WhatsApp back-up maken en terugzetten, zo werkt het

WhatsApp back-up maken en terugzetten, zo werkt het

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Heb je een nieuwe telefoon gekocht, is je huidige gestolen, of ben je hem verloren? Dan ben je al je appjes en foto's in WhatsApp kwijt als je geen back-up hebt gemaakt. In dit artikel kom je erachter hoe je een back-up maakt van je WhatsApp-gegevens.

WhatsApp back-up maken

Een back-up maken van je chatgeschiedenis in WhatsApp kan op twee manieren: in de cloud en lokaal. Een lokale back-up wordt iedere ochtend om 02.00 uur automatisch aangemaakt en als bestand opgeslagen op je telefoon. Raak je je telefoon onverhoopt kwijt of is hij gestolen? Dan raak je de op de telefoon opgeslagen back-up ook kwijt. Als je de chatgeschiedenis in de cloud bewaard, kun je je oude WhatsApp-berichten eenvoudig tergzetten. Deze back-up staat namelijk niet op de telefoon maar in de cloud. Dat wil zeggen dat hij op een server in een groot datacenter staat.

WhatsApp werkt hiervoor samen met Google Drive. Via Google Drive kun je je bestanden in de cloud opslaan en ze op elk gewenst apparaat openen of bewerken. Je chatgeschiedenis wordt dan bewaard op de servers van Google.

Hoe maak ik een back-up van mijn WhatsApp?

Je kunt van je chatgeschiedenis en media een back-up maken naar Google Drive zodat je die makkelijk over kunt zetten op een nieuwe Android-telefoon. Volg onderstaande stappen om een back-up naar Google Drive te maken.

 1. Open WhatsApp
 2. Tik op de drie puntjes rechts bovenin en dan op Instellingen Chats > Chat back-up
 3. Tik op de groene knop Back-up maken om direct een back-up te maken
 4. Als je nog geen Google-account hebt, tik dan op Account toevoegen om deze te koppelen aan WhatsApp
WhatsApp back-up maken en terugzetten, zo werkt het

Google Drive instellingen

In het scherm hieronder zie je ook het onderdeel 'Google Drive instellingen'. Je kan je de frequentie van het maken van een back-up naar Google Drive instellen. Deze frequentie staat standaard op dagelijks. Tevens kan je hier kiezen welk netwerk je wilt gebruiken voor het maken de back-up. Kies voor wifi als je geen of een kleine databundel hebt. Voor het maken van een back-up via een mobiel netwerk worden mogelijk extra kosten in rekening gebracht.

Natuurlijk bevat Google Drive een opslaglimiet. Als je deze limiet hebt bereikt, zal je moeten betalen voor meer opslag. Gelukkig worden WhatsApp-back-ups sinds 2018 niet langer meegeteld voor de opslaglimiet van Google Drive.

Nog een paar handige weetjes:

 • WhatsApp back-ups die meer dan een jaar niet meer zijn bijgewerkt, worden automatisch verwijderd van je Google Drive-opslag
 • Telkens wanneer je een Google Drive back-up maakt via hetzelfde Google-account wordt de laatste Google Drive back-up overschreven. Het is niet mogelijk om een oudere Google Drive back-up te herstellen
 • De back-up van je media en berichten in Google Drive is niet beschermd met WhatsApp end-to-end encryptie die wordt gebruikt voor het versleutelen van berichten tussen gebruikers.  
Frequentie van Google Drive-back-up instellen

Frequentie van Google Drive-back-up instellen

Hoe zet ik een cloud-back-up terug?

Wil je nu een cloud-back-up vanuit Google Drive terugzetten op een nieuwe telefoon? Volg dan onderstaande stappen.

 1. Installeer WhatsApp op de nieuwe telefoon
 2. Tik op Akkoord en doorgaan 
 3. Verifieer je telefoonnummer door deze in te vullen
 4. Tik op Volgende en op Ok
 5. Zodra je hierom wordt gevraagd, tik op Herstellen om je chats en media vanuit Google Drive te herstellen.
 6. Nadat het herstellen is voltooid, tik op je op Volgende. Je chats worden weergegeven zodra de back-up is teruggezet.

Als je geen back-up op Google Drive hebt en WhatsApp installeert, wordt automatisch de lokale back-up van WhatsApp hersteld.

Populairste WhatsApp-tips

Google Drive

Google Drive

Google Drive is de clouddienst van Google. Je kan er je media en bestanden opslaan zonder dat ze op een fysieke opslag zoals een harde schijf staan. Google Drive is ..
WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk