Sony WH-1000XM5 review: meer van het beste voor een hogere prijs

Sony WH-1000XM5 review: meer van het beste voor een hogere prijs

De Sony WH-1000XM4 uit 2020 heeft een opvolger gekregen. Die opvolger heet, hoe kan het ook anders, Sony WH-1000XM5. Deze noisecancellingkoptelefoon krijgt in tegenstelling tot zijn vrij conservatieve voorgangers een aantal opvallende kenmerken mee. Is de Sony WH-1000XM5 de koptelefoon die voor het aanzienlijke bedrag van 420 euro een plekje op jouw hoofd verdiend? Je leest het in deze review.

Sony WH-1000XM5 

De koptelefoons in Sony's WH1000XM-serie zijn al sinds jaar er dag erg geliefd vanwege de zeer goede geluidskwaliteit, de zeer goede noisecancelling en de slimme functies. Ook het design van de koptelefoon is al die jaren vrijwel gelijk gebleven en dat geldt voor de laatste twee headsets ook voor de prijs. Om dan aan het design en de prijs van deze koptelefoons te 'sleutelen' is een gewaagde zet, maar Sony durft het aan. De vijfde generatie draadloze noisecancellingkoptelefoons van Sony krijgt een ander uiterlijk. Daarnaast zijn er een aantal onderdelen en functies verbeterd. Lees snel verder om erachter te komen wat deze noisecancellingkoptelefoon allemaal te bieden heeft.

Sony WH-1000XM5 review: meer van het beste voor een hogere prijs

Specificaties

Sony WH-1000XM4 Sony WH-1000XM5
Gewicht 225 gram 250 gram
Noisecancelling 4 microfoons, HD noisecancelling Processor QN1 8 microfoons, HD noisecancelling Processor QN1, Geïntegreerde V1 processor, Auto NC Optimizer, Verbeterde Noise Sensing-technologie, Wind en geluid-reductie
Geluidskwaliteit 40mm driver unit, LDAC, DSEE Extreme, 360 Reality Audio 30mm driver unit, LDAC, DSEE Extreme, 360 Reality Audio 
Bellen 2 bundelvormende microfoons 4 bundelvormende microfoons met kunstmatige intelligentie
Accuduur 30 uur (met Bluetooth en noise cancelling ingeschakeld), Quick Charging (5 uur muziek kluisteren na 10 minuten opladen) 30 uur (met Bluetooth en noise cancelling ingeschakeld), Quick Charging (5 uur muziek kluisteren na 10 minuten opladen
Slimme functies Speak-To-Chat, Adaptive Sound Control, Spraakassistent, Draagdetectie, multi-point connection, Fast pair Speak-To-Chat, Adaptive Sound Control, Spraakassistent via wake words, Verbeterde draagdetectie, multi-point connection, Fast pair, Quick Access
Overige Bluetooth 5.0, Case Bluetooth 5.2, USB PD-ondersteuning, inklapbare case

Wat zit er (niet) in de doos

 • Sony WH-1000XM5
 • Handleiding
 • Usb-a naar usb-c kabel
 • Case

Design en comfort

Allereerst het design want Sony verdient toch wel een lintje voor moed. Zoals aangegeven is het ontwerp al die jaren vrijwel gelijk gebleven. 'Never change a winning team.' Toch heeft Sony het aangedurfd om het uiterlijk aan te passen en een, naar mijn bescheiden mening, modernere look and feel mee te geven. De oorschelpen zijn strakker vormgegeven en dankzij de traploze schuifregelaar hoor je geen klik meer als je de koptelefoon in grootte verstelt. Dat klikken van de metalen schuifregelaar mis ik wel, om eerlijk te zijn. Je schuift nu de oorschelpen als het ware in de hoofdband via een plastic schuifregelaar. Voor sommigen kan dat minder premium aanvoelen.

Het nieuwe uiterlijk zorgt er ook voor dat de oorschelpen niet meer ingeklapt kunnen worden, je kan ze alleen platdraaien. Ze passen dus niet meer in dat speciale koptelefoonvakje in je rugtas, en ook de bijbehorende case is hierdoor een stuk groter geworden. Je kan deze case wel als een vouwkratje platdrukken worden, waardoor deze minder ruimte inneemt in je tas. Het nieuwe design heeft dus gevolgen voor de compactheid van de koptelefoon. Of je het nu mooi vindt of niet, over meningen valt te twisten. Je kan nu wel eindelijk zien wie een nieuwe Sony-koptelefoon heeft, en wie nog met een ouder model rondloopt.

De Sony WH-1000XM5 behoort tot de lichtere premium draadloze over-ear hoofdtelefoons die er zijn. En dankzij een combinatie van de met zacht leer en een beetje traagschuim uitgevoerde oorschelpen en hoofdband, voelen ze na een lange dag muziek luisteren niet zwaarder aan. Nog een interesant detail. De verpakking van de koptelefoon is gemaakt van gerecyclede en duurzame materialen. Voor de koptelefoon zelf wordt onder meer gerecycled plastic materiaal van auto-onderdelen gebruikt.

Sony WH-1000XM5 review: meer van het beste voor een hogere prijs
Links: Sony WH-1000XM4 Rechts: Sony WH-1000XM5

Bediening

Je kan wederom via veegbewegingen over de rechteroorschelp de muziek bedienen. Dit werkt hetzelfde als voorgaande edities van de koptelefoon, dus je hoeft niet eerst een handleiding door te spitten. Wil je even luisteren naar het omroepbericht op het station? Dan houd je je hand over de rechteroorschelp om de muziek te dempen.

 • Veeg naar rechts -> volgende nummer
 • Veeg naar links -> vorige nummer
 • Veeg naar boven -> volume omhoog
 • Veeg naar beneden -> volume omlaag
 • Snel vooruitspoelen -> veeg vooruit en houd vast
 • Snel terugspoelen -> veeg achteruit en houd vast
 • Dubbel tikken -> pauzeren/afspelen

Schakelen tussen ruisonderdrukking en ambient sound

De linkeroorschelp is nu voorzien van een powerknop en een NC/AMB-knop. Die laatste knop heet op de XM4 nog Custom-knop. Met deze knop kan je handmatig schakelen tussen ruisonderdrukking, omgevingsgeluid en alles uit. Nieuw is de mogelijkheid om zelf aan te geven welke van de drie je aan die knop wilt koppelen. Ruisonderdrukking en omgevingsgeluid zijn standaard aangevinkt.

Daarnaast werkt deze NC/AMB-knop ook met de slimme assistenten van Google, Amazon en Apple. Je roept ze dan op via de spraakassistent die op je telefoon staat, maar dat kan nu ook zonder koppeling met de telefoon. Erg handig voor die zeldzame momenten dat je je telefoon even niet bij je hebt.

Sony WH-1000XM5 review: meer van het beste voor een hogere prijs

Topklasse noisecancelling en geluid

Sony heeft de active noisecancelling-functie en de geluidskwaliteit verder verbeterd. De koptelefoon moet zo ongewenste geluiden op iedere locatie automatisch wegfilteren, of dat nu bij een bushalte, per trein naar Londen of een lange vlucht naar Tokyo is. Daarvoor zijn er nu acht microfoons in plaats van vier op de headset te vinden. Ook de speciaal ontwikkelde 30 mm driver en de twee processoren worden voor de ruisonderdrukking ingezet. En Sony heef nieuwe algoritmes ontwikkeld die onder andere windruis onderdrukken.

Deze actieve ruisonderdrukking werkt bijzonder goed op de WH-1000-serie van Sony en die van de XM5 weet de techniek wederom naar een hoger niveau te tillen. Indrukwekkend. Ik hoor bijna geen geluid en stemmen meer in de trein en in het verkeer. Geluidsmeldingen op mijn telefoon en laptop loop ik regelmatig mis.

Sony WH-1000XM5 review: meer van het beste voor een hogere prijs
Links: Sony WH-1000XM4 Rechts: Sony WH-1000XM5

Adaptive Sound Control

Adaptive Sound Control is ook weer van de partij. Dat is een slimme functie die detecteert waar je bent en wat je doet en de instellingen voor omgevingsgeluid daar vervolgens op aanpast. De functie onthoudt en herkent namelijk de locaties die je regelmatig bezoekt, zoals je het kantoor waar je werkt, het vliegveld of treinstation, of een de kroeg waar je vaak komt. Op basis van die locatie wordt het geluid aangepast aan de omgeving. Als je aan het hardlopen bent, zal de koptelefoon overschakelen op Omgevingsgeluid, zodat je het verkeer hoort. Stap je in de trein? Dan wordt noisecancelling aangezet, zodat je geen last hebt van luid bellende medepassagiers. Dit gebeurt nu overigens volledig automatisch, terwijl je op oudere modellen soms in de app nog wel een handmatig een en ander moest instellen voor het beste geluid op een locatie.

