Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • OnePlus Nord N10 5G

 • POCO X3

 • Google Pixel 5

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Nieuwe animaties

Xiaomi MIUI 12 officieel voorgesteld: 6 dingen die je moet weten

· 27 april 2020

Tijdens een evenement in China heeft Xiaomi zijn MIUI 12-softwareschil voorgesteld. Xiaomi komt met nieuwe designs, privacyfuncties en opmerkelijke verbeteringen voor meldingen. Hier bespreken we zes dingen die je moet weten over MIUI 12.

1. Nieuwe animaties, gestures en designs

Met MIUI 12 is Xiaomi volledig van nul begonnen als het om animaties gaat, dat weetXDA Developers. Je krijgt nieuwe, soepelere effecten te zien voor schermovergangen, bijvoorbeeld: als je een app opent of sluit, recente apps opent of  het scherm draait. Daarnaast zijn er nieuwe designs voor Notities, de animatie voor opladen en de manier waarop je icoontjes op het startscherm ordent. Volgens Xiaomi werkt MIUI 12 gestroomlijnder en het bedrijf legt daarmee ook rechtstreeks de vergelijking met IOS.

Xiaomi maakt nu ook gebruik van de officiële Android 10-gestures, hoewel Xiaomi's eigen veegbewegingen al erg gelijkaardig waren. In de instellingen zijn er tot slot meer grafische elementen die de verschillende opties en menu's moeten verduidelijken.

2. Achtergronden en always-on-scherm

MIUI 12 krijgt zowel nieuwe achtergronden als live-achtergronden die je kan uitproberen en Xiaomi zocht daarvoor zijn inspiratie bij landschappen van de aarde, Mars en de maan. In live-achtergronden zal je kunnen inzoomen met beide vingers om bepaalde delen gedetailleerder te bekijken. De live-achtergronden gaan verder ook reageren op het openen en sluiten van mappen op het startscherm of het ontgrendelen van je telefoon. Xiaomi komt daarnaast ook met nieuwe ontwerpen voor het always-on-scherm die eveneens hetzelfde thema kregen.

3. Privacyfuncties

Xiaomi komt met drie privacyfuncties die het bijzondere namen gaf, namelijk: 'Flare', 'Barbed Wire' en 'Mask System'. Flare gaat je als eerste verwittigen wanneer een app gebruik maakt van privacygevoelige toestemmingen zoals de camera microfoon of je locatie en vervolgens krijg je kleurrijke meldingen te zien die je daarvan bewust maken. De app houdt zo een log bij en vult die elke keer aan wanneer apps die toestemmingen gebruiken. 

Verder zorgt Barbed wire ervoor dat je apps eenmalige toegang kaan geven tot je camera, microfoon of locatie, net zoals dat gebeurt in Android 11 met locatie. Naast de eenmalige toegang kan je ook de toegang weigeren of voor alle gevallen accepteren. Mask System schermt tot slot je gevoelige informatie af van apps die niet worden vertrouwd. Het gaat om gevoelige informatie zoals: contacten, agenda, de IMEI-gegevens van je apparaat en je telefoongeschiedenis.

4. Meldingen van berichten

Xiaomi heeft ook naar Android 11 gekeken als het om meldingen gaat,k want de fabrikant komt met een nieuw systeem waarmee je sneller meldingen van berichten kan beantwoorden. Alleen komt Xiaomi niet met 'bubbels', maar een systeem waarbij je de melding naar beneden sleept om ze uit te vergoten. Je kan je berichten-app ook verkleind weergeven in een Picture-in Picture-weergave.

5. AI Calling

Google introduceerde met de Pixel 3-reeks zijn Call Screen dat vermoedelijke spamoproepen moest helpen ontmaskeren. De Google Assistent neemt namelijk in jouw plaats het telefoontje op en vervolgens beslis jij of je de beller al dan niet aan de lijn wil.

Xiaomi gooit het over een andere boeg met AI Calling, want de functie focust volledig op gebruikers met gehoorproblemen. De fabrikant gebruikt kunstmatige intelligentie om de inhoud van gesprekken te analyseren en vervolgens krijg je meerkeuzemogelijkheden om te antwoorden. Het gesprek wordt daarbij ook getranscribeerd zodat je kan volgen wat de beller juist zegt.

6. Slaapanalyse en fitnesstracker

Xiaomi laat zijn telefoons nu functies overnemen die je normaal gezien doorgaans bij fitnesstrackers ziet. Je telefoon kan met MIUI 12 nu zelf activiteiten zoals fietsen en hardlopen van elkaar onderscheiden om zo nauwkeuriger je verbrande calorieën te meten. Volgens de fabrikant is die functionaliteit voor 96 procent zo nauwkeurig als de Apple Watch. Als tweede mogelijkheid gaat Xiaomi met zijn telefoons ook je slaap analyseren op basis van je bewegingen doorheen de nacht. Zo kan je je hoeveel lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap opvolgen.

7. Beschikbaarheid

Xiaomi deelt alvast welke telefoons in China de update naar MIUI 12 krijgen, maar die lijst komt niet overeen met de line-up in Nederland. Voorlopig blijft het dus wachten op de update-informatie voor de globale versie van MIUI. Eerder raakte al bekend dat Xiaomi het werk rond MIUI 11 heeft neergelegd en zich nu volledig spitst op MIUI 12.

Het is nog niet bekend welke nieuwe functies ook in de globale versie hun opwachting maken. Wat vind jij van deze nieuwigheden? Welke functie wil jij alvast op je telefoon? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (8)
Bezig met laden van reacties...