Samsung Galaxy S25 Ultra: nu met upgrade voordeel tot €633

Zo dwingt Google langer updatebeleid af bij chipmakers

Wesley Akkerman
Wesley Akkerman
1 november 2024, 7:40
2 min leestijd
Zo dwingt Google langer updatebeleid af bij chipmakers

Lees verder na de advertentie.

Wanneer je nu een (high-end) smartphone van Samsung of Google koopt, dan krijg je daar zeven jaar aan software-ondersteuning bij. Dat is veel meer dan je gemiddeld bij een Android-apparaat krijgt. Gebruikers en reviewers klagen daar al jaren over en nu lijkt de Amerikaanse platformhouder daar eindelijk echt iets aan te gaan doen.

Achter de schermen bij Google

Om ervoor te zorgen dat meer Android-apparaten toegang krijgen tot een beter updatebeleid, heeft Google achter de schermen het Longevity GRF-programma opgezet. Dat meldt althans de redactie van Android Authority, die claimt hierover een bron te hebben gesproken. Dit nieuwe programma moet het probleem bij de bron gaan aanpakken, zoals het er nu naar uitziet.

Lees verder na de advertentie.

De bron waar we het in dit geval over hebben is de processor. Chipmakers ondersteunen hun eigen chipsets momenteel niet lang genoeg om een langer updatebeleid te kunnen garanderen. Aangezien Google het chipmakers verplicht stelde hun eigen vendorsoftware up-to-date te houden, ontstond er een lastige situatie. Daarom besloot Google de oude manier van werken tijdelijk aan de kant te schuiven, waardoor die updates dus niet meer verplicht zijn.

Dat heeft geresulteerd in langere updateperiodes, maar heeft ook een nadeel. Als de chip zelf geen updates meer ontvangt, ontstaan er onveilige situaties wanneer gebruikers hun toestellen langer gebruiken.

Langer updatebeleid

In een gesprek achter de coulissen heeft Google nu aan partners laten weten dat het Longevity GRF-programma voor verandering gaat zorgen. Android-fabrikanten kunnen de verouderde vendorsoftware blijven gebruiken en toch zeven jaar aan updates aanbieden. Maar dan moeten die bedrijven wel hun Linux-kernel elke drie jaar van een update voorzien.

Dit is geheel in het kader van beveiliging. Als je namelijk achteraf een patch gaat uitbrengen voor oudere Linux-kernels, dan kan dat voor complexe situaties zorgen. Zo complex dat fabrikanten vaak niet de moeite nemen hun toestellen te blijven updaten.

Lees verder na de advertentie.

Hoewel dit goed nieuws is, kan het er ook voor zorgen dat specifieke functies (tijdelijk) gaan missen op bestaande toestellen. De zaklamp-api die de helderheid beheert heeft namelijk een vendorsoftware-update nodig om te werken. En als die (nog) niet beschikbaar is, dan heb je als gebruiker helaas pech. Verder zou de Snapdragon 8 Elite de eerste processor zijn die binnen het nieuwe programma valt. Maar daar heeft niemand nog iets over laten weten.

Zou jij het erg vinden om nieuwe functies mis te lopen in ruil voor een veiliger en stabieler Android-systeem op je oude smartphone?

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!