[Exclusief] 'Bezorgdheid rond Huawei speelt de hele Nederlandse telecomsector parten'

[Exclusief] 'Bezorgdheid rond Huawei speelt de hele Nederlandse telecomsector parten'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Beschuldigingen Huawei

Huawei is niet alleen een grote fabrikant van smartphones, maar de Chinese gigant is ook de belangrijkste netwerkleverancier ter wereld. kwam het afgelopen jaar in lastige papieren nadat de Amerikaanse inlichtingendiensten hebben verkondigd dat het bedrijf een potentieel veiligheidsrisico vormt voor spionage vanuit de Chinese overheid.

Dat resulteerde in het feit dat de Verenigde Staten niet alleen de netwerkapparatuur, maar ook de telefoons van het merk weert. Ook moedigt het land zijn bondgenoten aan om niet met Huawei in zee te gaan, en het land legt daar zelfs geld voor neer. En met succes zo blijkt. Onder meer British Telecom, Nieuw-Zeeland en Japan weren Huawei en ZTE, die andere grote Chinese netwerkleverancier. Daarnaast overweegt ook Duitsland om Huawei te mijden en ook in België is er een onderzoek gaande.

Foto van bezoek Androidworld aan Huawei in Shenzhen en Shanghai.

Europees schandaal

Daarbij komt nog dat Huawei ook voor het eerst een schandaal in Europa heeft veroorzaakt, want in Polen werd een medewerker opgepakt wegens spionagebeschuldigingen. Europa is erg belangrijk voor het bedrijf, want voorlopig wist Huawei op ons continent de meeste contracten voor de aanleg van een 5G-netwerk binnen te halen. Het is dan ook niet toevallig dat Huawei een extra inspanning wil doen om de rust in Polen weer te laten keren met een aanbod voor een grote investering. Zo hoopt het bedrijf een kettingsreactie naar andere landen in Europa te vermijden.

Volgens beveiligingsexperts is het goed mogelijk dat netwerkleveranciers hun apparatuur kunnen misbruiken om een achterpoortje te installeren voor spionagepraktijken. Dat achterpoortje kan al voor de installatie worden geïnstalleerd via een chip, of ze kunnen het achteraf softwarematig doorvoeren. Dat legt Johan Lukkien uit aan de Volkskrant, hij is hoogleraar netwerken aan de TU Eindhoven.

Afbeeldingen van het Huawei logo

China is vooral berucht omwille van zijn zogenaamde 'economische spionage'. het land zou daarmee informatie winnen om zijn industrie en economie op korte tijd naar een hoger niveau te tillen. Toch is er vooralsnog door geen enkele partij bewijs onthuld die stelt dat Huawei ook effectief zijn netwerkapparatuur gebruikt voor spionage of dat het bedrijf te nauwe banden heeft met de Chinese overheid. Al wil dat anderzijds nog niet zeggen dat de inlichtingendiensten daarom geen bewijs in handen hebben.

Nederlandse providers

De eerste 5G-telefoons zullen we de komende weken op het Mobile World Congress te zien krijgen, maar of ze naar Nederland komen is twijfelachtig. Landen als Zuid-Korea en Verenigde Staten staan in vergelijking met ons land al ver met de uitbouw van hun snelle netwerk. Al zou ook Amsterdam tegen 2020 van 5G worden voorzien, en onze drie providers met een eigen netwerk: VodafoneZiggo, KPN en T-Mobile, zijn nu al volop aan het testen in samenwerking met netwerkleveranciers.

De vraag luidt of die providers ook met Huawei in zee zullen gaan voor de aanleg van 5G in Nederland? Het kabinet van Minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft in december aangekondigd dat het in het voorjaar van 2019 met een zogeheten 'China-strategie' komt.

Androidworld wilde daar niet op wachten en we gingen voor meer informatie luisteren bij de Nederlandse providers zelf: VodafoneZiggo, KPN en T-Mobile. Uit de resultaten van onze recente poll blijkt immers dat onze lezers graag meer duidelijkheid willen rond de beschuldigingen namens Huawei. We wilden daarom te weten komen bij de providers hoe zij naar de beschuldigingen tegenover Huawei kijken en hoe ze met de zaak omgaan nu ook Nederland onderzoek voert.

[Exclusief] 'Bezorgdheid rond Huawei speelt de hele Nederlandse telecomsector parten'

Huawei plaatste in Amsterdam een ludieke 'powerbank' voor wachtende Apple-klanten aan de ingang van de Apple Store

VodafoneZiggo

VodafoneZiggo was het meest transparant over zijn standpunt en huidig beleid omtrent netwerkleverancier Huawei. Wat ook niet verwonderlijk is gezien de provider hoofdzakelijk samenwerkt met het Zweedse bedrijf Ericsson.

"VodafoneZiggo is in Nederland een relatief bescheiden gebruiker van Huawei-apparatuur", dat zegt woordvoerder René Loman aan onze redactie. Loman bevestigt ook dat er momenteel een overleg bestaat tussen de Nederlandse providers en de bevoegde instanties. Over die gesprekken wilde de woordvoerder niets kwijt, maar wel stelde hij dat VodafoneZiggo de uitkomsten van dat overleg verder afwacht.

Ten slotte vroegen we of we konden stellen dat de uitrol van 5G in Nederland voor VodafoneZiggo geen vertraging zal oplopen, vermits Ericsson zijn hoofdleverancier is. "Nee dat kun je niet zo stellen en daar kunnen we niet op vooruit lopen", aldus Loman. "Zoals aangegeven zijn wij een relatief bescheiden gebruiker van Huawei-apparatuur in ons netwerk, maar de kwestie speelt de gehele telecomsector parten. Of en in welke mate dat leidt tot vertraging moeten we afwachten." VodafoneZiggo sluit dus niet uit dat zelfs voor een kleine gebruiker van Huawei-technologie de vlotte uitrol van 5G in het gedrang komt.

