OnePlus 7T eerste indrukken: geweldig totaalpakket, gericht op snelheid

OnePlus 7T eerste indrukken: geweldig totaalpakket, gericht op snelheid

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

OnePlus 7T

Eerder dit jaar, kondigde OnePlus twee toestellen aan: de OnePlus 7 en de 7 Pro. In het schema van de fabrikant, staat er elk jaar een T-model te wachten richting het einde van het jaar. Zo ook bij de OnePlus 7, een afstammeling van de 6T. Toch is de OnePlus 7T, niet zo makkelijk meer af te leiden van de bestaande OnePlus 7. De fabrikant heeft er veel uren op zitten om het design, en de gebruikte componenten, aan te passen. In eerste opzicht is het toestel, met zijn 20:9-scherm, wat langer geworden. Tegelijkertijd, is het toestel daardoor wel weer iets minder breed.

[readmore articles="202223"]

Wat betreft de prijs, stond de OnePlus 7 dit jaar bekend als het goedkopere broertje van de 7 Pro. In de praktijk, wist OnePlus het prijskaartje van de 6T te behouden en deze over te brengen naar de 7. Daarvoor moest hij het wel afleggen tegen de OnePlus 7 Pro. Wat betreft cpu, lagen de twee op eenzelfde voorsprong op de 6T. Het scherm, wist de 7 Pro de overwinning binnen te halen. Ook wisten de camera’s van het Pro-model, de sensoren in de ‘7’ te overtreffen. Hoe speelt de 7T daar op in? Kan het zich meten met de 7 Pro? Die vraag beantwoord ik, onder andere, met mijn eerste indrukken.

Afmetingen: 160,94 X 74,44 X 8,13 mm

Scherm: 6,55 inch Full HD+ (2.400 x 1.080) AMOLED, 402 ppi

Processor: Qualcomm Snapdragon 855+

RAM: 8 GB-werkgeheugen

Opslag: 128 GB intern

Selfiecamera: 16 MP met f/2.0

Hoofdcamera: 48 MP f/1.6 met optische beeldstabilisatie, 12 MP-telefotosensor met f/2.2 en een 16 MP-groothoeklens met f/2.2 (hoek van 117-graden)

Accu: 3.800 mAh

Softwareversie: OxygenOS 10.0 gebaseerd op Android 10

Extra: 30 watt Warp Charge (5V/6A), UFS 3.0-geheugen, vingerafdrukscanner in het scherm, dual-sim (nano), dual stereo-speakers

OnePlus 7T eerste indrukken: geweldig totaalpakket, gericht op snelheid

Voordat de 7T werd geïntroduceerd, verscheen het toestel al in teasers

OnePlus 7T – scherm en behuizing

Razendsnel scherm

2019 staat voor OnePlus in het teken van razendsnelle schermen. Het bedrijf heeft altijd veel werk en tijd gestoken, in het versoepelen van de gebruikerservaring. Met de OnePlus 7 Pro, verscheen de eerste hardware-oplossing om dat mogelijk te maken. 90 Hz-schermen zijn niet nieuw, ze waren immers al eens eerder op gamingsmartphones terug te vinden. Telefoons voor de consumenten, die gamingsmartphones niet zien zitten, waren er nog niet met 90 Hz-schermen. Ditmaal verschijnt er een telefoon die we niet aan hadden zien komen: de OnePlus 7T, met een 90 Hz OLED-scherm.

[readmore articles="202443"]

In tegenstelling tot de OnePlus 7 Pro, krijgt de 7T geen verhoogde resolutie – daarmee blijft het dus op Full HD+ (2.400 x 1.080) hangen. Ook de beeldverhouding is iets anders bij de 7T, in plaats van de 19,5:9-verhouding, heeft de Chinese fabrikant gekozen voor een 20:9-verhouding. Dat zorgt er in de praktijk voor, dat het scherm wat langer is – maar ook minder breed. Het formaat van het beeldscherm is ook iets gegroeid naar 6,55-inch. Als laatste is het van belang om te vermelden, dat de randen van het scherm een stuk kleiner zijn geworden: ook de inkeping is weer kleiner geworden.

Kleuren van het scherm zijn gelukkig naar wens af te stellen in OxygenOS. Uit de doos zijn de kleuren vrij koud; dat is wel het profiel waar de kleuren het ‘beste’ weergeven worden. Helderheid van de 7T is, zelfs in de felle zon, meer dan prima. In tegenstelling tot sommige high-end telefoons, is het zelfs niet nodig om de helderheid op te schuiven tot boven de 50 procent. Wordt je telefoon vaak laat in de avond gebruikt, dan past de 7T daar prima bij. Als je de helderheid naar zijn minimale stand zou verschuiven, wat nog aangepast kan worden via Night Mode, zullen je ogen niet verbranden.

Automatische helderheid, is nog altijd iets te agressief. In veel gevallen past de sensor de helderheid zelf weer aan, als je hem net handmatig hebt aangepast. Dat is een kritiekpunt, dat eerder al terecht is gekomen in de review van de OnePlus 7 Pro. Niet in alle situaties is het probleem ook echt een van de dingen die je op zou merken: als de lichtsensor zijn werk juist uitvoert, is er niks aan de hand. Als laatste vermeld ik de in-display vingerafdrukscanner: hij voelt razendsnel, mogelijk zelfs sneller dan bij de OnePlus 7 Pro. In vrijwel alle gevallen, wordt mijn vinger herkend.

Behuizing

Steeds meer fabrikanten, laten gebogen schermen zien. In het geval van de Huawei Mate 30 Pro, heeft het scherm zelfs een buiging in een hoek van 88 graden. Bij de 7 Pro, koos OnePlus ervoor om het scherm een lichte buiging mee te geven. Net zoals bij de 7, eigenlijk een opgewaardeerde 6T, is het scherm weer vlak gebleven. Waar je bij de 7 Pro nog wel een last kon hebben van een of meerdere onbedoelde aanrakingen per dag, is dat bij de 7T al uitgezonderd. Het scherm loopt over in de aluminium-behuizing van de OnePlus 7T, terwijl de achterkant juist weer van glas gemaakt is.

Zoals je mag verwachten van een hedendaagse high-end telefoon, is de achterkant niet voorzien van een eentonig ontwerp. We zien dan ook twee verschillende kleuren voor de 7T: Glacier Blue, alsook Frosted Silver. Beide kleurvariaties, zijn voorzien van een matte afwerking. Dat terwijl OnePlus bij alle eerdere generaties, nog heeft gekozen voor ten minste een glanzende afwerking. Het toestel dat op de redactie verscheen, is uitgevoerd in Glacier Blue. Wat deze kleur speciaal maakt, is dat het bij het wisselen van lichtinval een andere kleur weergeeft – het is werkelijk niet op een foto vast te leggen.

Het toestel voelt uiterst premium aan, al is het maar vanwege de soepele afwerking van het frame en de afronding van het glazen paneel. Het nadeel van glas blijft dat het breekbaar is, een hoesje is dus geen onnodige luxe, al geldt dat eigenlijk voor elk toestel waarbij glas is gebruikt in het design. Als we van de breekbare achterkant, overschakelen naar het aluminium-frame, dan zien we de welbekende alert-slider. Net onder de slider aan de rechterkant, vinden we ook de aan-/uit-knop van de 7T. Wil je het volume bedienen, dan kan je terecht bij de knoppen aan de rechterzijde.

Als je geen van bent van zware toestellen, dan is de OnePlus 7T juist het toestel voor jou. Terwijl alle telefoons steeds zwaarder worden, blijft de 7T relatief licht met een gewicht van 190 gram. Bij de 7 Pro, moet je al 206 gram in je handen moet houden. De lichtste telefoon, is het zeker niet: de Samsung Galaxy S10 Plus weegt slechts 185 gram. Gelukkig is de verdeling van het gewicht over de behuizing, wel vrij goed. Toch kan ik het begrijpen dat de telefoon iets te groot is als je kleine handen hebt: ga zelf eens hands-on met de smartphone om je mening te vormen.

Waterbestendigheid

OnePlus liet ten tijde van de lancering van de OnePlus 7-serie, weten dat het niet wilt betalen voor de IP-certificatie van zijn telefoons. Volgens de fabrikant, zou het 30 euro bovenop de kostprijs van elk toestel toevoegen. Dat zou betekenen dat de prijzen verder omhoog moeten; daarom heeft het er dus voor gekozen om wel de nodige waterbestendigheids-maatregelen te nemen, zonder dat de telefoons daadwerkelijk gecertificeerd zijn. Daarmee zou het mogelijk zijn om te wandelen in de regen, zonder dat het een negatief effect heeft op de hardware matige werking van je telefoon.

In de doos – unboxing

Bij het unboxen van de OnePlus 7T, komen we veel elementen tegen die we al eens eerder in een doos van de fabrikant tegen zijn gekomen. Neem bijvoorbeeld de kenmerkende rode kabel, of de Warp Charge 30(T)-oplader van de OnePlus 7-serie. In de retailversie van de OnePlus 7T, zullen er ook de nodige boekjes aanwezig zijn, tezamen met de simkaart-tool en het hoesje voor de 7T. Op de OnePlus 7T zelf, zit al een plastic screenprotector geïnstalleerd, zodat je deze niet zelf hoeft te installeren.

OnePlus 7T – hardware en software

Beter totaalpakket

Waar OnePlus de 6T is uitbracht met dezelfde chipset van de 6, is dat bij de 7T niet het geval. Er is in dit geval weliswaar geen wezenlijk verschil; er is een upgrade uitgevoerd van de Snapdragon 855-chipset, naar de 855 Plus-chipset. Met de nieuwe chipset, zijn de kloksnelheden iets verhoogd. Of dat in de benchmarks ook extra punten op zal leveren, zal in de toekomst duidelijk worden. Pas bij de review, zal ik alle benchmark-details uit de kluis halen. Voor de eerste indrukken, leg ik graag de nadruk op de prestaties uit de 'praktijk': vooralsnog is de term ‘razendsnel’ eigenlijk een understatement.

Zoals eerder aangegeven, worden de prestaties mogelijk gemaakt door de nieuwe 855 Plus-chipset. Bij de OnePlus 7T, wordt de chipset gecombineerd met maximaal 8 GB-werkgeheugen. Dat zorgt er in de praktijk voor, dat alles razendsnel kan inladen. Hoe zwaar de applicatie ook is, de 7T laat geen steken (of frames) vallen. Zelfs al heb je enorm veel apps open, het is allemaal geen probleem voor het nieuwe toestel. Dat OnePlus juist heeft gekozen voor snelle UFS 3.0-geheugenchips, draagt in de praktijk zeker bij aan de ervaringen.

(Nog) sneller opladen

Om de batterijduur van een toestel goed in kaart te brengen, moet je het toestel eerst eens goed op zijn staart trappen. Dat heb ik de eerste dagen ook gedaan: met een indrukwekkend resultaat, zelfs met zeer zware games, is de batterijduur zeer acceptabel. Bij normaal gebruik, kom ik met gemak de dag door. Mijn dag begint meestal rond 7:00 en eindigt rond 23:00 – op dat moment gaat de 7T ook aan de lader. Zelfs met de 90 Hz-verversingsfrequentie ingeschakeld, kom ik met gemak door de dag op één lading. Op de OnePlus 7 Pro, was zo'n resultaat eerder juist heel erg moeilijk om te behalen.

[readmore articles="202322"]

Mocht je toch door de batterij heen geraken door de dag, dan helpt de Warp Charge 30T-oplader je er al snel weer bovenop. Volgens OnePlus, wordt de batterij tot 70 procent opgeladen in 30 minuten. Daarvoor maakt het gebruik van zijn eigen Warp-technologie, waarbij het omzetten van de voltage al in de oplader gebeurt. Normaliter vindt dat plaats in de telefoon, wat dan weer in restwarmte resulteert. Uiteraard zullen we voor de volledige review, nog wat uitgebreidere testen op de 7T afvuren om zo een volledig ‘beeld’ te krijgen van de 3.800 mAh-batterij, die zich in de 7T bevindt.

Ingezoomd op de feiten

Toen de OnePlus 7 eerder dit jaar verscheen, moest dat toestel het nog stellen met twee camera’s op de achterkant. Met de 7T, is een derde sensor aan toegevoegd. Daarmee is het pakket nu een stuk uitgebreider, dan bij de originele 7. Zo is er, naast de 48 MP-sensor met f/1.6-diafragma, nu ook een 12 MP-telefotosensor aanwezig, met tweemaal optische zoom en een f/2.2-diafragma. Verder is de trend van groothoeklenzen, ook op de 7T doorgezet. Daarvoor heeft OnePlus een 16 MP-sensor, met een f/2.2-diafragma toegevoegd. Het gaat mogelijk om de sensor die eerder al in de 7 Pro aanwezig was.

Aan de voorkant vinden we ‘gelukkig’ – het is maar net hoe je er tegenaan kijkt – een inkeping; een inkeping die niet aanwezig was op de 7 Pro. In de notch vinden we een 16 MP-sensor, die al eerder op de 7 Pro te zien was. Zie je het verband? Dat is namelijk wel duidelijk geworden, tijdens mijn eerste dagen met de OnePlus 7T. Veel componenten zijn direct overgenomen uit de 7 Pro, waaronder een aantal camera’s. Daar is niks mis mee, naar mijn mening. In de review zal ik de balans opmaken, voor de algehele foto- en video-kwaliteit van de camerasensoren op de OnePlus 7T.

OxygenOS 10 is hier...

Opvallend is dat de OnePlus 7T-serie, de eerste smartphonereeks is met Android 10 uit de doos. De Chinese fabrikant voorzag zijn OnePlus 7-reeks al na 18 dagen van Android 10, en voorziet de 7T in zijn fabrieken van OxygenOS 10.0, gebaseerd op Android 10. Zoals we gewend zijn van de schil van OnePlus, zijn er vrij weinig onnodige applicaties aanwezig. Apps die OnePlus zelf heeft toegevoegd, brengen meestal een nieuwe of extra functionaliteit. Vanaf het instellen tot aan het gebruik, alles voelt als Android zoals Google het zelf zou willen maken: een compliment voor OnePlus’ OxygenOS.

[readmore articles="202396,202334"]

Qua updates zit het ook niet mis bij OnePlus. Net voor de onthulling van de 7T, introduceerde het Chinese bedrijf zijn nieuwe updatestrategie. Binnen de nieuwe aanpak, ontvangen telefoons voortaan drie nieuwe versies van Android. Daarnaast ontvangen de toestellen vier jaar aan beveiligingspatches. Een first voor de industrie; Google stopt bij twee versie-upgrades. Voor het schrijven van mijn eerste indrukken, draaide het toestel op OxygenOS 10.0, versie HD65BA, met de beveiligingspatches van de maand september. Al met al dus niks om over te klagen, OnePlus heeft het weer goed voor elkaar.

Voorlopige conclusie

Ondanks dat mijn tijd met de OnePlus 7T veel te kort was voor een volledige review, is het tijd om in elk geval een voorlopige conclusie te trekken: is het een tot op heden een fijne metgezel geweest en kan ik het – op basis van de opgedane ervaringen – aanraden? Het toestel valt in elk geval erg in de smaak: hij is niet alleen razendsnel – maar het scherm is ook nog eens erg mooi, en de batterij heeft mij nog nooit in de steek gelaten. Wat betreft de camera is er nog iets meer vergelijkingsmateriaal in productie, waarover jullie nog veel meer zullen zien en lezen in mijn volledige review op 10 oktober.

[readmore articles="199803"]

Uiteraard blijft het van belang om alle onderdelen haarscherp in de gaten te blijven houden. Voor de komende weken gaan we de batterij écht duurtesten. Pas als alle resultaten binnen zijn, lezen jullie mijn volledige feedback weer op Androidworld. Ook let ik op de aspecten waar de community juist op is gericht, waaronder OxygenOS. Het bedrijf laat al jaren zien dat het zijn software met al zijn ziel en zaligheid weet te onderhouden. Is dat ook zo bij de OnePlus 7T? Daarnaast zullen de referenties, naar de OnePlus 7 Pro, ook niet onoverkomelijk zijn voor het aanstaande (uitgebreide) testrapport.

Mijn eerste indrukken weergeven een gedachte, die ik al had alvorens de 7T in gebruik te nemen: je zal er mee opvallen in het publiek. Net zoals bij de 7 Pro, laat OnePlus wederom zien dat design zeer belangrijk is voor zijn producten. Wat betreft de prijzen, valt er op het moment van publicatie niks te zeggen. Laat gerust weten wat jullie gerechtvaardigde prijzen vinden voor de 7T. Misschien hebben jullie wel gouden ingevingen, en weten jullie direct de prijzen van het toestel op te hoesten. Als de review online komt, zullen wij de prijzen van de telefoon met jullie doorspreken.

OnePlus 7T kopen

Gezien de 7T nog niet officieel in Nederland is uitgebracht, zijn er nog geen prijzen bekendgemaakt. Als het toestel eenmaal beschikbaar is, kan je bij OnePlus, Belsimpel, Coolblue en T-Mobile terecht om de 7T aan te schaffen in de kleuren Frosted Gray en ‘Glacier Blue’. Welke opslagconfiguraties er in Europa verschijnen, is vooralsnog niet bekend: ons 'media-exemplaar' heeft 128 GB-opslag en 8 GB-werkgeheugen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk