Stopt Google straks met jaarlijkse Android-updates?

Stopt Google straks met jaarlijkse Android-updates?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Het Android-team van Google stelt zichzelf de vraag of Android-updates nog wel jaarlijks moeten komen. Nieuwe Android-versies bevatten steeds minder grote verbeteringen en het systeem van jaarlijkse updates komt met een aantal nadelen, waaronder de vele oudere Android-versies die in omloop blijven.

Jaarlijkse versie-updates voor Android

Bij Androidworld volgen we het nieuws over Android 13 op de voet en hoewel de aankomende update nog steeds met belangrijke verbeteringen komt, kan je de impact van versie-updates niet vergelijken met belangrijkere updates van jaren geleden. Het is een trend die al langer bezig is en Android 12 met onder andere zijn radicaal nieuwe design noemden we vorig jaar meermaals de grootste versie-update in jaren.

In een gesprek met Tweakers stelt Google de vraag of dat jaarlijkse ritueel van nieuwe versie-updates voor Android nog relevant is. Zeker ook omdat Android-telefoons nu op veel andere manieren worden bijgewerkt. Naast de versie-updates zijn er ook onder meer updates voor Google Play Services, voor individuele Google-apps en beveiligingsupdates. Google kan bijvoorbeeld al makkelijk zijn Chrome-browser maandelijks bijwerken, los van de jaarlijkse versie-update. Dat is anders dan bij Apple-apparaten waar een iOS-update wordt gebruikt om nieuwe functies in Safari te introduceren.

Negatief beeld

En dan zijn er nog nadelen. Een systeem van jaarlijkse updates legt veel druk op fabrikanten, waardoor veel merken achterlopen met het bijwerken van hun telefoons. Google creëert op die manier ook mee het negatieve beeld dat Android-versies sterk versnipperd zijn en dat veel oude versies in omloop zijn.

Android 10 werkte in november 2021 op meer telefoons dan het recentere Android 11

Android 10 werkte in november 2021 op meer telefoons dan het recentere Android 11

Dat is een perceptie waar Google schijnbaar niet tevreden over is, omdat het al enkele jaren maar mondjesmaat communiceert over de verspreiding van de verschillende Android-versies. In november 2021 raakte bekend dat nog steeds meer toestellen op Android 10 draaien dan dat ze op Android 11 werken.

Teken aan de wand?

Een ander nadeel is de druk die Google ook intern uitoefent op zijn Android-team. De afgelopen maanden heeft Google naast de update voor Android 13 ook aan zijn Android 12L-update voor tablets en vouwbare telefoons gewerkt. Daarnaast bleven ook gebruikers van de Android 12 bèta nog regelmatig updates krijgen, ook wanneer de stabiele versie van Android 12 al was uitgebracht.

Daarnaast konden we ook zien dat er de voorgaande maanden ook duidelijke problemen waren met het bijwerken van de de Pixel 6-serie. Gebruikers van Googles laatste vlaggenschepen hadden met opmerkelijk veel softwarefouten af te rekenen en het kostte Google ook veel tijd om de problemen op te lossen. Meermaals verschenen beveiligingsupdates later voor de Pixel 6-serie en dat kan een teken aan de wand zijn.

Gerelateerde artikelen

'Geen uitspraken'

Overweegt Google om tweejaarlijks of om de anderhalf jaar een update uit brengen? Zo'n stap lijkt nog niet iets voor in de nabije toekomst, want Google wekt de indruk dat het zelf nog een op zoek is naar een betere benadering. "Ik ga daar niets over aankondigen nu", aldus Android engineer Trystan Upstill tegen Tweakers. "Maar het is wel echt iets waarover we aan het nadenken zijn. Voor sommige functies hebben we nog steeds een versie-upgrade nodig om die bij gebruikers te krijgen, bij veel ook niet. We proberen optimale manieren te vinden om nieuwe functies uit te brengen."

Wat denk jij van het idee van versie-updates die in de plaats op tweejaarlijkse basis verschijnen? Denk je dat Google er goed aan doet om druk op de ketel bij fabrikanten en zijn eigen ontwikkelaars te verminderen? Laat het ons weten in de reacties.

De populairste artikelen over Android 13

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk