie aan toffe apps die je kunnen inspireren. Dit keer een video-edit...

Bij aanschaf van de Samsung Galaxy S22 krijg je nu tijdelijk 100 euro retour

Samsung geeft tijdelijk 100 euro retour bij aanschaf van de Galaxy S22, S22+ of S22 Ultra. De actie geldt tot en met 31 juli...

Xiaomi 12S-serie officieel: alle specificaties op een rij

Xiaomi heeft de Xiaomi 12S, de Xiaomi 12S Pro en de Xiaomi 12S Ultra in China onthuld. De Xiaomi 12S-serie is het eerste resu...

Arlo Go 2 review: slimme beveiligingscamera met wifi en 4G

Smarthomemerk Arlo heeft in mei van dit jaar een nieuwe beveiligingscamera gelanceerd, de Arlo Go 2. Dit is een buitencamera...

Homey lanceert Advanced Flow add-on met nieuwe mogelijkheden

Smarthomemerk Homey kondigt Advanced Flow aan, een betaalde add-on die te gebruiken op de Homey Pro. Advanced Flow combineert...

Zo sleep je afbeeldingen vanuit Google Keep naar andere apps

Je kan nu afbeeldingen die zijn opgeslagen in je Keep-notities makkelijk invoegen in andere apps. Dat werkt via slepen en nee...

Lees meer

Net binnen

Beste Android-apps in de Google Play Store week 27

In 'Beste Android-apps' bespreken we elke keer een selectie aan toffe apps die je kunnen inspireren. Dit keer een video-edit...

Bij aanschaf van de Samsung Galaxy S22 krijg je nu tijdelijk 100 euro retour

Samsung geeft tijdelijk 100 euro retour bij aanschaf van de Galaxy S22, S22+ of S22 Ultra. De actie geldt tot en met 31 juli...

Xiaomi 12S-serie officieel: alle specificaties op een rij

Xiaomi heeft de Xiaomi 12S, de Xiaomi 12S Pro en de Xiaomi 12S Ultra in China onthuld. De Xiaomi 12S-serie is het eerste resu...

Arlo Go 2 review: slimme beveiligingscamera met wifi en 4G

Smarthomemerk Arlo heeft in mei van dit jaar een nieuwe beveiligingscamera gelanceerd, de Arlo Go 2. Dit is een buitencamera...

Boerenprotesten, dit zijn de beste apps voor verkeersinfo, files en verkeersdrukte

Een groep boeren is van plan vanaf vandaag 'het hele land plat te leggen' uit onvrede over de stikstokplannen van het kabinet...

Lees meer