Het Android-team van Google stelt zichzelf de vraag of Android-updates nog wel jaarlijks moeten komen. Nieuwe Android-versies bevatten steeds minder grote verbeteringen en het systeem van jaarlijkse updates komt met een aantal nadelen, waaronder de vele oudere Android-versies die in omloop blijven.
Jaarlijkse versie-updates voor Android
Bij Androidworld volgen we het nieuws over Android 13 op de voet en hoewel de aankomende update nog steeds met belangrijke verbeteringen komt, kan je de impact van versie-updates niet vergelijken met belangrijkere updates van jaren geleden. Het is een trend die al langer bezig is en Android 12 met onder andere zijn radicaal nieuwe design noemden we vorig jaar meermaals de grootste versie-update in jaren.
In een gesprek met Tweakers stelt Google de vraag of dat jaarlijkse ritueel van nieuwe versie-updates voor Android nog relevant is. Zeker ook omdat Android-telefoons nu op veel andere manieren worden bijgewerkt. Naast de versie-updates zijn er ook onder meer updates voor Google Play Services, voor individuele Google-apps en beveiligingsupdates. Google kan bijvoorbeeld al makkelijk zijn Chrome-browser maandelijks bijwerken, los van de jaarlijkse versie-update. Dat is anders dan bij Apple-apparaten waar een iOS-update wordt gebruikt om nieuwe functies in Safari te introduceren.
Negatief beeld
En dan zijn er nog nadelen. Een systeem van jaarlijkse updates legt veel druk op fabrikanten, waardoor veel merken achterlopen met het bijwerken van hun telefoons. Google creëert op die manier ook mee het negatieve beeld dat Android-versies sterk versnipperd zijn en dat veel oude versies in omloop zijn.
Dat is een perceptie waar Google schijnbaar niet tevreden over is, omdat het al enkele jaren maar mondjesmaat communiceert over de verspreiding van de verschillende Android-versies. In november 2021 raakte bekend dat nog steeds meer toestellen op Android 10 draaien dan dat ze op Android 11 werken.
Teken aan de wand?
Een ander nadeel is de druk die Google ook intern uitoefent op zijn Android-team. De afgelopen maanden heeft Google naast de update voor Android 13 ook aan zijn Android 12L-update voor tablets en vouwbare telefoons gewerkt. Daarnaast bleven ook gebruikers van de Android 12 bèta nog regelmatig updates krijgen, ook wanneer de stabiele versie van Android 12 al was uitgebracht.
Daarnaast konden we ook zien dat er de voorgaande maanden ook duidelijke problemen waren met het bijwerken van de de Pixel 6-serie. Gebruikers van Googles laatste vlaggenschepen hadden met opmerkelijk veel softwarefouten af te rekenen en het kostte Google ook veel tijd om de problemen op te lossen. Meermaals verschenen beveiligingsupdates later voor de Pixel 6-serie en dat kan een teken aan de wand zijn.
‘Geen uitspraken’
Overweegt Google om tweejaarlijks of om de anderhalf jaar een update uit brengen? Zo’n stap lijkt nog niet iets voor in de nabije toekomst, want Google wekt de indruk dat het zelf nog een op zoek is naar een betere benadering. “Ik ga daar niets over aankondigen nu”, aldus Android engineer Trystan Upstill tegen Tweakers. “Maar het is wel echt iets waarover we aan het nadenken zijn. Voor sommige functies hebben we nog steeds een versie-upgrade nodig om die bij gebruikers te krijgen, bij veel ook niet. We proberen optimale manieren te vinden om nieuwe functies uit te brengen.”
Wat denk jij van het idee van versie-updates die in de plaats op tweejaarlijkse basis verschijnen? Denk je dat Google er goed aan doet om druk op de ketel bij fabrikanten en zijn eigen ontwikkelaars te verminderen? Laat het ons weten in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik zit niet te wachten op versie updates, die voegen al jaren niets meer toe voor mij. 1 keer per 5 jaar is voor mij genoeg. Ik zou graag de mogelijkheid hebben om alleen veiligheidsupdates te installeren. Ook graag de mogelijkheid om Google Assistent en Google apps te verwijderen. Van Google wil ik uitsluitend veiligheidsupdates en de Play Store uit privacy overwegingen.
Ja dat zou echt een verbetering vormen! Als ze dan een jaar een versie omhoog gaan, en het andere een verbetering brengen a la 12L.
Dat geeft producenten ook genoeg tijd om hun telefoons bij te werken, en geeft meer ruimte vrij voor de beveiligings updates.
Van mij mogen zit gaan doen om de 2 jaar alleen beveiliging graag iedere maand met dan nog een kleine noodzakelijke aanpassing aan android zou mooi zijn
Ik denk dat Google pas een systeem update moeten gaan uitbrengen als er onderliggend veel veranderd in de structuur die gevolgen heeft voor apps. Overige wijzigingen kunnen prima in kleine updates naast de beveiligingsupdate worden uitgebracht.
Alles is afhankelijk van de ontwikkeling van techniek.
Jaarlijkse updates is niet echt nodig meer tegenwoordig. Om de 2 jaar is prima zolang ze maar netjes elke maand de beveiliging patch word uitgerold
Vond die jaarlijkse updates al lang niet meer het niveau hebben van vroeger. Eerder updates zoals je 4.1, 4.2 … had indertijd, maar toch geen nieuw nummer. Zoveel mogelijk alles losmaken van de kern lijkt mij de goeie beslissing, dan kan dat apart worden bijgewerkt.
Op zich weinig mis met minder updates, zolang de reden is dat de toegevoegde waarde te klein is. Minder druk bij fabrikanten vind ik persoonlijk onzin. Als een miljoenenbedrijf er in slaagt om gigantische hoeveelheden toestellen te verkopen, moeten ze er ook voor zorgen dat ze de software op orde hebben. Daar betaalt de consument ook voor namelijk.
Mee eens. Maar als in de praktijk software ondersteuning wordt geleverd ben ik tevreden, ook als het gebeurt om mij als klant te behouden bij een volgende aankoop.
Dat moeten ze al maar dat gebeurt niet. Het geld is tenslotte al binnen. De enige reden om nog upgrades uit te brengen is om een goed gevoel bij je gebruikers te creëren zodat ze het volgende toestel ook weer bij jou kopen. Verder is het werk wat alleen maar geld kost en niet direct iets op levert.
Mij lijkt het goed dat Google de termijn tussen androidversies wat langer maakt, zodat ontwikkelingen op punt staan, voordat ze gereleased worden. Maar hoe zit het dan met het updatebeleid van fabrikanten? Stel dat ik voor m’n nokia 7.2 recht heb op 2 upgrades maar ook op 3 jaar beveiligingsupdates, dan kom ik in de problemen. Ik kan dan misschien nog een upgrade naar een nieuwere androidversie krijgen, maar geen beveiligingsupdate die bij die versie hoort.
Google zal dus echt wel goed over z’n strategieën moeten nadenken.
Dat lijkt mij dan eerder iets voor de fabrikant om over na te denken. Google kan er niks aan doen dat er maar 3 jaar beveiligingsupdates worden gegeven. Dan zou de fabrikant dus langere ondersteuning moeten garanderen.
Volgens mij was alles wel losgekoppeld