Kobo Sage versus Kobo Libra 2 review: welke e-reader past bij jou?

Kobo Sage versus Kobo Libra 2 review: welke e-reader past bij jou?

Robin Beijaard

door Robin Beijaard

Laatst geüpdatet

Kobo heeft twee nieuwe e-readers aangekondigd, de Kobo Sage en de Libra 2. In deze vergelijking kom je erachter welke e-reader voor jou geschikt is.

Kobo Sage en Kobo Libra 2

Ik vind het erg leuk dat ik deze twee e-readers van Kobo heb mogen testen. Ik ben de laatste tijd veel bezig geweest met het maken van opdrachten en het lezen van boeken voor mijn school. Hierbij heb ik de e-readers goed kunnen gebruiken, bijvoorbeeld om boekverslagen te maken. Het is fijn dat je als scholier gewoon een apparaatje mee kunt nemen, in plaats van al de boeken los mee te slepen. De e-reader komt hier goed bij van pas, zeker ook omdat het scherm van de e-readers heel veel weg heeft van een boek. Niet alleen zijn deze e-readers dus geschikt voor mensen die graag lezen, maar ook voor mensen die werken of studeren.

In deze vergelijking neem ik de plus- en minpunten van zowel de Kobo Sage als de Kobo Libra 2 met jullie door. Daarna volgt de conclusie met daarin mijn advies voor beide e-readers.

Kobo Sage

Kobo Sage

Alle specificaties op een rij

Kobo Sage Kobo Libra 2
Scherm: 8 inch vlak HD E Ink Carta 1200-touchscreen, 300 ppi, 1440 x 1920 pixels, donkere modus, ComfortLight PRO – instelbare helderheid en kleurtemperatuur 7 inch HD E Ink Carta 1200-touchscreen, 300 ppi, 1264 x 1680 pixels, donkere modus, ComfortLight PRO – instelbare helderheid en kleurtemperatuur
Afmetingen en gewicht: 144 x 161,6 x 9 mm, 240 gram 144 x 161,6 x 9 mm, 215 gram
Bestandsformaten: EPUB, EPUB3, FlePub, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ, CBR, Kobo Audioboeken EPUB, EPUB3, FlePub, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ, CBR, Kobo Audioboeken
Opslaggeheugen: 32 GB (ongeveer 24.000 e-books) 32 GB (ongeveer 24.000 e-books)
Connectiviteit:  Wifi 802.11 ac/b/g/n (dual-band), Bluetooth, USB-C Wifi 802.11 ac/b/g/n (dual-band), Bluetooth, USB-C
Accuduur: Weken Weken
Talen: Engels, Frans, Frans (Canada), Duits, Spaans, Spaans (Mexico), Italiaans, Catalaans, Portugees, Portugees (Brazilië), Nederlands, Deens, Zweeds, Fins, Noors, Turks, Japans, Traditioneel Chinees Engels, Frans, Frans (Canada), Duits, Spaans, Spaans (Mexico), Italiaans, Catalaans, Portugees, Portugees (Brazilië), Nederlands, Deens, Zweeds, Fins, Noors, Turks, Japans, Traditioneel Chinees
Extra's:  IPX8 (tot 60 minuten in 2 meter diep water), Kobo Stylus, Dropbox- en Pocket-ondersteuning IPX8 (tot 60 minuten in 2 meter diep water), Pocket-ondersteuning
Adviesprijs: 289,99 euro 189,99 euro
Kobo Libra 2

Kobo Libra 2

Kobo Sage: de pluspunten

1. Beeldscherm

Het scherm van de Kobo Sage is erg groot, waardoor het ongeveer net zo groot is als die van een tablet. Het beeld is heel erg mooi en helder, wat het voor degene die de e-reader gebruikt een fijne manier geeft om te lezen. De helderheid is goed aanpasbaar en de e-reader bevat ook een optie voor natuurlijk licht, waardoor de helderheid heel erg mooi is. Je bedtijd is in te stellen op de e-reader, waardoor het apparaat ervoor zorgt dat de lichtkleur wordt aangepast zodat er ook op een natuurlijke manier gelezen kan worden in de nacht. Het scherm reageert ook erg vlot en ziet eruit alsof het een echt boek door het E Ink-scherm.

Kobo Sage versus Kobo Libra 2 review: welke e-reader past bij jou?

2. Werkt met een stylus

De Kobo Sage is koppelbaar met de Kobo Stylus. Hiermee kun je gemakkelijk aantekeningen maken tijdens het lezen of je kunt notities maken in het speciale programma op de e-reader ‘Mijn Notitieblokken’. Dit is zeker handig voor de mensen die veel moeten noteren of bijvoorbeeld bij mensen die huiswerk maken met behulp van de e-reader.

Notities maken op de Kobo Sage

Notities maken op de Kobo Sage

3. Lekker snel

De e-reader is heel erg snel opgestart. Om exact te zijn is dat zelfs in 7 seconden. Vergeleken met een oude e-reader die ik hier heb liggen, is dit erg snel. Door de snelle opstarttijd zou ik hem ook sneller uitschakelen dan in slaapstand zetten, waardoor de e-reader ook minder stroom zal verbruiken.

Gerelateerde artikelen

Kobo Sage: de minpunten

1. AAAA-batterij?

De batterij die in de styles moet is een AAAA-batterij. Ik had van dit type batterij nog nooit gehoord en dus ook niet in huis. Ik moest deze dus specifiek voor de pen aanschaffen. Kortom als je de stylus erbij koopt, dan moet je er dus rekening mee houden dat je er ook AAAA-batterijen bij zult moeten kopen.

Kobo Sage versus Kobo Libra 2 review: welke e-reader past bij jou?

2. Aanschafprijs

De prijs van de Kobo Sage vind ik voor een e-reader aanzienlijk. De SleepCover en ook de stylus zijn los verkrijgbaar en zorgen er dus voor dat de e-reader nog duurder wordt. Dit zal mensen die weinig lezen afschrikken en zij zullen gewoon bij boeken blijven in plaats van een nieuwe Kobo-e-reader aan te schaffen.

3. Kwetsbaar

Het scherm van de Kobo Sage is erg groot, waardoor je de SleepCover echt nodig zult hebben bij de e-reader. Het apparaat is namelijk ook heel erg licht, waardoor je de e-reader makkelijk kunt beschadigen, als de beschermende hoes er niet omheen zit. Mocht je onverhoopt de e-reader laten vallen, dan zal de schade aan het apparaat aanzienlijk zijn.

Kobo Sage met pen en cover

Kobo Sage met pen en cover

Kobo Libra 2: de pluspunten

1. Compact

De Kobo Libra 2 is erg fijn om zo in je tas mee te nemen dankzij de SleepCover. Door het formaat zal de e-reader niet veel ruimte in beslag nemen. Dit zorgt er ook voor dat je, mocht je onderweg zijn, even snel je e-reader kan pakken om wat te lezen. Het formaat is groot genoeg voor het lezen van boeken, waardoor lezen op dit apparaat een goede leeservaring biedt.

Gerelateerde artikelen

2. Scherm

Lezen op dit apparaat is erg fijn en dat komt door het mooie scherm van het apparaat. De helderheid van het apparaat is goed en zorgt er ook voor dat het boek goed leesbaar was. Net als bij de Kobo Sage is helderheid is goed aanpasbaar en de e-reader bevat ook een optie voor natuurlijk licht, waardoor de helderheid heel erg mooi is. Je bedtijd is in te stellen op de e-reader, waardoor het apparaat ervoor zorgt dat de lichtkleur wordt aangepast. Hierdoor kan je ook op een natuurlijke manier boeken lezen als het donker is. Het scherm reageert ook erg vlot en ziet eruit alsof het een echt boek door het E Ink-scherm.

Kobo Sage versus Kobo Libra 2 review: welke e-reader past bij jou?

3. Blauwlicht-filtering

Naarmate het avond wordt en je je bedtijd ook hebt ingesteld, dan verandert het scherm de lichtkleur automatisch. Je ziet bij de Kobo Libra 2 meteen dat het apparaat het blauwe licht in de nacht ook echt filtert. Je merkt namelijk, als je het apparaat 's avonds wilt gebruiken, dat het scherm dan niet vermoeiend is voor je ogen. Dat is erg prettig, want hierdoor kun je 's avonds gewoon een boek lezen op de e-reader zonder dat je hierna niet kan slapen door het blauwe licht.

Kobo Libra 2: de minpunten

1. Horizontale modus

Tijdens het lezen werkt de horizontale modus vanuit de slaapstand niet altijd even goed. Dit veroorzaakt wat problemen bij het switchen. En als je tijdens het lezen wil draaien naar de horizontale modus via automatisch draaien, dan zal je ook tegen problemen aanlopen. Uiteindelijk lukt het meestal wel, maar het zou fijn zijn als deze bug zo snel mogelijk verholpen wordt via een update.

Kobo Libra 2 met SleepCover

Kobo Libra 2 met SleepCover

Gezamenlijke pluspunten

1. Dropbox- en Pocket-integratie

Met behulp van de Dropbox- en Pocket-ondersteuning is het erg gemakkelijk om artikelen te synchroniseren. Zo kun je met de Dropbox-integratie heel makkelijk via de cloud je notities en documenten synchroniseren. Met de Pocket-integratie is het mogelijk om verhalen, artikelen en nieuwsberichten te lezen en om webpagina’s te synchroniseren met je e-reader zodat je die daar kunt leren. Dropbox integratie geldt alleen voor de Kobo Sage, Pocket hebben ze beiden.

2. Knopjes aan de onderkant

Iets wat ik bij andere e-readers nog niet heb gezien is de aanwezigheid van twee knopjes aan de onderkant. Dat is erg fijn, omdat je dan niet steeds op het scherm hoeft te tikken als je de bladzijde om wilt slaan. Door op de knopjes te drukken in de horizontale modus kun je naar de volgende pagina gaan of naar de vorige. Dit zorgt ervoor dat het toch iets meer lijkt op het lezen van een echt boek. Erg handig!

Kobo Sage versus Kobo Libra 2 review: welke e-reader past bij jou?

3. Sleepcover

Bij beiden e-readers kun je gebruik maken van de SleepCover. Die is erg handig, omdat het en zorgt voor een goede bescherming van je e-reader en deze handig werkt met de e-reader zelf. Als je het hoesje dichtklapt dan zal de e-reader automatisch in de slaapstand modus gaan en ook andersom. Als je het hoesje openklapt zal de e-reader vanuit de slaapstand automatisch aangaan. Ook kun je het hoesje zo vouwen, dat je de e-reader goed neer kunt zetten op bijvoorbeeld een tafel.

Gerelateerde artikelen

4. Luisterboeken!

Op deze e-readers is het ook mogelijk om luisterboeken te luisteren, wat ik eigenlijk nog nooit heb gezien bij een e-reader. Via Bluetooth is het mogelijk om een geluidsapparaat aan te sluiten op de e-reader, want de e-reader zelf bevat geen speakers. Het is een handige feature voor mensen die naast het lezen ook wel eens luisterboeken willen luisterboeken.

Kobo Sage versus Kobo Libra 2 review: welke e-reader past bij jou?

Gezamenlijke minpunten

1. Horizontaal scherm

Het is erg fijn dat je kunt lezen in de horizontale modus en hierbij ook de knoppen kunt gebruiken om de bladzijden om te slaan. Helaas is het wel zo dat, als je vanuit de slaapstand-modus de e-reader opstart, in het thuisscherm komt. En dan kan je de e-reader niet in de horizontale modus gebruiken. Je moet dus eerst de e-reader weer draaien als je in het thuisscherm bent en als je gaat lezen kun je deze weer horizontaal zetten. Ik zou het fijner vinden als het thuisscherm ook zou werken in de horizontale modus, zodat je niets steeds hoeft te switchen.

Verschillende SleepCovers voor de Kobo Libra 2

Verschillende SleepCovers voor de Kobo Libra 2

Conclusie

De Kobo Sage is een echte high-end e-reader met de nieuwste functies, en waar niks aan ontbreekt. Het grote scherm zorgt ervoor dat het lezen erg gemakkelijk is en alles goed helder en leesbaar is. De snelheid is erg fijn voor als je snel even je e-reader wilt gebruiken, want hij is in een aantal seconden al opgestart. Het kunnen gebruiken van een speciale stylus is een fijne aanvulling. Daardoor is de Kobo Sage meer geschikt voor de mensen die, naast het lezen van boeken, de e-reader ook willen gebruiken voor het maken van notities, aantekeningen en markeringen. De Kobo Sage is overigens wel een luxe product. Dat komt door de hoge aanschafprijs en de prijs van de stylus en de case zorgen er ook nog voor dat de e-reader nog duurder wordt.

Gerelateerde artikelen

De Kobo Libra 2 is ook een erg fijn in het dagelijks gebruik. De wat kleinere e-reader was erg handig om even snel mee te nemen om bijvoorbeeld in de trein te kunnen lezen. De schermhelderheid is prima en dat geldt ook voor het gebruiksgemak, op de bug na. Ook al was het systeem minder snel dan die van de Kobo Sage, de snelheid is voldoende. Wat betreft de prijs is de Kobo Libra 2 meer geschikt voor mensen die af en toe wat lezen en geen zin hebben om elke keer boeken mee te nemen. De prijs van de Libra 2 is namelijk wat vriendelijker, maar heeft daarentegen geen ondersteuning voor de Kobo Stylus. Er is dus geen mogelijkheid tot het maken van notities. De Kobo Libra 2 is een beter alternatief voor mensen die gewoon af en toe wat willen lezen, en het apparaat niet gebruiken voor het maken van aantekeningen.

Kobo Sage versus Kobo Libra 2 review: welke e-reader past bij jou?

Kobo Sage of Kobo Libra 2 kopen

De Kobo Sage heeft een adviesprijs van 289,99 euro en de Kobo Libra 2 kost 189,99 euro. De Sage is verkrijgbaar in het zwart, en van de Libra 2 bestaat daarnaast ook een wit model. Daarnaast zijn er voor beide verschillende kleurrijke covers beschikbaar.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk