Samsung Galaxy S20 FE, S20 en S20 Plus: dit zijn de verschillen

Samsung Galaxy S20 FE, S20 en S20 Plus: dit zijn de verschillen

Samsung Galaxy S20-verschillen

Dit keer geen 'S20 Lite', maar wel een S20 FE. Ofwel Samsung dat wil duidelijk maken dat het niet zomaar gaat om een goedkope variant, maar om een volwaardig alternatief voor de andere toestellen uit de reeks. FE staat voor Fan Edition en het bedrijf vertelde tegen Androidworld dat het zich in de eerste plaats wil richten op jongeren tussen 18 en 25 jaar. Dat zie je ook duidelijk aan de brede waaier van maar liefst zes kleurenopties waarin de telefoon verschijnt.

Maar laat je vooral niet afschrikken door die zogenaamde doelgroep, want de S20 FE en zijn verschillen ten opzichte van de S20 4G, S20 5G en de S20 Plus hebben in feite maar weinig met leeftijd te maken. Wij zetten alles op een rijtje.

Scherm

Beeld van de vergelijking

De grootte van het S20 FE-scherm bevindt zich met zijn 6,5 inch formaat net tussen de S20 en de Plus-versie. Is die Plus-versie voor jou te groot, maar het mag van grootte wel iets meer zijn dan het S20-paneel, dan is deze misschien wel voor jou.

Verder zien we gelijkenissen, want de FE heeft nog steeds de scherminkeping in het midden van het AMOLED-paneel en het gaat ook nog steeds om een paneel met de 120 Hz-verversingssnelheid. Waar deze telefoon wel moet inboeten is op het gebied van de resolutie, want Samsung gebruikt Full HD bij dit toestel. Al is dat misschien wel het beste compromis dat het bedrijf kon maken, want het feit dat de S20 FE wel de hoge refreshrate behoudt, zal doorgaans meer merkbaar zijn dan het verschil in resolutie. Het is dus een prima manier om de prijs van deze telefoon te drukken.

Behuizing en grootte

Beeld van de vergelijking

De S20 FE begint zich qua grootte tussen zijn twee andere broertjes en dat is ook aan de grootte te merken. De nieuwe telefoon is wel wat dikker dan de andere toestellen, maar je krijgt in ruil wel een grotere accu. Verder bouwt Samsung met de afwerking van deze Fan Editon verder op het design van de Galaxy Note 20. Dat wil zeggen geen glazen achterkant, maar wel een 'Frosted Glass' dat sterk op glas gelijkt. Al is het in feite dus plastic.

Samsung Galaxy S20 FE, S20 en S20 Plus: dit zijn de verschillen
undefined

De keuze voor een plastic afwerking op een vlaggenschip kan je gerust al controversieel zien, maar in feit heeft plastic wel voordelen, want het barst namelijk niet zoals glas bij een val. Toch is het een noemenswaardig verschil ten opzichte van de S20 en de Plus-versie als je de drie toestellen vergelijkt.

Camera's

Beeld van de vergelijking

We zien dat Samsung met de camera van de S20 FE de hoofdcamera van de Plus-versie en de gewone S20 heeft overgenomen. Dat lijkt op het eerste gezicht ook voor de groothoekcamera te geleden, maar als je nog wat dieper in de specificaties neust, dan merk je op dat de FE een iets kleinere sensor heeft. Al heeft hij een zelfde aantal megapixel en diafragmagrootte. Een kleinere sensor is doorgaans in staat om minder licht op te vangen.

Beelden van de telefoon

Verder is er nog de telecamera, en Samsung neemt afscheid van de 64 MP sensor voor deze Fan Edition. Daarentegen komt er een 8 MP exemplaar die nog steeds, net als bij de andere toestellen, zorgt voor 3x optische zoom en 30x 'Space Zoom'. Deze sensor mist ook optische beeldstabilisatie en dat zal vermoedelijk zorgen voor meer kans op onscherpe foto's, in het bijzonder wanneer je fotografeert in moeilijke lichtomstandigheden. Toch zal een cameratest moeten uitwijzen hoe deze sensor presteert.

Als laatste zien we dat Samsung voor deze S20 FE wel inzet om de prestaties van de selfiecamera, want er is een 32 MP sensor aanwezig. Die heeft ook een grotere diafragma-opening van f/2.0 zodat hij meer licht zou moeten kunnen opvangen.

Prestaties en opslag

Beeld van de vergelijking

Dit keer zien we dat Samsung twee verschillende chipsets inschakelt voor het 4G- en 5G-model van de S20 Fan Edition. Wie kiest voor 4G krijgt de Exynos 990 van Samsung, maar het 5G-model komt met de Qualcomm Snapdragon 865. Als we dan kijken naar de S20 en Plus-versie dan zien we dat ook de 5G-modellen met de Exynos-variant verschijnen.

Samsung Galaxy S20 en S20 Plus

De Samsung Galaxy S20 en de S20 Plus

Voor alle duidelijkheid, beide chipsets zijn twee krachtpatsers en ze presteren over het algemaan erg gelijkaardig. Toch is het wel bekend - en dat stellen we ook vast in testen bij Androidworld - dat de chipset van Qualcomm sneller is dan de Exynos. Samsung-fans zijn om die reden zelfs een petitie begonnen om de minder prestaties van de Exynos aan te klagen. De 5G-versie van de S20 FE zou weleens de snelste telefoon uit de reeks kunnen zijn.

