Nee, je WhatsApp is niet verlopen: het is een scam

Nee, je WhatsApp is niet verlopen: het is een scam

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

WhatsApp verlopen

UPDATE: WhatsApp is vanaf deze week officieel voor altijd gratis. WhatsApp stuurt op dit moment meldingen rond. Krijg jij een van de volgende meldingen 'WhatsApp-abonnement verlengd. De nieuwe verlengdatum is Nooit' of ' WhatsApp-gebruik ingekort' of 'Uit hoffelijkheid is WhatsApp voortaan levenslang gratis' dan heeft dat hier mee te maken. Het is geen scam, maar een foutje van WhatsApp. Lees hier meer.

WhatsApp is een veelgebruikt medium en het is dan ook niet vreemd dat ook mensen met minder goede bedoelingen op inspringen. Dit is geen nieuw fenomeen, maar er steekt zo nu en dan weer een nieuwe storm op van ads, malware of spam. De versie die nu rondgaat is eigenlijk een advertentie waarbij een SMS-abonnement afgesloten kan worden. Maar hoe gaat dit in zijn werk?

Tijdens het browsen op je smartphone zie je een banner, vaak in de vorm van een pop-up. Hierin wordt gemeld dat WhatsApp bijna verlopen is en geeft hierbij een einddatum die in de nabije toekomst ligt. Vaak één of twee dagen vooruit. Vervolgens wordt er, vriendelijk als de mensen hierachter zijn, de mogelijkheid geboden je WhatsApp te verlengen. Klik je hierop (en dat zou je niet moeten doen) ga je door naar een andere website, die qua URL lijkt op WhatsApp. Er zijn meerdere varianten, maar Whatsapap.com is een veelgebruikte versie.

Hier wordt, wederom een tekst weergegeven waarin de essentie van het updaten wordt aangegeven. Nogmaals, dit berust NIET op de waarheid. Onderstaande tekst wordt getoond, inclusief spelfouten:

WhatsApp Update (vereenvoudigd)

Als je niet updaten u al uw accountgegevens kunnen verliezen. Contacten, berichten, foto's en nog veel meer. u zo snel mogelijk bij te werken.

Hoe updaten:

Stap 1: Vul uw mobiele telefoonnummer voor verificatie. (Wij sturen u een tekstbericht naar uw gegevens te bevestigen)

Stap 2: Update uw WhatsApp

UPDATE

(uw versie vervalt op: <datum>)

De grote button zal een invoerveld voor onder andere het telefoonnummer geven. Daarna zal er inderdaad een SMS verzonden worden, waarin waarmee naar alle waarschijnlijkheid een abonnement wordt afgesloten op een bepaalde dienst. Denk hierbij aan ringtones, wallpapers of andere content. Wij hebben, gelukkig, nog niemand gesproken die dit daadwerkelijk heeft gedaan, maar dit zorgt er ook voor dat we niet concreet weten welke dienst of abonnement wordt afgesloten. Vaak zijn de kosten hiervan zo'n € 12 per week en lopen dus al snel op naar bijna € 50 per maand.

Nu hoeven we je waarschijnlijk niet uit te leggen dat deze oplichters gebruikers geld proberen af te troggelen. Dit doen ze door een aantal tactieken in te zetten, waarbij tijdsdruk een belangrijk element is. Er wordt niet voor niets gekozen voor een datum in de nabije toekomst. Mensen willen blijven WhatsAppen en het kwijtraken van chats, foto's en andere zaken boezemt angst in. Ook al is dit niet mogelijk.

De advertenties worden getoond op verschillende sites, die hier vaker niet eens weet van hebben. Deze worden ingekocht via grote advertentie-netwerken waar duizenden sites bij zijn aangesloten. Hierdoor kunnen de ads, vaak ongestoord, getoond worden op grote hoeveelheden websites en worden dus vele mensen bereikt. Mocht je het tegenkomen, tip dan de webmaster van de site, hij kan dan het advertentie-netwerk inlichten om de pop-up van WhatsApp te laten blokkeren.

Lees ook: Zo schakel je automatische back-ups van WhatsApp-gesprekken en fotos' in [stappenplan]

Hoe WhatsApp-abonnementen echt werken

Er is altijd veel te doen geweest rondom abonnementen van WhatsApp. Er wordt nog steeds gemeld in WhatsApp dat er geen advertenties getoond worden, maar er moet toch iets verdiend worden om de honderden miljoenen gebruikers te blijven servicen. Dit gebeurt met de WhatsApp-abonnementen, waarbij er jaarlijks een klein bedrag ( 89 cent) betaald moet worden om de dienst te gebruiken.

Dit is in theorie het verdienmodel van WhatsApp. De prakijkt leert ons echter dat het WhatsApp-abonnement, in ieder geval op Android, niet altijd gehandhaafd wordt. Dat wil zeggen dat de kosten niet in rekening worden gebracht en dat vlak voor de einddatum van het jaar er een automatische, kostenloze verlenging gegeven wordt. Er zijn op dit moment dus maar weinig Android-gebruikers die echt betalen voor WhatsApp.

Wanneer verloopt mijn abonnement?

Wil je weten wanneer jouw WhatsApp-abonnement verloopt? Open dan de app, ga naar instellingen en kies voor account>betalingsinformatie. In het scherm, zoals te zien op onderstaande screenshot, is af te lezen om welk telefoonnummer het gaat en de einddatum van het abonnement. In mijn geval 5 maart 2016. Zo zou de echte verlenging eruit moeten zien.

Bedankt Ronald

Er blijkt allerlei WhatsApp-scam te bestaan, mensen proberen een slaatje te slaan uit deze meer dan populaire messenger-app. Gebruik daarom altijd je gezond verstand en zorg dat je er niet trapt. WhatsApp verwijdert geen foto's, berichten of andere zaken. Mocht je een nieuwe versie van WhatsApp willen downloaden, doe dit dan altijd via de Play Store of website van WhatsApp zelf. Er zijn ook versies van WhatsApp in omloop die vol zitten met malware en andere zaken zonder goede bedoelingen.

Oplossing

Heb jij last van deze vervelende ad en blijft hij staat terugkomen, doorloop dan onderstaande stappen!

1. Sluit alle tabs van je browser, het kan zo zijn dat deze nog op de achtergrond draait

2. Werkt dit niet, verwijder dan alle browsergegevens en cookies via de instellingen van je browser

3. Nog geen oplossing: ga dan naar instellingen>apps>browser (bijvoorbeeld Chrome of Firefox) en klik op 'cache verwijderen' en eventueel 'gegevens verwijderen'.

Dit zou ervoor moeten zorgen dat de ads niet meer direct verschijnen. Het is echter geen garantie dat je de ad niet meer tegenkomt, helaas... Zie je hem weer, sluit dan direct het tabblad en hij zal verdwijnen!

Update: Heb je wel doorgeklikt en een telefoonnummer ingevoerd, bekijk dan op deze website van stichting gedragscode mobiele diensten of het abonnement daar tussen staat. Hier is het ook eenvoudig uit te schakelen.

Deel dit bericht met je vrienden om ook deze WhatsApp-scam aan het licht te brengen.

Update 19-12-2015: Google blokkeert de malafide pagina inmiddels, meer info hier.

Bedankt alle tipgevers

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk