Samsung lanceert Exynos 9810: details bekend

Samsung lanceert Exynos 9810: details bekend

Frank Holdijk

door Frank Holdijk

Laatst geüpdatet

Details Samsung Exynos 9810

In navolging van de lancering van de Qualcomm Snapdragon 845 vorige maand en de lancering van Huawei's HiSilicon Kirin 970 in de maanden ervoor, kon de officiële introductie van de eigen Samsung Exynos 9810 niet lang meer op zich laten wachten. Hij werd eerder al aangekondigd, maar er werd toen nog weinig bekend gemaakt over de specificaties die de nieuwe chipset tot zijn beschikking gaat hebben.

De custom CPU van de 9810, ofwel de processor, is toe aan zijn derde generatie. Dit betekent dat de 'pijpleidingen' ruimer zijn en dat het cache-geheugen van de processor geoptimaliseerd is. De hele chipset is gebouwd op het 10nm-proces en dit is toe aan zijn tweede generatie. Deze generatie maakt het geheel nog krachtiger en zuiniger. Het zal de laatste generatie op 10nm zijn, want de volgende Exynos-chipset is al in ontwikkeling en zal waarschijnlijk gebouwd worden op het 8nm-proces.

De processor is net als zijn voorganger, de Samsung Exynos 8895, opgebouwd uit acht kernen. Vier kernen voor het zware werk en vier voor lichtere taken om efficiënter met de batterij om te springen. De zware kernen kunnen een maximale snelheid van 2.9GHz behalen en Samsung claimt dat deze nieuwe processor bij het gebruik van een enkele kern, twee keer zo snel is dan de Exynos 8895 en dat bij gebruik van meerdere kernen een winst van 40 procent in snelheid te behalen zal zijn.

Snellere modem en 4K

Verder is er aan deze chipset een nieuwe en vooral snellere modem toegevoegd. Deze modem biedt LTE categorie 18. Dit houdt in dat er snelheden van 1.2Gbps en 200Mbps aan download behaald kunnen worden op 4G. Met dit soort snelheden zijn er meer mogelijkheden om 4K of 360-beeldmateriaal te streamen.

Om hierop aan te sluiten biedt deze processor ook meer mogelijkheden met betrekking tot het opnemen van beeldmateriaal. Zo zou een telefoon in combinatie met de Exynos 9810 4K-beelden moeten kunnen opnemen en afspelen met 120 beelden per seconde. Daarnaast is het ook mogelijk beelden in 10-bit vast te leggen. 8-bit is op dit moment nog standaard en biedt een palet van 16,7 miljoen kleuren. In 10-bit kun je 1,07 miljard kleuren tot je beschikking hebben. Naast het beeld zou ook het het geluid door middel van deze processor meer kwaliteit (tot maximaal 32-bit bij 384KHz) krijgen en minder stroom verbruiken.

ISP en GPU

Aan de 9810 is ook een dubbele ISP toegevoegd. Deze Image Signal Processor werkt samen met de camera's en de iriscanner om met een lager stroomverbruik tot betere resultaten te komen. De processoren dragen actief bij aan het mooier maken van foto's door verbeteringen op het vlak van ruisonderdrukking, het verbeteren van kleuren (demosaic), het verbeteren van randen en het mooier maken van gezichten (beautification). Daarnaast wordt er gezorgd voor meer stabilisatie bij het maken van foto's en video's en meer.

Met de nieuwe chipset komt ook een verbeterde grafische processor mee. De ARM Mali-G72 is zo'n 20 procent sneller dan zijn voorganger en is weer een stukje zuiniger. De processor zou meer mogelijkheden bieden op het gebied van machine learning en er kunnen hogere eisen gesteld worden op het gebied van gaming. Verder is er weer meer in huis op het gebied van Virtual Reality.

Als laatste, maar niet onbelangrijk, heeft Samsung de architectuur van de chipset zo ingericht dat er meer veiligheid geboden wordt. Er zijn meerdere firewalls ingebouwd die het systeem zullen beschermen bij aanvallen van buitenaf. Wanneer bijvoorbeeld via de modem toegang tot het systeem geprobeerd wordt te verkrijgen dan zal de firewall verbindingen naar de rest van het systeem afsluiten. Samsung hoopt zo meer veiligheden in te bouwen bij zaken als mobiel betalen, inloggen via vingerafdruk en irisscanner en meer.

Conclusie

Het lijkt erop dat Samsung met deze processor mee kan blijven doen in het topsegment. De kloksnelheid is in ieder geval op papier een tikje sneller dan die van de Qualcomm Snapdragon 845, we zullen zien wat dit in de praktijk gaat betekenen. Het is prima als beide chips aan elkaar gewaagd zijn, zeker als je bedenkt dat de Samsung Galaxy S9 en de Samsung Galaxy S9+ in Europa van deze chipset voorzien gaan worden.

Bron: Samsung

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk