Naar content
Trending apps
 • Google Meet

 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

 • Xiaomi Mi Note 10 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

FitbitOS, WearOS, LiteOS en Tizen

Huawei vs Samsung vs Fitbit vs Fossil: wat is de beste smartwatch?

· 18 februari 2019

Er is momenteel veel keuze als je een smartwatch gaat kopen. Om je te helpen hebben wij de Fibit Versa, Fossil Q Explorist HR, Huawei Watch GT en de Samsung Galaxy Watch getest en vertellen je hier welke de beste smartwatch is.

Huawei vs Samsung vs Fitbit vs Fossil

Smartwatches zijn steeds populairder aan het worden. Een smartwatch gebruik je vooral als verlengstuk van je smartphone, waar je meldingen op kunt ontvangen, zodat je niet steeds je smartphone moet bovenhalen als je een bericht ontvangt of iemand je belt. Via wijzerplaten kan je ook de stijl van een smartwatch aanpassen zodat deze past bij je kledij. Verder zijn er apps die je kunnen helpen bij het dagelijks leven zoals herinneringen, een boodschappenlijst of je naar locatie navigeren.

Ben je graag in beweging, dan kan een smartwatch je zeker bijstaan om je dagelijkse bewegingsdoelen te behalen en je levensstijl gezonder te maken. Hartslagmeters zijn ook een standaard geworden, die je dan perfect kan gebruiken om te sporten. Met een smartwatch kan je dus op veel vlakken inzetten, maar er is zoveel keuze waardoor kiezen moeilijker wordt.

Wij hebben alvast de Samsung Galaxy WatchHuawei Watch GTFitbit Versa en de Fossil Q Explorist HR getest. We vergeleken eigenschappen zoals het uiterlijk, software, accuduur, sport-en fitnessmogelijkheden en gaven elke smartwatch punten, zodat we op het einde konden zeggen welke smartwatch de beste is van de vier.

Smartwatch vergelijk

Uiterlijk en comfort - Winnaar: Huawei Watch GT

Persoonlijk vind ik een smartwatch het mooist als deze eruit ziet als een horloge en deze kan dragen in verschillende situaties, zowel tijdens het sporten en werken. Als je aan iemand vraagt wat voor vorm een horloge heeft, zegt deze ongetwijfeld dat deze rond is. Fitbit heeft met de Fitbit Versa zeker zijn best gedaan om het ‘grove’ design van de Fitbit Ionic te verzachten, maar heeft nog steeds voor een vierkant design gekozen. Hierdoor valt de Versa uit de boot, in vergelijking met de andere smartwatches. De andere drie hebben een rond ontwerp, waardoor deze dichter in de buurt komen van een ‘klassiek’ horloge.

Omdat het erg persoonlijk is welke ronde smartwatch mijn voorkeur krijgt, combineer ik dit met het draagcomfort. Want een smartwatch zal bij mij snel in de la komen te liggen, als deze niet goed aanvoelt rond mijn pols. De grootte en de dikte van het horloge speelt hierbij een belangrijke rol. Op het vlak van draagcomfort vind ik dat de Fitbit Versa het beste scoort. De Fitbit Versa is heel licht en erg dun, waardoor je soms vergeet dat je deze draagt. Jammer genoeg zal het in deze categorie niet hoog scoren door het vierkante design, omdat de voorkeur naar een rond design gaat.

De Samsung Galaxy Watch, de 46 mm die ik heb getest, is de dikste van de vier. De combinatie van de dikte en de grootte van de smartwatch zorgde ervoor dat deze erg groot aanvoelt om de pols en dat was erg storend bij het dragen van het slimme horloge. Bij de Galaxy Watch glijdt de mouw van mijn trui of hemd niet altijd gemakkelijk over het horloge, wat voor mij erg oncomfortabel was. De Huawei Watch GT is ook een grote smartwatch, maar dankzij het dunne ontwerp draagt deze wel aangenaam. De Fossil Q Explorist HR is goed van formaat en zit goed, maar door de erg uitstekende knoppen, zal je snel even de knoppen indrukken bij het plooien van je pols, waar ik bij de Huawei Watch GT geen last van had.  

Samengevat wint de Huawei Watch GT deze categorie, omdat hij er goed uitziet en, ondanks het formaat, toch comfortabel zit. De Fossil Q Explorist krijgt van mij een tweede plaats omdat deze er ook uitziet als een ‘klassiek’ horloge en je deze ook in alle situaties kunt dragen. De ‘iets te ver’ uitstekende knoppen zijn een nadeel, maar niet in deze mate dat ik het horloge niet zou willen dragen. De derde plaats is dan voor de Samsung Galaxy Watch omdat deze erg dik is en in combinatie met de grootte van de wijzerplaat oncomfortabel aanvoelt als je iets smallere polsen hebt. Jammer genoeg heb ik de Fitbit Versa de laatste plaats gegeven, nochtans voelt deze smalle smartwatch erg comfortabel aan. Het vierkante design zorgt er gewoon voor dat de Versa er erg ‘sportief’ uitziet en dus minder past bij ‘geklede’ kledij zoals een maatpak.

Top 4 uiterlijk en comfort:

Plaats 1: Huawei Watch GT (5/5)

Plaats 2: Fossil Q Explorist HR (4,5/5)

Plaats 3: Samsung Galaxy Watch (4/5)

Plaats 4: Fitbit Versa (3/5)

Smartwatch kasten

Scherm en bediening - Winnaar: Samsung Galaxy Watch

Als we kijken naar de specificaties van de smartwatches, merken we meteen dat het scherm van de Fitbit Versa er tussenuit springt ten opzichte van de andere drie. Deze heeft namelijk een LCD-scherm, waar de anderen een AMOLED- of OLED-scherm hebben. Bij AMOLED of OLED lichten er geen leds op wanneer het scherm zwart toont, wat bij LCD wel het geval is. Een AMOLED of OLED zal hierdoor dus minder batterij verbruiken, wat de accuduur ten goede komt.

De schermen van de Huawei Watch GT en de Fossil Q Explorist HR zijn even groot en hebben dezelfde resolutie. De Samsung Galaxy Watch heeft een iets kleiner AMOLED-scherm met ook een lagere resolutie, maar dit wil zeker niet zeggen dat het van mindere kwaliteit is dan de rest. Alles wordt op dit scherm ook heel scherp weergegeven. Ondanks het kleinere scherm, levert dit geen problemen op om over het scherm te vegen. Indien dit toch een probleem zou zijn, heeft Samsung dit op een handige manier opgelost. Door gebruik te maken van de draairing rond de wijzerplaat, navigeer je door widgets, instellingen, apps en meldingen. Deze bediening vind ik de handigste manier om een smartwatch te gebruiken. Een gelijkaardige bediening heb je ook bij de Fossil Q Explorist HR, die gebruik maakt van een draaiwieltje aan de zijkant. Bij de andere twee smartwatches, van Huawei en Fitbit, moet je het meest van de tijd gebruik maken van het aanraakgevoelig-scherm, wat zijn nadelen heeft als je natte handen hebt of handschoenen draagt.

De Samsung Galaxy Watch is dus, binnen deze categorie, de beste smartwatch. Het scherm is haarscherp en de draairing is de beste manier om een smartwatch te bedienen. De bediening van de Fossil, via het draaiwieltje,werkt ook prettig maar hiervoor is iets fijnere motoriek nodig, wat zeker met gebruik van handschoenen, moeilijker is dan bij Samsung. De Huawei Watch GT volgt na Fossil op de ranglijst. Het scherm is fantastisch waarbij wijzerplaten erg scherp worden afgebeeld, maar de meeste bediening verloopt via het aanraakgevoelig scherm. De Fitbit Versa heeft ‘maar’ een LCD-scherm en kan alleen via het aanraakgevoelig-scherm bediend worden, waardoor hij de concurrentie niet kan volgen.

Top 4 scherm en bediening:

Plaats 1: Samsung Galaxy Watch (5/5)

Plaats 2: Fossil Q Explorist HR (4/5)

Plaats 3: Huawei Watch GT (3,5/5)

Plaats 4: Fitbit Versa (3/5)

Prestaties en accuduur - Winnaar Huawei Watch GT

Als ik de snelheid en de batterijduur van de verschillende smartwatches vergelijk, kan ik zeggen dat er hier maar één verliezer is. Dat is de Fossil Q Explorist HR, die echt wel trager reageert dan al de andere. Regelmatig zijn er haperingen aanwezig en duurt het soms even voordat een app opent of reageert. Het activeren van het scherm door een polsbeweging te maken, vertoont ook vertraging. Dit is mede te danken aan de verouderde processor ‘Wear 2100’ waarmee deze smartwatch is uitgerust. De Fitbit Versa heeft ook wel eens iets meer tijd nodig om apps te laden, maar dit is zeker niet zo storend als bij de Fossil-smartwatch.

Op het vlak van accuduur stelt de Fossil trouwens ook teleur. Tijdens mijn gebruik ging hij maximaal één dag mee, waar ik met de Samsung Galaxy Watch en de Fitbit Versa 3 tot 4 dagen haalde. De grote winnaar als het over accuduur gaat, is de Huawei Watch GT, die 10 dagen mee ging op één laadbeurt.

Top 4 prestaties en accuduur:

Plaats 1: Huawei Watch GT (5/5)

Plaats 2: Samsung Galaxy Watch (4/5)

Plaats 3: Fitbit Versa (3/5)

Plaats 4: Fossil Q Explorist HR (1/5)

Software - Winnaar: Fossil Q Explorist HR

Het grootste verschil tussen deze vier smartwatches is de software waar ze op draaien. Deze is voor elke smartwatch anders. De Samsung Galaxy Watch draait op Samsungs eigen Tizen software, de Fitbit Versa heeft FitbitOS, het besturingssysteem van de Huawei Watch GT is LiteOS en de Fossil Q Explorist HR maakt gebruik van Googles Wear OS. Hierdoor verschillen ze wel wat als het over apps, wijzerplaten en meldingen gaat.

Apps en wijzerplaten

Zoals ik hierboven al aangaf, draait de Huawei Watch GT op LiteOS, een heel vereenvoudigde software. Bij dit slimme horloge is er geen app-store aanwezig en zijn ook de wijzerplaten erg beperkt. Je hebt slechts keuze uit 13 verschillende wijzerplaten en je kan er zelf geen toevoegen of verwijderen. De andere smartwatches hebben in hun software wel een eigen app-store en een grote keuze aan wijzerplaten, zowel gratis, als wijzerplaten waarvoor je moet betalen. Al moet ik wel toegeven dat de wijzerplaten op de Fitbit Versa eerder fitness-minded zijn. Bij de ander drie smartwatches zitten er ook wijzerplaten bij die er uitzien zoals bij een ‘klassieke’ horloge.

De wijzerplaten van de Huawei Watch GT zijn ook standaard, er zijn geen extra instellingsmogelijkheden aanwezig, wat je wel ziet terugkomen bij de andere merken. Zo kan je bij Tizen (Samsung) en FitbitOS de wijzerplaat aanpassen van kleur of de parameter die je wilt zien, zoals accuduur en aantal stappen. Wear OS (Fossil) laat dan weer toe om bijvoorbeeld apps aan je wijzerplaat te koppelen, zodat je hierdoor een app snel kunt openen.

Als we kijken naar de aanwezigheid van apps dan is Wear OS, met grote voorsprong, de beste keuze. Aangezien dit de software van Google is, kan je de meeste apps die op je smartphone staan, ook installeren op je smartwatch. Hierdoor werkt de Fossil-smartwatch feilloos samen met je smartphone. In de app-stores van Tizen (Samsung) en FitbitOS zie je vooral de apps van de smartwatch-fabrikant en enkele apps van externe ontwikkelaars. De Google-apps ontbreken hier en dit zorgt voor een slechte Google-integratie. Er zijn wel alternatieve apps aanwezig die je kunt verbinden met je Google-account, waardoor je bijvoorbeeld ook je agenda kunt raadplegen, maar zowel bij Samsung als bij Fitbit zijn velen hiervan betalend.

Top 4 apps en wijzerplaten:

Plaats 1: Fossil Q Explorist HR (5/5)

Plaats 2: Samsung Galaxy Watch (4/5)

Plaats 3: Fitbit Versa (3/5)

Plaats 4: Huawei Watch GT (1/5)

Meldingen

Bij alle smartwatches kan je meldingen ontvangen, maar bij de de Huawei Watch GT blijft het daar bij. Meer dan lezen van deze meldingen zit er niet in.

Bij de Fossil Q Explorist HR, Fitbit Versa en Samsung Galaxy Watch kan je naast het ontvangen van meldingen, ook acties ondernemen. Zo kan je bijvoorbeeld een e-mail verwijderen of een bericht beantwoorden vanaf je smartwatch. Bij de Fitbit Versa is het enkel mogelijk om berichten te beantwoorden aan de hand van vooraf ingevoerde antwoorden, waar je bij de Samsung Galaxy Watch en Fossil-smartwatch ook de optie hebt om gebruik te maken van een toetsenbord of spraakbesturing (enkel in het Engels bij Samsung).

Als je een melding ontvangt zal de smartwatch je hiervan op de hoogte brengen, door te vibreren. Enkel bij de Samsung Galaxy Watch kan je, dankzij de ingebouwde speaker, ook kiezen om een geluid af te spelen.

Op elke smartwatch kan je ook zien wie er belt en kan je de oproep aannemen of weigeren, maar alleen bij de Samsung Galaxy Watch kan je, dankzij de ingebouwde speaker en microfoon, ook effectief het horloge gebruiken om te bellen. Ik moet eerlijk toegeven dat dit goed werkt, maar mensen kijken je wel vreemd aan als je dit doet.

Top 4 meldingen:

Plaats 1: Fossil Q Explorist HR (5/5)

Plaats 2: Samsung Galaxy Watch (4/5)

plaats 3: Fitbit Versa (3/5)

Plaats 4: Huawei Watch GT (1/5)

Contactloos betalen

Bij de Fitbit Versa, Samsung Galaxy Watch en Fossil Q Explorist HR is er een NFC-chip ingebouwd, die het mogelijk maakt om contactloos te betalen. Jammer genoeg gebruikt elke smartwatch zijn eigen betalingssysteem zoals Fitbit Pay, Samsung Pay en Google Pay. In ons land kan je momenteel enkel via Fitbit Pay betalen met je smartphone.

Top 4 contactloos betalen:

Aangezien je voorlopig nog met geen enkele smartwatch contactloos kunt betalen, kunnen we hiervoor ook geen punten uitdelen.

toestellen

Fitness-tracking - Winnaar: Fitbit Versa

Elke smartwatch-fabrikant zet tegenwoordig enorm in op fitness-tracking, zo is ook elke van deze vier smartwatches uitgerust met een hartslagmeter en houdt deze je dagelijkse beweging bij.

De Samsung Galaxy Watch maakt hiervoor gebruik van Samsung Health, dat prima werkt. Deze houdt net zoals bij de Fitbit Versa bij hoeveel stappen je zet, hoeveel trappen je doet en hoeveel uren je slaapt. Je kan ook bijhouden hoeveel water je drinkt en is er automatische activiteit-detectie aanwezig. Dit houdt in dat de smartwatch automatisch bepaalde sporten kan herkennen, zoals wandelen, lopen en fietsen.

Verder kan je bij beide platformen ook badges verdienen en uitdagingen aangaan met vrienden of familie, wat motiveert om te blijven bewegen.

Toch vind ik dat de Fitbit Versa de beste fitnesstracker is. Zo krijg je meldingen over het aantal stappen je nog moet behalen om je doel te bereiken of probeert deze je te motiveren om elke uur 250 stappen te zetten. In de Fitbit-app vind je ook leuke uitdagingen waarbij je virtueel op stap gaat en tijdens de rondgang ‘schatten’ kunt verzamelen (in de vorm van panorama’s of gezondheidstips)

Het nadeel aan Samsung Health is dat er geen integratie is met andere fitness platformen zoals Fitbit of Google Fit. Dit is wel mogelijk, maar hiervoor moet je dan een ander app aankopen.

De Huawei Watch GT houdt ook parameters bij zoals stappen, calorieën en uren slaap, maar deze zal je niet echt motiveren om bijvoorbeeld je stappendoel te behalen. Google Fit op de Fossil-smartwatch is het minst geavanceerd als het op fitness tracking aankomt. Deze houdt zowel je stappen als je calorieën bij en meet om de 20 minuten je hartslag, maar zal je voor de rest met niets motiveren om meer te bewegen. Standaard kan deze je slaap niet monitoren, als je dit wenst zal je een andere app moeten installeren zoals ‘Sleep As Android’. Om je slaap te monitoren zal je ook rekening moeten houden met de accuduur van deze smartwatch, je smartwatch zal minder lang meegaan op één laadbeurt als je deze ook ‘s nachts gebruikt. Door het ontbreken van de slaapmonitoring, is de Fossil Q Explorist HR, de minst geavanceerd fitnesstracker.

Top 4 Fitnesstracking:

Plaats 1: Fitbit Versa (5/5)

Plaats 2: Samsung Galaxy Watch (4,5/5)

Plaats 3: Huawei Watch GT (3/5)

Plaats 4: Fossil Q Explorist HR (2,5/5)

Sporten - Winnaar: Huawei Watch GT

Naast het dagelijks bijhouden van je beweging, kan je deze smartwatches ook gebruiken tijdens het beoefenen van je favoriete sport. Alle vier de smartwatches zijn waterbestendig, dus ermee gaan zwemmen is geen probleem. Met uitzondering van de Fitbit Versa, die de GPS-verbinding van je smartphone gebruikt, is er bij de anderen wel een GPS-sensor aanwezig. Tijdens het trainen krijg je bij alle slimme horloges een overzicht over je huidige hartslag, snelheid en aantal kilometers. De Huawei Watch GT vind ik persoonlijk het fijnst om mee te trainen, omdat het scherm heel overzichtelijk is. De hartslagzone waarin je traint wordt beter afgebeeld dan bij de andere smartwatches en zie je, net zoals bij Fitbit Versa, via je VO2max (maximaal volume om zuurstof op te nemen) hoe het met je conditie is gesteld. De Fossil-smartwatch is het minst geavanceerd om mee te sporten, want daar zie je geen hartslagzones en al helemaal niet hoe het met je conditie is gesteld. 

Enig nadeel aan de Huawei Watch GT is dat je geen muziek kunt opslaan en zijn is geen muziekbediening, wat bij de anderen wel mogelijk is.

Top 4 Sport:

Plaats 1: Huawei Watch GT (5/5)

Plaats 2: Fitbit Versa (4/5)

Plaats 3: Samsung galaxy watch (4/5)

Plaats 4: Fossil Q Explorist HR (2,5/5)

Keuze van smartwatch

Als we alle scores samen tellen kunnen we concluderen dat de Samsung Galaxy Watch de beste smartwatch is, met een score van 28,5/35. Deze heeft een mooi scherm, een handige bediening, een accuduur van 3 tot 4 dagen en kan gebruikt worden als fitnesstracker. Een nadeel aan dit horloge is de hogere adviesprijs van 329 euro. Het aanbod van apps is ook nog niet heel uitgebreid.

De Fossil Q Explorist HR heeft een totaalscore van 25,5/35 en scoort vooral beter op gebied software, dat is dankzij WearOS van Google. Helaas heb je maar een accurduur van één dag en ook op vlak van fitness-tracking is deze geen hoogvlieger.

Indien je eerder kijkt naar budget, en fitness tracking je uitgangspunt is, moet je bij de Fitbit Versa (24/35) zijn. Deze heeft een adviesprijs van 199 euro en kan je prima motiveren om je bewegingsdoelen te behalen. Op het gebied van software heb je met deze ook keuze uit verschillende apps en wijzerplaten, maar deze zijn eerder sportgerelateerd. Het sportieve vierkante ontwerp zorgt er ook voor dat deze moeilijker te combineren is bij bepaalde kleding, zoals een overhemd.

De Huawei Watch GT krijgt de laagste score (23,5/35), wat op zich wel te verantwoorden is. Op vlak van hardware scoort deze heel goed, zo heb je een prachtig scherm en een accuduur van 10 dagen, maar gaat met de software volledig de mist in. Zo heb je geen app-store en maar keuze uit 13 verschillende wijzerplaten. Sporten gaat dan wel weer prima, waarbij je tijdens het trainen een mooi overzicht krijgt van al je parameters en wordt je conditie bijgehouden aan de hand van je VO2max. De adviesprijs van 199 euro zorgt er wel voor dat deze budgetvriendelijk is.

Wil je graag nog meer informatie over deze smartwatches, lees dan gerust onze reviews van de: Samsung Galaxy WatchHuawei Watch GTFitbit Versa en de Fossil Q Explorist HR.

Heb je al een smartwatch of ga je één kopen? Welke smartwatch zou je dan kiezen?

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!
Dit artikel verscheen eerder op Androidworld.be.

Reacties (19)

Reacties worden tevens getoond bij het orginele artikel op Androidworld.be.

Bezig met laden van reacties...