Sony weet ook weer een sterk staaltje geluid af te leveren. De hoge en middelhoge tonen zijn perfect in balans en de lage tonen zijn nadrukkelijk aanwezig. Ondersteuning voor 360 Reality Audio en DSEE Extreme zijn ook weer op de koptelefoon aanwezig. Verder is er Bluetooth 5.2 voor draadloze connectiviteit en de XM5 is compatibel met SBC-, AAC- en LDAC-codecs. Er is overigens geen aptX- of aptX HD-ondersteuning.

Die acht microfoons worden ook ingeschakeld tijdens het bellen en de gesprekskwaliteit is uitermate goed. Windruis wordt tot een minimum beperkt en beide kanten van een gesprek zijn zeer goed verstaanbaar. Wat wil je nog meer?

Accuduur vrijwel gelijk

De levensduur van de accu is nog steeds een aanzienlijke 30 uur met Bluetooth en ruisonderdrukking ingeschakeld. Schakel je de laatste uit, dan kan de WH-1000XM5 er 40 uur uit persen. Dat is een toename van twee uur vergeleken met de XM4. Een oplaadbeurt van tien minuten geeft je vijf uur accuduur. Heb je een snellere USB PD-oplader thuis? Die wordt namelijk niet meegeleverd. Dan kan je de de koptelefoon tot drie uur gebruiken met slechts drie minuten opladen.

Sony WH-1000XM5 review: meer van het beste voor een hogere prijs

Extra (slimme) functies

Multi-point connection

De WH-1000XM5-koptelefoon kan net als zijn voorganger tegelijkertijd worden gekoppeld met twee Bluetooth-apparaten. Als er een oproep binnenkomt, herkent de koptelefoon het apparaat en maakt hij automatisch verbinding. Zo kan je snel het telefoongesprek aannemen om erna weer naar de muziek of de podcast op je laptop te luisteren. Met één druk op de knop kun je wisselen tussen apparaten. Voor koptelefoons die dit niet hebben, moet je eerst nog de verbinding met je laptop verbreken, als je een gesprek op je telefoon wilt aannemen.

Ook deze mogelijkheid is gelukkig op steeds meer headsets en oordopjes te vinden. Ik kan sowieso niet meer zonder omdat ik de hele dag aan het wisselen ben tussen apparaten.

Speak-to-Chat en draagdetectie

Met Speak-to-Chat herkent de XM5 automatisch je stem. Zodra je begint met praten, stopt de muziek en wordt achtergrondgeluid toegelaten. Handig als je bij de kassa staat om iets af te rekenen. Deze functie zit ook op de XM4 en dat geldt ook voor Wearing detection.

Wearing detection of draagdetectie ziet dankzij sensoren in de linkeroorschelp wanneer je de koptelefoon draagt of afzet. De koptelefoon zal dan automatisch je muziek pauzeren zodra je hem afzet. Vervolgens zal de headset direct weer muziek afspelen zodra je deze opzet. Dit helpt tevens om de batterij te besparen. Bij de XM4 waren die sensoren nog zichtbaar, en bij de XM5 zie je ze bijna niet.

Quick Access is nieuw

Met Quick Access kun je via twee of drie tikken eenvoudig Spotify starten en verdergaan met afspelen. Spotify Tap heet dat. Je kan met een druk op de knop, Spotify hervatten vanaf het punt waar het voor het laatst was gebleven. Druk je nog een keer op de knop, dat zal Spotify nieuwe muziek op basis van je luistervoorkeuren afspelen.

Deze functies kun je in de bijbehorende app instellen. Die app werkt overigens ontzettend goed en is erg intuïtief. Via de app zet je tevens heel makkelijk een back-up van je oude Sony-koptelefoon terug op een nieuwe. Zo staan alle instellingen meteen goed.

Sony | Headphones Connect
Met de Sony Headphones Connect-app stel je je bluetooth-headphones van Sony in, bijvoorbeeld de WH-1000XM4. ..

Meer info

Conclusie

Het is voor een fabrikant erg lastig om zijn product telkens weer te verbeteren. Zeker als het gaat om de koptelefoons in Sony's WH-1000-serie. Toch weet Sony de geluidsprestaties van het product van generatie op generatie telkens weer te verbeteren. En dat terwijl de WH-1000XM5 ook nog eens een ander ontwerp heeft. Dat nieuwe ontwerp voelt misschien iets minder premium aan dan voorheen vanwege het gebruik van lichter plastic, maar kan voor een ander weer veel moderner zijn. Eén ding is zeker. Het zorgt er voor dat je de oorschelpen niet meer in kunt klappen, alleen platdraaien.

De geluidsprestaties van de WH-1000XM5 zijn dus uitermate goed, zowel de ruisonderdrukking en het geluid, als de belkwaliteit en de gesprekken met de slimme assistent. Maar is dat voldoende om van een ouder WH-1000-model over te stappen naar dit nieuwe exemplaar? Helaas niet en dat komt door de adviesprijs. Dit is ten opzichte van de adviesprijs van voorgaande modellen opgeschroefd naar 420 euro. Daarnaast koop je e Sony WH-1000XM4 nu voor ongeveer 240 euro en de Sony WH-1000XM3 ligt voor minder dan 200 euro in de winkels. En omdat dit nog steeds ontzettend goede koptelefoons zijn, kan ik het prijsverschil ik niet helemaal rechtvaardigen.

Heb je daarentegen nog geen Sony-headset en ben je op zoek naar een van de beste draadloze noisecancellingkoptelefoons van dit moment? Dan moet je zeker de Sony WH-1000XM5 overwegen. De koptelefoon is een uitermate goede metgezel op je werk, in de trein, op het vliegveld, waar je ook bent. Je kan overal in stilte genieten van jouw muziek.

Sony WH-1000XM5 kopen

De Sony WH-1000XM5 is te koop in de kleuren zwart en platinumzilver voor een adviesprijs van 420 euro via onderstaande winkels.

Sony WH-1000XM5

De Sony WH-1000XM5 is een draadloze over-ear koptelefoon met toonaangevende noisecancelling-technologie via acht microfo Lees meer

€ 420

Bestel op

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Deze update voor Google Foto's is klein maar fijn

De huidige manier van foto's of video's delen in Google Foto's gaat op de schop. Google heeft namelijk een update voor de ap...

AW Poll: welke beveiligingsupdate staat er op je telefoon?

Fabrikanten komen regelmatig met beveiligingsupdates voor hun telefoons. Daarmee zorgen ze ervoor dat jouw smartphone of tabl...

Groot risico gevonden in Google Chrome, dit moet je doen

Er is een beveiligingsrisico gevonden in Google Chrome, een van de populairste en meest gebruikte webbrowsers ter wereld. Dit...

ASUS ROG Phone 6-serie onthuld, krachtigste Android-smartphone tot nu toe

ASUS heeft twee nieuwe smartphones in zijn ROG Phone-serie aangekondigd. De toestellen beschikken over de snelste Qualcomm-pr...

Android Auto 7.9 beschikbaar voor bètatesters, nog steeds zonder 'Coolwalk'

Versie 7.9 van Android Auto wordt nu door Google uitgerold. Wat er precies nieuw is in deze versie, maakt Google niet bekend....

Dit gehoorapparaat gaat concurrentie aan met Fitbit

Hartslag bijhouden, stappen tellen en activiteiten tracken, volgens Schoonenberg heb je daar geen sporthorloge of fitnesstrac...

Lenovo Tab M10 Plus (Gen 3) review: fijne en betaalbare entertainmenttablet

Tijdens de aankondiging van de Lenovo Tab M10 Plus (Gen 3) zeiden we op de redactie, "dit is een tablet om in de gaten te hou...

Voorkom ellende, gebruik een VPN verbinding tijdens je vakantie (adv)

Je gaat bijna op vakantie en je werkt de laatste dingen van je to-do-lijst af. In dit artikel vertellen we je waarom daar ech...

Lenovo bevestigt komst grote camerasensor voor Motrola Edge 30 Ultra

De algemeen directeur van Lenovo, Chen Jin, heeft bevestigd dat het nieuwe vlaggenschip van Motorola een grote 1/1,22-inch ca...

Lees meer

Net binnen

Lenovo Tab M10 Plus (Gen 3) review: fijne en betaalbare entertainmenttablet

Tijdens de aankondiging van de Lenovo Tab M10 Plus (Gen 3) zeiden we op de redactie, "dit is een tablet om in de gaten te hou...

Groot risico gevonden in Google Chrome, dit moet je doen

Er is een beveiligingsrisico gevonden in Google Chrome, een van de populairste en meest gebruikte webbrowsers ter wereld. Dit...

Voorkom ellende, gebruik een VPN verbinding tijdens je vakantie (adv)

Je gaat bijna op vakantie en je werkt de laatste dingen van je to-do-lijst af. In dit artikel vertellen we je waarom daar ech...

Lenovo bevestigt komst grote camerasensor voor Motrola Edge 30 Ultra

De algemeen directeur van Lenovo, Chen Jin, heeft bevestigd dat het nieuwe vlaggenschip van Motorola een grote 1/1,22-inch ca...

Dit gehoorapparaat gaat concurrentie aan met Fitbit

Hartslag bijhouden, stappen tellen en activiteiten tracken, volgens Schoonenberg heb je daar geen sporthorloge of fitnesstrac...

Lees meer