Apple heeft dinsdagavond een zeldzaam standpunt ingenomen. Het bedrijf stopt met de verkoop van producten in Rusland. Apple Pay werd eerder als stilgelegd in dat land en nu volgt de online verkoop. Dit is er aan de hand en dit doet Google, Meta en Twitter.

Lees verder na de advertentie.
Heeft het stoppen met de verkoop van iPhones impact?
Naar aanleiding van de invasie van de Russische president Vladimir Poetin in Oekraïne heeft de Europese Unie verschillende sancties ingesteld tegen Rusland. Veel bedrijven nemen ook drastische stappen door zich bijvoorbeeld terug te trekken uit Rusland. Ook Apple en Google hebben maatregelen genomen. Apple gaat hierin heel ver.
Het begon met een open brief aan Tim Cook van de vicepremier van Oekraïne, Mykhailo Fedorov, die verantwoordelijk is voor digitale zaken in zijn land. In die brief riep hij Apple op om te stoppen met de verkoop van producten en apps in Rusland. Dat meldt iCulture. Volgens Fedorov kan het stilleggen van de online verkoop van Apple-producten een motivatie zijn om de Russische bevolking proactief de ‘schandelijke militaire agressie’ te laten stoppen. Apple geeft gehoor aan deze oproep en heeft op dinsdagavond de online verkoop in Rusland stopgezet.
Apple heeft in Rusland geen fysieke winkels maar verkoopt zijn producten daar via online winkels. Het merk is vooral gelief onder de rijke Russische inwoners. Toch zal de impact van het stilleggen van de verkoop van iPhones niet groot zijn. De toegang tot bepaalde diensten stoppen, daarentegen wel.
Apple Pay is in Rusland stilgelegd
Apple heeft daarom in Rusland Apple Pay voor vijf grote banken geblokkeerd. Klanten van deze banken kunnen hierdoor hun passen niet meer in het buitenland gebruiken en online betalingen doen aan buitenlandse bedrijven. Apple heeft tevens Russische nieuws-apps, waaronder de app voor de grote Russische staatsmedia Russia Today (RT) en Sputnik, verwijderd uit zijn App Store. En net als Google heeft ook Apple enkele functies in Apple Maps uitgeschakeld die live informatie geven over de locatie van Oekraïense burgers.
Wat doen Google, Meta en Twitter?
Begin deze week werd bekend dat Google enkele functies in Maps in het conflictgebeid heeft uitgeschakeld. Het gaat om functies die realtime gegevens tonen van mensen en hun bewegingen. Google heeft daarnaast ook de YouTube-kanalen van RT en Sputnik in Europa geblokkeerd, evenals door de Russische staat gefinancierde uitgevers van Google Nieuws.
Meta, het moederbedrijf van Facebook, heeft ook aangegeven dat het RT en Sputnik in de hele EU blokkeert. Meta schakelde ook nepnieuwsnetwerken uit. Twitter heeft maandag besloten om minder tweets die linken naar de Russische staatsmedia aan gebruikers te tonen. Daarnaast krijgen tweets die mogelijk desinformatie bevatten een label.
Sundar Pichai, CEO van Google en Alphabet, kwam dinsdagavond met de volgende maatregelen. Allereerst noemt Google de Russische invasie “een tragedie en een humanitaire ramp in de maak”. De zoekgigant heeft teams die 24/7 op verschillende fronten werken, die er onder andere voor zorgen dat het publiek toegang heeft tot betrouwbare informatie. De teams werken tevens aan de cyberoorlog die naast de fysieke oorlog gevoerd wordt. Google geeft aan dat de “kwaadaardige activiteit” niet significant is toegenomen, maar dat de Threat Analysis Group (TAG) van het bedrijf wel bewijs heeft gevonden dat cyberaanvallers zich richten op doelen die verband houden met Oekraïne, waaronder leden van de nationale regering.
Drastische maatregel
Het blokkeren van de YouTube-kanalen van de propagandakanalen van het Kremlin, RT en Sputnik, worden ook vermeld. Voor Google is dit een drastische maatregel, en het wil hiermee voorkomen dat Russische staatsmedia geld verdienen met content via YouTube. Daarnaast heeft Google, samen met de medewerkers die er werken, 15 miljoen dollar aan donaties heeft opgehaald voor hulp en noodhulp voor Oekraïne.
Economische maatregelen van de Verenigde Staten en andere NAVO-landen hebben Rusland al zwaar onder druk gezet, waardoor de waarde van de roebel is gedaald en bankruns in grote steden zijn ontstaan. Het is niet duidelijk welk effect dat zal hebben op de plannen van Vladimir Poetin, maar het lijkt waarschijnlijk dat er de komende dagen van overal aanvullende sancties zullen volgen.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
In t artikel las ik een regeltje dat Apple alle nepnieuwsnetwerken in 1x blokkeerde. Dit kunnen ze dus wel. en dit hadden ze jaren geleden ook al kunnen en moeten doen.
Ik wil helemaal niet weten hoe goed Apple en Google bezig zijn… Het is hun plicht om niet alweer een zooitje van te maken. Gewoon mond dicht… Jullie zijn de meest foute sociaal, techgigant!
Goede zaak om geldstromen te blokkeren, ik volg wat Telegram kanalen maar de Russische inwoners hebben geen idee wat er gebeurd. Demonstranten worden direct opgesloten.
Het is dus van belang om media kanalen open te houden om de Russen te informeren wat er werkelijk gebeurd.
Wat als gebruikers vpn gaan gebruiken kunnen ze dan wel bepaalde dingen nog gebruiken?