30 grote techbedrijven delen algoritmes met Chinese overheid

30 grote techbedrijven delen algoritmes met Chinese overheid

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Techgiganten en internetbedrijven als Alibaba, ByteDance en Tencent hebben voor het eerst informatie over hun algoritmes bezorgd aan de Chinese overheid. Sinds maart dit jaar is het verplicht voor de grootste techbedrijven in China om die informatie met de overheid te delen.

Algoritmes delen

De kracht van apps als TikTok en Facebook zit hem in de unieke algoritmes die bepalen welke content interessant is voor een specifieke gebruiker. Hun succes hangt er grotendeels van af en daarom zijn het vaak goed bewaarde geheimen.

Dat verandert voortaan in China, waar het nu verplicht is voor grote tech- en internetbedrijven om informatie over hun algoritmes te delen met het Cyberagentschap China (CAC). 30 grote bedrijven, hebben dat nu gedaan voor de eerste keer, dat weet Bloomberg. Het gaat om namen als internetreus Alibaba, ByteDance (het moederbedrijf van TikTok, Nvdr.) en het techbedrijf Tencent.

Deels publiek, deels geheim

In een publieke lijst zijn korte omschrijving te vinden van wat hun algoritmes doen en waarvoor ze dienen. Toch ontving het CAC ook uitgebreidere informatie van de bedrijven, maar de precieze inhoud daarvan is niet openbaar gemaakt. Het gaat om informatie met betrekking tot beveiliging, het soort gegevens dat wordt verwerkt en het trainen van algoritmes.

Gerelateerde artikelen

ByteDance deelde wel informatie over zijn algoritmes met zijn thuisland, maar dan geen gegevens over TikTok. Dat komt omdat die dienst niet in China beschikbaar is. In de plaats kwam China wel meer te weten over het Chinese broertje van TikTok, genaamd Douyin.

Gegevensbescherming

De verplichting om details over de algoritmes te delen, maakt in China deel uit van een pakket van nieuwe wetten die de persoonlijke informatie van Chinese burgers moeten beschermen. De Europese Unie legt in 2023 strengere regels op voor techbedrijven, en dat heeft ook voor jou heel wat gevolgen. Daarnaast komt de EU ook met strengere eisen over de manier waarop overheden de gegevens van hun burgers verwerken.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk