Samsung Exynos 9820 officieel: 8 nanometer chipset met NPU en 2Gbps LTE-modem

Samsung Exynos 9820 officieel: 8 nanometer chipset met NPU en 2Gbps LTE-modem

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Samsung Exynos 9820

Samsung heeft het doek verwijderd van de volgende generatie high-end SoC's van het bedrijf, de Exynos 9820. De nieuwe octa-core chipset is de opvolger van de Exynos 9810 die onder meer in de Samsung Galaxy S9 werd gebruikt. De 9820 zal gebruikt worden in Samsungs vlaggenschepen van volgend jaar, en hij zal het opnemen tegen onder meer de Kirin 980 van Huawei en de nog niet aangekondigde Snapdragon 8150. We nemen even een kijkje naar wat er veranderd is.

Als eerste zijn er de brute prestaties die Samsung vergelijkt met zijn voorganger. De Koreanen stellen dat hij 20 procent krachtiger is in single-core-prestaties en 15 procent in multi-core , dus op volle kracht. Verder is de chip ook meer energie-efficiënt, zo'n 40 procent meer dan de 9810. Op het gebied van grafische kracht maakt hij gebruik van de nieuwe Mali-G76 GPU-kernen die 40 procent beter presteren en 35 procent energie-efficiënter zijn. Hij heeft vier krachtige ARM Cortex-A75-kernen vier energiezuinige Cortex-A55-kernen.

Samsung Galaxy Note 9

De Samsung Galaxy Note 9

NPU

Toch is er meer te vertellen dan slechts percentages in verband met prestatieverbeteringen, want Samsung maakt ook het eerst ook gebruik van een aparte NPU los van de processor. NPU staat voor neural processing unit, en deze aparte hardware zorgt specifiek voor de rekenkracht voor toepassingen die met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft. Volgens Samsung kunnen dergelijke taken nu direct op het toestel zelf uitgevoerd worden terwijl de processing vroeger op een server plaatsvond.

Het bedrijf zegt ook expliciet dat de toevoeging van een NPU ook voor meer mogelijkheden zorgt wat virtual reality (VR) en augmented reality (AR) betreft, dus misschien zullen we daar volgend jaar bij de lancering van de vlaggenschepen ook meer over horen. Samsung kiest met het gebruik van de NPU voor een gelijkaardige aanpak als Huawei met de Kirin 980.

Huawei Mate 20 Pro

De Mate 20 Pro van Huawei maakt al gebruik van de nieuwe Kirin 980-SoC

2 Gbps LTE

Een factor waar Samsung zich wel in onderscheid ten opzichte van de chipset van zijn Chinese concurrent is met de LTE-modem van de nieuwe high-end chipset. Samsung presenteert de LTE Advanced Pro-modem die in staat is tot theoretische downloadsnelheden over mobiel internet van 2Gbps. Dat klinkt als een ongelooflijk snelheid en Samsung doet er nog een schepje bovenop met het voorbeeld dat een Full HD-film van 3,7GB in zo'n 15 seconden kan worden gedownload.

Natuurlijk gaat het om theoretische snelheden en veel hangt af van de capaciteiten van je telecomprovider en je ontvangst op die specifieke plaats. Ondanks dat blijft het een enorm hoge snelheid voor 4G-technologie en de modem is krachtiger dan de categorie 21 LTE-modem uit de Huawei Mate 20 Pro. Die belooft snelheden tot 1,4Gbps.

Opmerkelijk is dat ondanks de hoge LTE-snelheden we nog geen 5G-modem te zien krijgen, dus als de Galaxy S10, zoals de geruchten stellen, met een 5G-variant zal gelanceerd worden, zal Samsung nog met wat anders moeten komen.

Vouwbare samsung

Zal Samsung deze chipset stoppen in zijn vouwbare telefoon?

8 nanometer

Samsung heeft verder ook het bakproces van de nieuwe chipset verbeterd, maar koos niet voor een 7nm-proces dat we bij de Kirin 980 zagen. Samsung is van een 10nm proces overgeschakeld naar een 8nm proces. Verder is hij compatibel met UFS 3.0 flashgeheugen, maar Samsung maakte hem niet compatibel met het snellere LPDDR5-RAM.

Er werd ook gesleuteld aan de Image Signal Processor (ISP) voor de camera waardoor de chipset nu 5 verschillende sensors - waaronder een infraroodsensor - ondersteunt. Verder ondersteunt hij snellere autofocus voor de camera en sensors tot 22MP aan de voor- en achterkant, of 16MP in het geval van dual-camera's. Hij ondersteunt ook 8K-video aan een framerate van 30 fps en 5K aan maar liefst 150fps.

Samsung Galaxy S9

De Samsung Galaxy S9

Qualcomm

Nu ook Samsung zijn kaarten op tafel heeft gelegd wat volgend jaar betreft, is het nog wachten op wat Qualcomm laat zien. Al kunnen we er wel vanuit gaan dat de zaken die hier beschreven worden met de chipset van Samsung een goede indicatie zijn van wat we van de nieuwe Snapdragon 8150 zullen mogen verwachten.

Samsung gebruikt namelijk al jaren zowel de nieuwe SoC van Qualcomm als die van eigen makelij voor zijn vlaggenschepen, en er zou publiek protest ontstaan als de prestaties tussen de twee te ver uit elkaar liggen. De Exynos 9820 zal de chipset zijn die we naar alle waarschijnlijkheid te zien krijgen in de Nederlandse Galaxy S10 en de Amerikanen zullen de nieuwe Qualcomm-chipset krijgen.

Qualcomm - Snapdragon

Via: Samsung Newsroom

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk