Review LG Stylus 2: gericht op specifiek publiek

Review LG Stylus 2: gericht op specifiek publiek

Colin Baak

door Colin Baak

Laatst geüpdatet

LG Stylus 2

De Stylus 2 is een 5,7 inch smartphone met een adviesprijs van € 299, die inmiddels te verkrijgen is voor enkele tientjes minder. Het toestel moet het niet hebben van high-end hardware, want de specs zijn niet om gelijk over naar huis te schrijven. We zien de Snapdragon 410-chipset, 1,5GB RAM en een resolutie van 1280x720 pixels. Er is 16GB uitbreidbaar geheugen aanwezig, de camera's schieten foto's in resoluties van 13 en 8 megapixels en de accu is een 3000mAh-exemplaar.

Van de specs moet het toestel het dan in eerste instantie ook niet hebben, maar wel van twee andere functies. Zo is er een stylus meegeleverd, waarmee je allerlei handelingen kunt uithalen en ook is dit toestel de eerste ter wereld met een DAB+-ontvanger, zodat je gratis en digitaal radio kunt luisteren. De afgelopen weken heb ik uitgebreid gebruik gemaakt van dit toestel en mijn ervaringen kun je dan ook lezen in deze review.

LG Stylus 2

Eerste indrukken

Het toestel bevat een groot 5,7 inch scherm, met daaronder een zilver LG-logo en aan de bovenkant een oorspeaker, de frontcam en verschillende sensoren. De zijkanten zijn geheel vrij van knoppen, want deze zijn gepositioneerd aan de achterkant. Het toestel heeft een bruine kleur en de verwijderbare achtercover van plastic bevat een finish, waardoor dit wat metaalachtig aandoet met daarin een klein reliëf.

Naast de camera is een enkele ledflitser te vinden en daar weer onder vinden we drie knoppen. De middelste knop kan gebruikt worden om het toestel aan en uit te zetten, terwijl je met de knoppen daarboven en -onder standaard het volume kunt regelen. Rechtsboven in het toestel is de stylus verwerkt die ook gedeeltelijk bruin is, maar net zoals het randje om het toestel ook die lichtbruine kleur bevat.

Aan de onderkant vinden we de microUSB- en 3,5mm-poort en doordat de achterklep te verwijderen is zien we daarachter compartimenten voor een simkaart, geheugenkaartje en ook de accu is te verwijderen. Het geheel voelt wat plasticachtig aan, maar zit wel stevig in elkaar, de knoppen voelen goed en ook de stylus is makkelijk in en uit het toestel te halen.

Software

Op de software ga ik niet te diep in, want deze is veelal hetzelfde als bij onder andere de LG X Screen, waarvan de review vorige maand verscheen op Androidworld. De software is wat kleurrijk er is duidelijk dat LG een heel eigen schil heeft ontwikkeld. Wel kun je hier veel bij instellen, waardoor het niet de meest slechte schil is die ik ooit gebruikt heb, maar mijn favoriete laagje over Android is het ook zeker niet.

[readmore articles="185966"]

Het instellingenmenu is standaard opgedeeld in vier tabbladen en ook dat is het weer net niet. Wel blijk je dit in de instellingen aan te kunnen passen, waardoor je één lange lijst ziet, zoals ook het geval is bij standaard Android. Dit werd opgemerkt in de comments bij de X Screen-review, waarvoor nog mijn dank. Ook bij dit toestel zien we weer verschillende voorgeïnstalleerde apps en ook een rijtje eigen apps van de fabrikant. Door de grootte van het scherm is er ook een menu in de instellingen te vinden, genaamd 'mini-weergave', waardoor je het scherm wat kunt laten krimpen. Dit doe je door een veegbeweging over de knoppen terug, home en recente apps. Zo valt het toestel met één hand wat makkelijker te bedienen. Ook is er een Dual Window op het toestel aanwezig, waardoor je twee applicaties naast elkaar kunt draaien, maar in de praktijk vond ik dit op het 5,7 inch scherm toch nog wat te priegelig. Zo'n soortgelijke functie heeft Google ook geïmplementeerd in Android 7.0 Nougat, maar is wat mij betreft pas goed werkzaam op grotere schermen.

De LG Stylus 2 bevat dus een aanraakpennetje en hiervoor zijn ook verschillende instellingen te vinden in de software, maar daarover hieronder meer.

LG Stylus 2 - menu

Stylus en DAB+

Waar de Note 7 het ultieme toestel is voor de liefhebbers van een stylus is die van de LG Stylus 2 ook zeker goed te gebruiken. Het pennetje voelt zeer stevig aan en bevat een zachte tip om mee te schrijven op het scherm, tekeningen en notities te maken en menu's te bedienen. In de instellingen van het 'potlood'-menu is er onder andere in te stellen wat je wilt dat er gebeurt als je de stylus uit het toestel haalt. Hierbij kun je denken aan het menu met enkele apps die je goed kunt gebruiken met het pennetje: pop memo, capture+, pop scanner en quickmemo+. Ook kun je instellen dat er niks wordt geopend en ook kun je kiezen om direct pop memo te openen, zodat je snel wat kunt noteren of kliederen.

LG Stylus 2

Hierbij kun je dus aantekeningen maken en memo's opslaan, je kunt tekeningen maken waarbij je bijvoorbeeld het type penseel of de kleur ervan kunt kiezen, zodat je er een mooi kunstwerkje van kunt maken. Alles wat je gemaakt hebt met behulp van de stylus kun je opslaan en delen, zodat je dus snel een tekening of bijvoorbeeld boodschappenlijstje kunt sturen naar vrienden of collega's.

Heel veel heb ik de stylus echter niet gebruikt, omdat ik daar niet zo heel vaak noodzaak in zag. Dat ligt uiteraard aan mijn gebruik, maar dat is voor iedereen natuurlijk anders. De stylus is dan ook specifiek gebruikt om daar een oordeel over te kunnen vellen, maar in het dagelijks gebruik blijk ik gewoon geen stylus-gebruiker te zijn. Wat dan wel weer een leuke functie is, is screen-off memo, waardoor je op het scherm kunt schrijven als deze uitgeschakeld is. Ook kun je instellen dat het toestel een geluidje afspeelt als het toestel wordt bewogen, terwijl de stylus niet in het toestel is gestopt, zodat je deze niet kunt vergeten. Hele interessante mogelijkheden biedt het toestel in combinatie met het pennetje ook niet, dus geanimeerde gifjes maken zoals bij de Note 7 zul je op deze phablet niet kunnen doen en het gaat dan ook echt om de simpele taken.

Een functie die ik wel veel heb gebruikt is het beluisteren van muziek. Naast de standaard FM-radio bevat de LG Stylus 2 ook een DAB+-ontvanger en is daarmee het eerste toestel van de wereld. Hiervoor moet je wel je oordopjes ingeplugd hebben in het toestel, omdat deze fungeren als antenne. Het DAB+-signaal is digitaal en bevat daardoor minder ruis, tevens is het aanbod van kanalen een stukje groter. Daarnaast is het bereik een stuk groter, waardoor je niet hoeft te wisselen van frequentie als je door het land reist, wat je vast wel kent als je op bezoek gaat bij familie aan de andere kant van het land. Waar ik thuis veelal radio luister via het wereldwijde web is de aanwezigheid van zo'n DAB+-module in een smartphone wel erg fijn gebleken. Je toestel heb je altijd bij je en dan via het internet luisteren kost simpelweg (kostbare) data.

Het scannen van kanalen kan soms wat lang duren en soms was het signaal ook wat zwak, wat ik niet verwacht had. Voor zo ver ik begreep had je wel of geen signaal, maar dat blijkt in de praktijk dus toch anders te zijn. Dat ligt natuurlijk niet aan de Stylus 2, maar aan de achterliggende techniek en het signaal zelf.

Accu

Het toestel heeft dan wel een scherm van 5,7 inch, maar de resolutie van 1280x720 pixels is niet al te hoog. Hierbij heb ik veel filmpjes gekeken en dat kon gewoon uren achter elkaar met een helderheid van rond de 35%. Een werkdag betekent dat 07.30 de telefoon uit de lader gaat en een dag met intensief gebruik was geen probleem. Dat houdt in dat er wat filmpjes worden gekeken, social media constant wordt gecheckt en er een constante stroom binnenkomt van WhatsApp-, Hangouts- en Slackberichten.

De Stylus 2 had aan het eind van de dag, rond een uurtje of 00.00, vaak nog tussen de 30 en 40% over, wat komt door de combinatie van de 3000mAh-accu en de niet zo heel erg energieslurpende hardware.

Camera

Of de LG X Screen en deze Stylus 2 exact dezelfde camera hebben durf ik niet te zeggen, maar de kwaliteit van de kiekjes geschoten met de laatste zijn ook niet om over naar huis te schrijven. Net zoals bij de X Screen ontbreekt het aan details en zien we veel ruis. Met een stralend zonnetje en goede lichtomstandigheden zijn de foto's goed te noemen, maar niet meer dan dat. Als het licht wat slechter wordt dan daalt de kwaliteit van de foto's alweer snel en dan klinken getallen als 13 of 8 megapixels interessant, maar dan zie ik liever wat minder megapixels en meer kwaliteit.

Conclusie

Ook dit toestel heeft een adviesprijs gekregen van € 299, wat ook bij de X Screen het geval was. De prijs is inmiddels gedaald tot zo'n € 250 euro en voor die prijs koop je een toestel met een groot scherm, waarvan de resolutie dan wel weer laag is. Qua hardware kan het voor dit bedrag wel een stuk(je) beter, maar als je op zoek bent naar een toestel met stylus, waarmee je simpele dingen kunt afhandelen of specifiek naar radio wilt luisteren via de DAB+-ontvanger dan is dit toestel een aanrader.

Persoonlijk zou ik een stuk krachtigere hardware willen zien, maar dan moet je ook weer rekenen op een prijs die een stuk hoger wordt, wat een lastig punt blijft. De bruine kleur van het toestel is weer eens anders dan de gevestigde orde en ondanks het gebruik van polycarbonaat is het een leuke device om te zien.

Pluspunten

→ Stylus, if needed
→ MicroSD-kaartslot
→ Verwijderbare accu
→ DAB+-ontvanger
→ Software grotendeels aan te passen

Minpunten

→ Stylus, simpele mogelijkheden
→ Camera presteert ondermaats

LG X Screen kopen

[tds=4684]

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk