Samsung Galaxy Fold
Misschien wel het grootste debacle voor Samsung gedurende de afgelopen twee jaar, is de Samsung Galaxy Fold. Uiteraard kan je de nodige problemen verwachten bij een eerste-generatie product. Pas in mei, zou de Galaxy Fold voor het eerst op de markt komen. Door problemen met reviewtoestellen bij de Amerikaanse journalisten, werd de release in mei stopgezet. In plaats daarvan zou Samsung de Fold weer ‘aanpassen’ en op korte termijn met een verbeterde versie komen. Helaas liet de nieuwst versie even op zich wachten: vanaf september was de Galaxy Fold – in Korea – te bestellen.
De Samsung Galaxy Fold zou in mei al op de markt verschijnen
JerryRigEverything moest uiteraard aan de slag met de Galaxy Fold, en importeerde de telefoon uit Korea. Tijdens het opstarten van de Fold verschijnen er direct een aantal waarschuwingen: zo is het af te raden om hard op het scherm te drukken, en wordt aangegeven dat de Fold niet water- of stof-bestendig is. Zoals we gewend zijn van Jerry’s testen, begint hij met het scherm: in het geval van de Fold, start hij met het scherm aan de buitenkant. Daarbij kijkt Jerry hoe snel het scherm beschadigd raakt, omdat het Gorilla Glass bevat, hoef je je daar volgens zijn testen geen zorgen over te maken.
‘Zachter plastic’
Het scherm aan de binnenkant is een ander verhaal. Al bij een mineraal met een hardheid van level 2, is er een diepe groef te zien op het scherm. Opvallend is ook hoe makkelijk Jerry, door zijn nagels te gebruiken, krassen op het scherm kan veroorzaken. Uiteraard plaatste Samsung juist daarvoor de melding bij het instellen, maar zulke krassen kunnen zelfs ontstaan als de telefoon normaal gebruikt wordt. Opvallend is overigens, hoe gemakkelijk Jerry later een rij pixels laat ‘sterven’ door het paneel eenmaal aan te raken met zijn stanleymes, al met al is het scherm van de Fold dus behoorlijk fragiel.
Jerry ging voor zijn testen ook aan de slag met een zandbak...
Een ander fragiel onderdeel van de Fold, is het scharnier. Tijdens de test strooide Jerry namelijk wat zand over het scherm. Nadat hij het scherm sloot, en het zand eruit schudde, zat er plots zand bij het scharnier. Samsung heeft lipjes toegevoegd aan beide uiteinden van het scherm, maar dat blijkt nog niet voldoende om zand en stofdeeltjes van het scharnier weg te houden. Bij het testen van de Fold, is ook te zien dat de simkaarthouder een extra rubberen ring bevat, om stof en water buiten de Fold te houden. Vooral door de grote openingen bij de scharnieren, komt water en stof nog naar binnen.
Vlammen en buigen
Naast de nodige krassen, houdt Jerry ook van het verbranden van zijn schermen. Ook de Fold moet de ‘vlammentest’ doorstaan. Als je plastic normaal bij een vlam zou houden, dan smelt het redelijk snel. Dat geldt niet voor de Galaxy Fold, hoe lang Jerry zijn vlammen er ook bij plaatst. Hoe Samsung dit precies voor elkaar heeft gekregen is nog onbekend – mogelijk is het een samenvoeging van een aantal materialen, waardoor het materiaal warmer moet worden voordat het kan smelten. Verder is bij zijn vlamtest te zien, hoe het scherm – een AMOLED-paneel – zich na Jerry’s testen weer hersteld.
Op een breuk bij de antennes na, blijft de Fold wel leven
Uiteraard mag de buigtest bij de Galaxy Fold ook niet missen, toch? Uiteraard is het toestel gemaakt om één kant op te buigen, maar wat als je hem de andere kant op buigt? Nou, eigenlijk gebeurt er in de praktijk niet zoveel spannends. Hoeveel kracht Jerry ook op het toestel zet, de constructie blijft in zijn ‘oorspronkelijke’ staat. Dat is erg opvallend, voor een vouwbaar toestel. De Royole Flexpai, die in een marteltest zijn meerdere moest erkennen in Jerry, brak toen hij andersom werd gebogen. Dat de Fold deze test overleeft, geeft hoop voor de bouwkwaliteit van aanstaande vouwbare telefoons.