KPN

KPN reageerde initieel eerder ontwijkend op onze vraag voor een gesprek rond de kwestie met Huawei en we kregen het volgende antwoord. "Wij zijn op de hoogte van de actualiteit rond Huawei, en volgen dit vanzelfsprekend nauwgezet", dat zegt woordvoerder Stijn Wesselink. "Als KPN hebben we een 'multi-vendor beleid' en werken we samen met alle grote netwerkleveranciers. Veiligheid heeft topprioriteit bij KPN. We waken 24/7 over onze netwerken, apparatuur en infrastructuur en zijn op continue basis in dialoog met relevante stakeholders, waaronder de overheid, ook over dit soort onderwerpen." Daaruit krijgen we alleen bevestiging van het aannemelijke, dat ook KPN nog in overleg is met de instanties.

KPN winkel

De provider werkt nu al samen met onder meer Huawei en ook ZTE voor 5G-testen in zijn zogenaamde 'Field Labs'. Dat zijn experimenten op verschillende locaties en met verschillende providers. In de haven van Rotterdam, een economisch epicentrum in Nederland, werkt KPN samen met Huawei. "We doen dat om de waarde van 5G nu al te onderzoeken", legt Wesselink uit aan Androidworld. "Hierbij werken we samen met alle grote netwerkleveranciers, in elk Field Lab werken we met een andere netwerkleverancier. In Drenthe is dat ZTE, in Rotterdam met Huawei, in Amsterdam met Nokia en in Helmond met Ericsson."

We vroegen ook aan de provider of die testen met Huawei nu in afwachting van het onderzoek stilliggen en KPN ontkende dat onrechtstreeks. "Over al deze Field Labs hebben we gecommuniceerd, en als we weer een update hebben laten we het weten", stelt Wesselink. Op onze vraag of de uitrol van 5G vertraging zal oplopen, wenste de provider niet te reageren.

T-Mobile

T-Mobile is volgens RTL Z de grootste gebruiker van Huawei-apparatuur in Nederland. Het bedrijf bevestigde eerder zijn vertrouwen in Huawei. "Op dit moment is Huawei een trusted partner. We zijn niet van plan hun apparatuur te verwijderen, maar negeren signalen vanuit het buitenland niet", zei een woordvoerder tegen RTL Z.

De provider gaf verder een weinig verhelderende reactie aan onze redactie:

"Er is op dit moment inderdaad veel te doen rondom het gebruik van Chinese netwerkapparatuur", dat zegt een woordvoerder aan Androidworld. "In Nederland wordt in tal van sectoren gewerkt met Chinese netwerkapparatuur. Het gaat daarbij niet alleen om de telecommunicatie. T-Mobile hanteert samen met moederbedrijf Deutsche Telekom een 'multi-vendor-strategie' voor de verschillende netwerkelementen. [...] Veiligheid, betrouwbaarheid en continuïteit hebben bij T-Mobile de hoogste prioriteit. Wij werken er voortdurend aan om deze aspecten te waarborgen. Samen met ons moederbedrijf Deutsche Telekom testen en monitoren we alle apparatuur en software gedurende de levensduur continu."

T-Mobile negeerde verder onze vragen omtrent het huidige beleid van de provider of mogelijke vertragingen voor de uitrol van 5G bij de provider.

[Exclusief] 'Bezorgdheid rond Huawei speelt de hele Nederlandse telecomsector parten'

Beeld van een van de 'partner stores' die Huawei en T-Mobile samen in Breda en Rotterdam hebben

Consequenties 

Als Nederland na het overleg beslist om niet meer met Huawei in zee te gaan voor netwerkapparatuur zal dat niet alleen grote gevolgen hebben voor de uitrol 5G, maar ook voor de huidige telecominfrastructuur. Nog voor providers aan de slag kunnen met het nieuwe, snellere netwerk zouden ze eerst bestaande apparatuur moeten vervangen, dat schrijft NOS.

Anderzijds zou Nederland ook kunnen kiezen voor een soort van tussenoplossing waarbij de kern van de 5G-technologie aan andere providers wordt besteed, maar tegelijk bijvoorbeeld de huidige masten van Huawei behouden kunnen blijven. Voorlopig is het nog onduidelijk voor welke oplossing zal worden gekozen door de overheid.

Foto van een gsm-mast

Conclusie

Wel kunnen we stellen dat het erg plausibel lijkt dat de verspreiding van 5G in Nederland vertraging zal oplopen. Er is nog niets beslist, maar VodafoneZiggo, een kleine gebruiker van Huawei-apparatuur, gaf al aan dat het bedrijf voorlopig wacht op de uitkomst van de gesprekken en dat de uitrol van 5G hierdoor weleens vertraging zou kunnen oplopen. Het bedrijf benadrukte ook de impact van de zaak op de ganse Nederlandse telecomsector.

KPN gaat daarentegen voorlopig verder met het uitvoeren van zijn 5G-testen met Huawei in de haven van Rotterdam en ook T-Mobile zal het resultaat moeten afwachten van het onderzoek. Voorlopig blijft het koffiedik kijken wat ons precies te wachten staat, maar het is aannemelijk dat de zaak grote gevolgen zal hebben voor de uitrol van 5G in Nederland en mogelijk ook voor de huidige infrastructuur van 4G.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk