Samsung Exynos 9: chipset voor Galaxy S8 officieel aangekondigd

Samsung Exynos 9: chipset voor Galaxy S8 officieel aangekondigd

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

10-nanometer: sneller en zuiniger

De nieuwste generatie chipsets van Samsung en 'concurrent' Qualcomm zijn gebaseerd op een 10-nanometer-procedé. Dat houdt in dat de verbindingen binnen de chipset veel kleiner zijn dan voorheen: de vorige generatie was gebaseerd op een 14-nanometer-procedé. Door de kleinere verbindingen, wordt er minder warmte gegenereerd en worden de processoren sneller. Volgens Samsung is de Exynos 8895 hierdoor tot 27% sneller dan de vorige generatie en verbruiken de nieuwe processoren tot 40% minder stroom.

Net als bij de Samsung Exynos 8890 (Exynos 8), de chipset van de Europese Samsung Galaxy S7, maakt de chipset gedeeltelijk gebruik van door Samsung ontwikkelde processorkernen. De octa-core-chipset bestaat uit twee quad-core-processoren: een snelle quad-core met eigen kernen en een zuinigere quad-core met ARM Cortex-A53-kernen. De eigen processorkernen zouden volgens Samsung sneller en efficiënter zijn dan de kernen uit de Exynos 8. Daarnaast is de samenwerking tussen de processor en de grafische chip, de Mali G71 met 20 processorkernen, verbeterd.

Nieuwe mogelijkheden

De nieuwe Exynos 9-chipset biedt een aantal nieuwe mogelijkheden die we waarschijnlijk nog niet gaan zien in de aankomende generatie toestellen. Zo heeft de chipset voldoende rekenkracht aan boord om 4K-beelden te schieten met 120 beeldjes per seconde. Dat betekent dat er slow-motion beelden in 4K-resolutie opgenomen kunnen worden.

De huidige trend op de smartphonemarkt is dat toestellen voorzien worden van dubbele camera's aan de achterzijde. Volgens geruchten en gelekte beelden zal de aankomende Galaxy S8 hier niet van voorzien zijn, maar de chipset is er al wel klaar voor. De chipset bevat een dubbele beeldverwerker (ISP), waarvan de eerste snel in hoge kwaliteit beelden kan verwerken en de andere meer gericht is op een laag stroomverbruik. De maximale resolutie voor de camera's aan de voor- en achterzijde is 28 megapixel. Bij een dubbele camera aan de achterzijde is de maximale resolutie 28MP voor de ene, 16MP voor de andere camera.

De maximale schermresolutie die de Exynos 9-chipset aankan is WQUXGA (3840x2400) of 4K (4096x2160). Daarbij is de chipset volgens de fabrikant uitstekend geschikt voor het weergeven van 4K-video's in virtual reality.

Samsung zegt verder de beveiliging verbeterd te hebben door gebruik te maken van een apart gedeelte in de chipset voor beveiliging. Dit gedeelte zorgt voor een beveiligd geheugen, maar ook voor hardwarematige versleuteling.

Net als andere fabrikanten richt Samsung zich op machine learning en in het specifiek op het verwerken van beelden. Het bedrijf heeft een aparte Vision Processing Unit (VPU) verwerkt in de nieuwe chipset, die het mogelijk maakt om beelden te herkennen en te analyseren. Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk om objecten of personen te herkennen en hiermee automatisch de focus vast te houden of bijzondere effecten te gebruiken.

In april in de Galaxy S8

Samsung Semiconductor geeft aan dat de Exynos 8895 al in massaproductie gefabriceerd wordt, wat inhoudt dat we de chipset op korte termijn in toestellen zullen gaan zien. Om welke toestellen het dan gaat, is niet zo lastig te raden: Samsung bewaart zijn snelste chipset voor de Galaxy S-serie. De variant van de Galaxy S8 en Galaxy S8+ voor Nederland en België draait vermoedelijk op deze Exynos 9-chipset. Verwacht wordt dat deze toestellen vanaf eind april verkrijgbaar zullen zijn.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk