Afgelopen week werd bekend dat er gegevens van meer dan 500 miljoen Facebook-gebruikers werden aangeboden op hackersforum. Het enorme datalek zou tevens gegevens van 5 miljoen Nederlandse accounts bevatten. Wil je weten of jouw data van Facebook zijn gelekt?
Datalek Facebook
Volgens Business Insider heeft Facebook wederom te maken met een groot datalek. Er zouden gegevens van circa 533 miljoen Facebookgebruikers uit 106 verschillende landen op een ‘low level’ hackersforum worden aangeboden. Dat is een forum waar je zonder al te specifieke kennis bij kunt. De gegevens zijn al in 2019 buitgemaakt maar worden nu dus te koop aangeboden. Het bestand dat werd aangeboden bevat namen, woonplaatsen, relatiestatus, werkgevers en telefoonnummers. Er zijn ook e-mailadressen aangetroffen maar geen wachtwoorden.
Volgens Facebook gaat het om een oud datalek die al in 2019 bij het sociale netwerk gerapporteerd werd en destijds ook gevonden en opgelost werd. Toch kan de grootte van het lek leiden tot fraude want de gegevens zijn ontzettend waardevol voor criminelen die er je identiteit mee kunnen nabootsen.
Zijn mijn gegevens gehackt?
Om na te gaan of jouw gegevens door de criminelen te koop zijn aangeboden, kun je meerdere tools gebruiken. We hebben er een aantal voor je op een rij gezet:
- Have I Been Powned – vul je e-mailadres in om te zien of deze onderdeel is van een datalek (niet alleen Facebook maar ook andere websites)
- Facebook leak checker – Dit tooltje checkt alleen de gelekte database met 5.430.386 Nederlandse Facebook-profielen. Je zoekt hier op voor- en achternaam.
- benikerbij.nl of benikerbij.be – Zoek op telefoonnummer.
Komen jouw gegevens naar boven via één van deze tools? Ga er dan van uit dat je 06-nummer algemeen bekend is, wat met name voor scammers interessant is. Waarschuw bijvoorbeeld je ouders dat ze nooit geld naar ‘jou’ overmaken naar aanleiding van een berichtje. Pas ook op voor vreemde telefoontjes van bijvoorbeeld mensen die namens je bank bellen. Je Facebook-wachtwoord is niet gelekt en hoef je dus ook niet te resetten. Je leest alles over fraude via WhatsApp in dit artikel.
Heb jij een van deze tools gebruikt en wat is de uitkomst? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik ben ook de kloss…
is het niet de taak van facebook om iedereen waarvan de gegevens nu bekend zijn te verwittigen? Dat is geloof ik een verplichting van de gdpr. En aangezien die gegevens al in 2019 zijn gestolen, moesten ze al in 2019 iedereen verwittigd hebben.