Pas op voor 'nieuwe kleuren'-bericht op WhatsApp, het is een scam

Pas op voor 'nieuwe kleuren'-bericht op WhatsApp, het is een scam

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Nieuwe kleuren voor WhatsApp

Het is een dingetje, apps in andere kleuren en dat is precies waar de makers van deze scam op inspelen. Zo wordt gevraagd om naar een WhatsApp-URL te gaan. Als je goed kijkt, zie je dat dit niet het officiële domein is, maar het er wel erg op lijkt. Er zijn letters uit het Cyrillisch alfabet gebruikt, waardoor er WhatsApp.com lijkt te staan, maar dat is uiteraard niet het geval.

Om gebruik te kunnen maken van deze zogenaamde nieuwe kleuren, moet je je eerst verifiëren. Dit doe je door een bericht door te sturen naar een aantal vrienden. Hierin is uiteraard ook de URL verwerkt, waardoor dit 'kwaad' zich verder verspreidt.

Nadat deze verificatie doorgestuurd is, krijg je de melding dat je een URL op de desktop moet openen. Vervolgens ga je naar de Google Web Store, waar je een extensie voor Chrome moet installeren. Deze zou ervoor zorgen dat WhatsApp in andere kleuren beschikbaar komt. Uiteraard is dit niet het geval en zijn er geen beste bedoelingen hierbij. Inmiddels heeft Google de extensie dan ook verwijderd uit de Store, maar het is mogelijk dat deze op een andere manier terugkomt.

Opvallend is dat de plug-in inmiddels al 16.656 gebruikers heeft (of had) en een beoordeling van 4 sterren. Het is uiteraard goed mogelijk dat dit fake-reviews zijn.

Niet eerste keer...

Ook al moet een dergelijk stappenplan de nodige alarmbellen doen afgaan, dat zal bij veel mensen niet het geval zijn. Daarom is het altijd goed om twee keer na te denken voordat je zomaar iets installeert.

Dit is niet de eerste keer dat WhatsApp gebruikt wordt om argeloze gebruikers gegevens, geld of andere zaken afhandig te maken. Het is en blijft dus wenselijk goed op te letten, hoe graag je ook nieuwe emoji, kleuren of andere mogelijkheden wil hebben.

Via: TNW

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk