Wat zijn 64-bits-processors?
De huidige generatie processors die in onze smartphones en tablets te vinden zijn, zijn 32-bits-processors. Toen afgelopen week Apple de iPhone 5S aankondigde, liet het bedrijf weten dat de processor die in de iPhone 5S te vinden is een 64-bits-processor is. Dit leidde tot veel berichten over het feit dat ‘Apple een desktop-achtige processor’ in de nieuwste iPhone had gestopt. Ondanks het feit dat we inderdaad al jaren 64-bits-processor gebruiken in desktopcomputers, gaat het bij Apple nog steeds om een processor met de zogenaamde ARM-architectuur, dezelfde die al vele jaren de mobiele sector domineert.
Er zijn een aantal voordelen van 64-bits-processors ten opzichte van 32-bits-processor. Ten eerste kunnen 64-bits-processors meer werkgeheugen aan, bij 32 bit ligt de grens op 4 GB, terwijl die bij 64 bit veel, veel hoger ligt. Inmiddels hebben we de eerste smartphones met 3 GB aan werkgeheugen gezien, maar de grens van 4 GB is nog niet bereikt. Daarnaast zou deze limiet per proces gelden en het lijkt onwaarschijnlijk dat mobiele applicaties op korte termijn meer dan 4 GB aan geheugen gaan gebruiken.
Een ander voordeel van 64-bits-processoren is dat ze eenvoudiger met grote waarden kunnen omgaan. Berekeningen bij gebruik van grote waarden worden dan ook een stuk sneller bij de verwerking door een 64-bits-processor. Voor mobiele toepassingen is de winst in snelheid minimaal.
Samsung
Na de aankondiging van de iPhone 5S met 64-bits-processor liet Samsung weten zijn volgende vlaggenschepen ook uit te rusten met een 64-bits-processor. Shin Jong-kyun gaf aan dat het ‘nog even duurt’, maar dat de aankomende smartphones van het bedrijf ook een 64-bits-processor zullen hebben. Deze reactie is begrijpelijk: een 64-bits-processor lijkt, net als op de desktop, een logische volgende stap in de evolutie van mobiele processors.
Samsung ontwerpt en fabriceert zelf mobiele processoren en chipsets. De nieuwste versie van Samsung’s eigen Exynos 5-chipset ziet er erg interessant uit. Deze octa-core-chipset is in theorie erg krachtig, maar toch energiezuinig. Deze chipset heeft wel een groot nadeel en dat heeft met 64-bits-processors helemaal niets te maken: er zit namelijk geen LTE-chip voor 4G-internet aan boord. Daarom zal Samsung in een groot aantal landen, waaronder Nederland en België, de Samsung Galaxy Note 3 voorzien van een chipset van concurrent Qualcomm. Meer informatie over de Exynos 5-chipset vind je in ons artikel hier.
Intel
Momenteel zijn er nog geen Androidtoestellen met 64-bits-processors en is Android zelfs nog niet geschikt voor 64-bits-processors. Vorige week hield Intel een bijeenkomst waar onder andere gesproken werd over Android. Het bedrijf is erg trots op zijn prestaties op het gebied van Android. Intel geeft onder meer aan één van de meest actieve bedrijven te zijn op het gebied van de ontwikkeling van de open source-code voor Android en de Linux-kernel waar Android op draait. Ook verwijst Intel naar 64-bit-ondersteuning voor Android.
Het lijkt er op dat Android in de volgende versie ondersteuning krijgt voor 64-bits-processoren. Intel heeft er baat bij dat de ontwikkelingen die het bedrijf heeft gedaan op het gebied van dit soort processoren zo breed mogelijk beschikbaar worden gemaakt, dus zal Intel relevante code aan het Android open source-project ‘doneren’. Dus zelfs als Google zelf nog geen 64-bits-ondersteuning ontwikkeld heeft, kan het zijn dat de volgende versie van Android wél ondersteuning biedt.