Al moeten we daarvoor ook kijken naar de hoeveelheid werkgeheugen. De S20 FE heeft een model met 6 GB /128 GB en één met 8 GB / 256 GB voor zowel de 4G als 5G-versie. Android draait vandaag erg vlot met 6 GB RAM, en dat geldt zeker voor 8 GB, maar de grootste 'power-users' zullen de optie met 12 GB RAM wel missen.

Accu

Beeld van de vergelijking

Samsungs koos bewust Fan Editon van de S20 heeft dezelfde 4500 mAh van de S20 Plus ondanks het kleinere formaat. Dat is zeker een goede zaak en we zien ook dat steeds meer toestellen met grotere accu's verschijnen.

Beelden van de telefoon

Minder positief is dan weer het feit dat de S20 FE met een 14 watt oplader op de markt verschijnt, want gezien de prijs van deze telefoon is dat maar moeilijk te verantwoorden. Zeker als je kijkt naar andere toestellen in dit prijssegment die allemaal welk met een krachtige snellader verschijnen. Samsung stelt dat de FE wel werkt, met de 25 watt oplader die de andere S20-telefoons gebruiken, maar waarom die dan niet in de doos zit, is ons een raadsel.

Conclusie

Beeld van de vergelijking

De overige S20-toestellen kwamen al dit voorjaar op de markt en dat wil zeggen dat je ze voor een lagere prijs kan kopen. Bovenstaande prijzen zijn de goedkoopste voor een losse telefoon volgens onze Androidworld-prijsvergelijker. De prijzen van de S20 FE komen sterk overeen met die van de huidige S20 en het zal echt van persoonlijke voorkeur afhangen als je wil bepalen welk toestel voor jou het meeste geschikt is.

De Samsung Galaxy S20 FE heeft een paar troeven op zak en we zien dat Samsung op een paar manieren de prijs van het toestel op een slimme manier weet te drukken. Je krijgt meer schermruimte met deze telefoon, de FE heeft een betere selfiecamera en een grotere accu. Daarnaast komt hij met de uitstekende Snapdragon 865 voor de 5G-versie. De S20 FE kan ook rekenen op dezelfde drie jaar van updates als de andere varianten.

Samsung Galaxy S20 FE, S20 en S20 Plus: dit zijn de verschillen
undefined

Toch kan je stellen dat de telefoon een minder hoogwaardigere afwerking heeft en dat Samsung ook op cameragebied, snelladen en werkgeheugen compromissen moest maken. Een test van de S20 FE zal wel moeten uitwijzen hoe goed de telefoon het in de praktijk doet. Welke telefoon verkies jij op basis van deze verschillen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Samsung Galaxy S20 FE kopen

De Samsung Galaxy S20 FE komt in een model met 4G en één die ook 5G ondersteunt, en beide zijn ze beschikbaar in een versie met 6 GB/128 GB of 8 GB/ 256 GB. Je kan de Samsung Galaxy S20 FE kopen bij onder meer bij MediaMarkt, CoolBlue, Bol.com, T-Mobile, Mobiel.nl.

De kleuren van beide telefoons verschillen ook per model, want de versie met 6GB RAM is voor zowel de 4G- als 5G-versie verkrijgbaar in de kleuren Cloud Navy, Cloud Mint, Cloud Lavender, Cloud Red, Cloud Orange en Cloud White. Wil je liever het model met 8GB RAM, dan vind je die Cloud Navy en Cloud Mint voor de 4G-versie. Het 5G-model komt enkel in Cloud Navy.

Bovenste rij: respectievelijk Cloud Red, Cloud Levender en Cloud Navy. Onderste rij: respectievelijk Cloud Mint, Cloud White en Cloud Orange.

De pre-orders van deze telefoon beginnen vandaag en tot 1 oktober krijg je een extra cadeau bij de aankoop van deze telefoon. Je kan kiezen uit de nieuwe Galaxy Fit 2 ter waarde van 49 euro of een 'Game Pack' ter waarde van 109 euro. Die laatste bevat een Xbox-controller en drie maanden toegang tot het Xbox Game Pass. Dankzij de xCloud-streamingsdienst van Microsoft kan je dan gamen op je telefoon.

Samsung Galaxy S20 FE (5G)
4500 mAh
6.5 inch - 2400 bij 1080 px
128/256 GB
Qualco Snapdragon 865

Meer info

Samsung Galaxy S20 FE (4G)
4500 mAh
6.5 inch - 2400 bij 1080 px
128/256 GB
Samsung Exynos 990

Meer info

Samsung Galaxy S20 Plus 5G
4500 mAh
6.7 inch - 1440 x 3200 px
128 GB
Exynos 990

Meer info

Samsung Galaxy S20 5G
4000 mAh
6.2 inch - 1440 x 3200 px
128 GB
Exynos 990

Meer info

Samsung Galaxy S20 4G
4000 mAh
6.2 inch - 1440 x 3200 px
128 GB
Exynos 990

Meer info

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Lees meer