Fraude via WhatsApp
Met de opkomst van nieuwe apps en diensten neemt het risico op oplichting en fraude alleen maar toe. Of het nou via Marktplaats, Google Maps of WhatsApp is: alle platformen worden veel gebruikt in Nederland en op alle platformen weten cybercriminelen sluikse manieren te vinden om geld af te troggelen. In 2017 schreven we al over het zogenaamd kunnen aanpassen van kleuren in WhatsApp, wat een scam was. Het verspreiden van nep-meldingen over het verlopen van WhatsApp (wat een paar jaar terug nog een ding was) kwam ook veelvuldig voor in de hoop dat iemand erin zou trappen.
We schreven laatst over een meer uitgedachte manier van fraude via WhatsApp. Hierbij wordt er gedaan alsof een bekende je een berichtje stuurt.De cybercriminelen lezen zich van tevoren goed in via Facebook en Instagram over een slachtoffer. Hierdoor weten ze de complete achtergrond voordat ze iemand een berichtje sturen.
Onder het mom van ‘ik heb een nieuw nummer, de oude kan weg’ krijg je een berichtje van een persoon met de profielfoto van Facebook geplukt. Na eerst wat over koetjes en kalfjes te hebben gepraat blijkt dat deze bekende geld nodig heeft. De huur moet bijvoorbeeld nog worden betaald en wel binnen een paar uur, anders wordt diegene het huis uitgezet. Zeker bij feestdagen, als mensen soms net even geld tekort komen, slaan deze cybercriminelen hun slag. Een voorbeeld kan je hieronder vinden.
Dat deze methode werkt blijkt uit berichtgeving van Fraudehelpdesk op BNR. Hierin wordt de schatting gemaakt dat de totale opgelopen schade via WhatsApp in 2018 op 257.000 euro ligt. Een paar jaar terug was dit bedrag nog 4.000 euro. Ook het aantal meldingen over fraude is flink toegenomen: vorig jaar kwamen er in 4 maanden al 300 meldingen binnen, tegenover 50 meldingen in heel 2017. Per geval ligt de schade gemiddeld tussen de 2.000 en 3.000 euro, zo meldt Fraudehelpdesk.
Wat ertegen te doen?
Het feit dat je dit artikel leest is al een goed teken. Je weet nu dat deze vorm van fraude bestaat. Veel mensen weten dit daarentegen niet. Krijg je dus een appje van een bekend persoon met een nieuw nummer, sta er dan achterdochtig tegenover. Bel even het oude nummer op of mail de persoon om te checken of alles wel klopt. Pas als dan blijkt dat je kennis/familielid echt hulp nodig heeft, weet je dat het app’je betrouwbaar is, zo luidt het advies van de politie.
Ten slotte kan je eenvoudigweg minder delen op sociale netwerken zodat criminelen minder snel informatie over jou te weten komen. Wil je wel informatie delen? Scherm dan je account dan af en wees selectief in het toelaten van vrienden.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Wat mij bij deze gevallen altijd verbaast is dat je dit soort bedragen op basis van WhatsApp contact overmaakt. Ik vind dat je daar toch wel een echtere contactsvorm als telefoneren of face to face voor nodig heb wil je dit soort bedragen overmaken.
De laatste tip wordt lastig, mensen zijn verslaafd aan aandacht en verschrikkelijk nieuwsgierig. Facebook is er groot mee geworden. ?
Als je het mij vraagt dan zijn de criminelen minder stom dan de gebruikers.