Rusland eist dat Google YouTube-content over het binnenvallen in Oekraïne blokkeert

Rusland eist dat Google YouTube-content over het binnenvallen in Oekraïne blokkeert

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is volop aan de gang. Het internet is een belangrijke speler geworden hierin, omdat de rest van de wereld zo kan zien wat er daar exact gebeurt. Rusland eist nu echter dat Google content over de oorlog in Oekraïne op YouTube blokkeert.

De krachtige rol van het internet 

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne is nu al een aantal dagen bezig. De Russische aanval doet erg denken aan soortgelijke gebeurtenissen in het verleden, maar er is een onderdeel dat deze oorlog onderscheidt van de rest: de rol van het internet. Het internet heeft een krachtige rol om actuele gebeurtenissen vorm te geven. Van mensen die op Google Maps zagen dat de Russen met vele militaire voertuigen de grens met Oekraïne overstaken, tot grote technologiebedrijven die de verkoop van producten stopzetten en het gebruik van hun diensten beperken. Facebook, Apple en Google zijn allemaal spelers geworden in deze crisis die niet alleen maar fysiek plaatsvindt.

The Wall Street Journal meldt dat Rusland erop staat dat YouTube stopt met het weergeven van wat het noemt "politieke desinformatie" omtrent Oekraïne. Door dit verzoek lijkt het erop dat Rusland zelf het verhaal rond de invasie in handen willen hebben. Op die manier kunnen ze informatie verdraaien zodat het in hun voordeel werkt en zij de 'good guys' lijken, aldus WSJ. Rusland beweert dat YouTube video's aanbiedt die onderdeel zijn van een uitgebreide advertentiecampagne om "het Russische publiek verkeerd te informeren". De video's zouden bedoeld zijn om het beeld waarop het publiek naar het nieuws kijkt te beïnvloeden en zo een rol te spelen bij protesten tegen Rusland.

Online propaganda

Rusland vindt het gebruik van YouTube in de "informatieoorlog" tegen Rusland "onaanvaardbaar" en dreigt met het volledig blokkeren van de videodienst van Google. Rusland wil ook dat Google de YouTube-kanalen voor hun propagandazenders RT en Spoetnik weer beschikbaar maakt in Europa. Deze kanalen werden na de invasie snel geblokkeerd. Google heeft nog niet gereageerd op het verzoek van Rusland, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat het bedrijf ermee zal instemmen. Immers, geen enkele grote sociale media- of entertainmentsite kan het zich veroorloven om te blijven doorgaan als normaal.

Rusland eist dat Google YouTube-content over het binnenvallen in Oekraïne blokkeert
Lees meer over:
Apple YouTube Facebook Google

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties