Samsung Galaxy S25: Nu met Galaxy Tab S6 Lite!

Qualcomm: ‘Snapdragon 810 is niet vertraagd’

Sander Tuit
Sander Tuit
8 december 2014, 17:23
3 min leestijd

Qualcomm Snapdragon 810

Lees verder na de advertentie.

De Snapdragon 810 is een octa-core-chipset die gebruik maakt van het zogenaamde big.LITTLE-principe. Dit houdt in dat er eigenlijk twee processoren gebruikt worden met ieder vier processorkernen. De vier ARM Cortex-A57-kernen worden gebruikt voor de afhandeling van de zware en intensieve taken en daarnaast zijn er nog vier Cortex-A53-kernen die het lichtere werk op zich nemen. Deze kernen zijn erg energiezuinig.

De Snapdragon 810-chipset is er één van de volgende generatie. Waar oudere chipsets, zoals de snelle Snapdragon 805, nog draaien op ARMv7, is de Snapdragon 810 gebaseerd op ARMv8. Deze nieuwe generatie processoren is een behoorlijk stuk sneller én zuiniger. Daarbij komt nog eens dat de A57- en A53-processoren 64-bits-processoren zijn. Ook zijn de processoren van Qualcomm gebaseerd op een 20 nanometer-productieproces, terwijl de oude generatie op 28 nanometer zat. Dat houdt in dat verbindingen in de processor een stuk kleiner zijn, wat er voor zorgt dat de processor sneller is, maar ook minder warmte verliest en dus minder stroom verbruikt.

Uitstel?

Vorige week berichtte een Zuid-Koreaanse bron dat er grote problemen zouden zijn met de Snapdragon 810-chipset. De chipset zou veel te warm worden bij bepaalde voltages en er zouden problemen zijn met de drivers voor de gebruikte grafische chip, de Adreno 430. 

Bij verschillende fabrikanten zou eventueel uitstel voor grote problemen kunnen zorgen. Momenteel gebruiken alle vlaggenschip-toestellen van de grote fabrikanten Qualcomm Snapdragon-chipsets en het lijkt dan ook logisch dat de volgende generatie toptoestellen voorzien zal worden van een Snapdragon 810-chipset. 

Reactie Qualcomm

Jon Carvill van Qualcomm laat in een reactie weten dat de lancering van de Snapdragon 810 op schema ligt. Hij gaat niet in op de geruchten, wat er op zou kunnen wijzen dat de geruchten waar zijn. Carvill zegt dat de eerder gemelde datum dat de Snapdragon 810 beschikbaar zou zijn in consumentenapparaten blijft staan: dit zou in de eerste helft van 2015 zijn.

Echter, wanneer dit laat in de eerste helft van 2015 zou zijn, komt de chipset waarschijnlijk te laat voor de release van de nieuwe vlaggenschepen. Dit was vorig jaar ook het geval, toen de toptoestellen uitgerust werden met een Snapdragon 801-chipset, in principe een opgefriste versie van de bijna een jaar eerder uitgekomen Snapdragon 800-chipset in plaats van de Snapdragon 805-chipset. 

Andere opties

De verschillende fabrikanten hebben echter ook nog andere opties. Samsung heeft zijn eigen Exynos-chipsetlijn, die momenteel vooral gebruikt wordt in gebieden met weinig 4G-dekking. De nieuwste versie van de chipset is echter ook een stuk beter geschikt voor gebruik met 4G-verbinding en indien de productiecapaciteit van Samsung het toelaat, zou een eventuele ‘vertraging’ van de Snapdragon 810-chipset wel eens alleen een Exynos-variant van de Galaxy S6 kunnen betekenen. Ook LG heeft sinds kort een eigen chipset, de Nuclun.

Sony heeft geen eigen chipset ter beschikking en recente geruchten over de Sony Xperia Z4 laten verschillende specificaties voor het toestel zien, waarbij de Snapdragon 805 en 810 beiden worden genoemd. Dit zou ook te maken kunnen hebben met het nog niet voorhanden zijn van de Snapdragon 810. Doordat Sony vaak eerder is met het uitbrengen van zijn vlaggenschepen, heeft Sony vaker het ‘probleem’ gebruikt te moeten van iets oudere chipsets dan de concurrentie. 

Bron: NDTV

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

5

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

8 december 2014, 21:25

Nice kom maar op met de nieuwe Galaxy S6, One M9 en de LG G4!

8 december 2014, 20:53

Sander, het stukje over de kleinere baantjes… Volgens mij ligt het net iets anders: doordat de baantjes dichter op elkaar liggen, moet het voltage omlaag (om overspraak te voorkomen). Dit zorgt voor minder warmte productie, maar ook voor minder stroomverbruik.

Jouw conclusie is in principe hetzelfde alleen de oorzaak-gevolg stelling is anders.

8 december 2014, 20:52

Ik snap eigenlijk niet waarom Samsung nog steeds QC gebruikt. Zo’n groot bedrijf zou toch makkelijk genoeg capaciteit moeten hebben om de chips allemaal zelf te maken.

8 december 2014, 18:37

Ik had ook nergens kunnen lezen dat Samsung, HTC, Sony en LG een levering problemen zouden verwachten…

8 december 2014, 18:34

Of je kan altijd nog mediatek nemen haha :’)