Voordelen en nadelen voor Android
Op iOS, het besturingssysteem van de iPhone en iPad, zijn applicaties geschreven in de taal C, C++ of Objective C. Applicaties worden omgezet, zodat deze door het systeem kunnen worden uitgevoerd. Wanneer applicaties gebruik willen maken van 64-bits-mogelijkheden, zullen deze opnieuw moeten worden omgezet voor 64-bits-systemen. Om oudere iPhones nog wel de mogelijkheid te geven deze apps te draaien, zullen er twee versies van de app gemaakt moeten worden, óf er komt één versie die 32- én 64-bits-ondersteuning heeft. Oudere apps, gemaakt voor 32-bits-processoren draaien over het algemeen overigens prima op 64-bits-processoren.
Bij Android zit het net even wat anders. Androidapps worden over het algemeen in de programmeertaal Java geschreven. Deze worden dan omgezet naar zogenaamde bytecode, die gedraaid wordt door een programma dat Dalvik heet. In principe is Dalvik het programma dat bijna alle Androidapplicaties draait. Wanneer Dalvik geschikt wordt gemaakt voor 64-bits-processors, zouden in principe alle Androidapplicaties, zonder wijzigingen, gebruik kunnen maken van de 64-bits-mogelijkheden.
Echter, er zijn wat uitzonderingen die de regel bevestigen. Het is ook mogelijk om applicaties in andere programmeertalen te maken en die direct op het systeem te draaien in plaats van via Dalvik. Deze applicaties met zogenaamde ‘native code’ worden gemaakt met de Android NDK (native development kit) en zijn over het algemeen applicaties die zeer hoge hardwareprestaties nodig hebben, zoals games. Deze applicaties zullen niet zomaar op én 64-bits-processor én 32-bits-processoren werken, net als het geval is bij de iPhone. Daarnaast is er nog een klein nadeel: 64-bits-applicaties zijn iets groter dan 32-bits-apps.
Conclusie en inzichten
De introductie van 64-bits-processoren lijkt een natuurlijk evolutie, maar heeft momenteel nog weinig te betekenen. Zelfs als de volgende generatie processoren en de volgende Androidversie ondersteuning bieden voor 64-bits-processoren, lijkt het nog niet noodzakelijk om 64-bits-ondersteuning ook daadwerkelijk in te schakelen. Wanneer alleen Dalvik 64-bits-ondersteuning krijgt, zou dit voor (kleine) snelheidsverbeteringen kunnen zorgen, zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor de compatibiliteit van apps. Vooralsnog is het afwachten tot de hardware én de software er klaar voor zijn.
Kleine update: volgens Jim Zemlin van de Linux Foundation heeft Android al 64-bit-ondersteuning omdat de onderliggende Linux-kernel ondersteuning heeft voor 64-bits-processoren. Het lijkt ons echter nog steeds waarschijnlijk dat, om gebruik te maken van de extra mogelijkheden die 64-bits-processoren bieden, er wel degelijk wijzigingen zullen moeten plaatsvinden in de code. Hij doelt waarschijnlijk op het feit dat de huidige code zonder problemen op 64-bits-processoren zal draaien, zonder dat er optimalisaties voor 64-bits-systeem zijn gedaan.
Bron: DailyTech, PCWorld, Wikipedia, Android Community
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Mooi artikel idd. Ik moet gelijk fenken aan ubuntu mobile icm een x64 smartphone. Ideaal!!!
Het is alleen nog even afwachten op alle2.
Er wordt gesproken over de grootte van de apps als men van 32 bit naar 64 bit gaat, en dat wordt een nadeel genoemd. Hoeveel groter worden de apps dan als dat een nadeel te noemen valt met de tientallen gb’s die we tot onze beschikking hebben in onze telefoons?
De ridiculisering gaat verder.
Even mieren@?ken: 32-bit processors gaan toch tot en met 3,4 GB i.p.v 4 GB? 😛
64bit is pas int?ssant vanaf 4gb ram… En dat hebben mobieltjes en al zeker een criphone nog lang niet
Bij het stukje “Voordelen en nadelen voor Android” zie ik eigenlijk alleen maar voordelen? t.o.v. iOS dan.
Laten we eerlijk zijn, voorlopig blijft die 64-bit een marketingargument. Dat Apple overigens eerder was dan bijvoorbeeld Samsung komt omdat ARMv8 (de 64-bits variant van ARM) nog niet klaar is. Apple gebruikt een ontwerp uit eigen huis, en zodoende kunnen ze eerder zijn.
Nice artikel man!
Details,top