Snellaadtechnologie
Een telefoon opladen in amper 20 minuten. Het klinkt nog vrij onwezenlijk, maar smartphonefabrikanten zoals OPPO en Xiaomi pakken al groots uit met hun nieuwe snelladers. OPPO’s stelde vorige maand zijn 125 watt flash charger voor en Xiaomi pakte recent uit met de 120 watt oplader van de Mi 10 Ultra. Hoe werkt zo’n 125 watt oplader en waar liggen de limieten van de technologie? Ik sprak met OPPO’s chief charging technology scientist Jeff Zhang.
AW: OPPO pakt al jarenlang uit met snelladers die het hoogste vermogen hebben in de industrie. Recent kon ik de 65 watt oplader van de Find X2 Pro nog testen die de telefoon oplaadt in minder dan 38 minuten. Op welke manier hebben jullie die technologie nog meer verbeterd zodat je succesvol met een hoger vermogen kan opladen?
“In onze nieuwe oplader maken we gebruik van een opstelling van twee accu’s, en die zorgen ervoor dat je met een hoog vermogen kan werken en ook meer energie-efficiënt kan opladen terwijl je de temperatuur laag houdt.
Jeff Zhang, chief charging technology scientist bij OPPO
Die twee accu’s vormen nog niet het volledige verhaal uiteraard, want we gebruiken ook betere accu’s die een hogere zogenaamde C-ranking hebben. Een ranking van 6C om precies te zijn. Dat zorgt ervoor dat de batterijen in de oplader een hogere stroomsterkte kunnen verdragen, en daarmee wordt het ook mogelijk om dankzij de verbeterde oplaadpomp een hoger vermogen te gebruiken.”
Safety first
AW: Een hoger vermogen is uiteraard een belangrijke verbetering, maar tijdens mijn bezoek aan een OPPO fabriek twee jaar geleden in het Chinese Dongguan werd me ook duidelijk dat veiligheid een belangrijk aspect is bij snelladen met hoge vermogens. OPPO gebruikte toen vijf veiligheidsmechanismen die zowel in de oplaadkabel, de oplader, als de telefoons zelf werden gebouwd.
“Wel, met de nieuwe 125 watt Flash Charge-oplader en de andere nieuwe opladers die we hebben aangekondigd, bouwen we verder op dat principe om de veiligheid te garanderen. Alleen voegen we nu meer temperatuursensors toe om de temperatuur beter te monitoren.”
OPPO’s Find X2 Pro-toptoestel verscheen met een 65 watt oplader
AW: We zien dat steeds meer fabrikanten komen met 100 watt of 120 watt snellaadtechnologieën, terwijl OPPO de voorbije jaren objectief gezien met voorsprong het sterkste was wat snelladen betreft. Maken jullie je zorgen om die opkomst van de concurrentie en is het plots eenvoudiger geworden voor andere merken om ook zo’n technologie te ontwikkelen?
“Laat ik eerst even duidelijk zijn door te stellen dat het echt niet makkelijk is om zo’n technologie te ontwikkelen. Daarnaast moeten we wel duidelijk kijken naar de prestaties van de snellaadtechnologie, en daarmee bedoel ik niet enkel het vermogen dat wordt gebruikt, maar ook de veiligheid en de manier waarop met hitte wordt omgegaan.
Bij OPPO’s 125 watt Flash Charge-oplader blijft de temperatuur telkens onder de 40 graden en we zetten echt in op energie-efficiëntie. Als een oplader warm wordt, wil dat zeggen dat er energie verloren gaat. Wij werken aan opladers en een oplaadpomp in onze laboratoria die neigen richting een efficiëntie van 99 procent.”
OPPO’s nieuwe line-up van opladers, inclusief de 125 watt snellader
Hete adem van de concurrentie?
AW: Maar baart het jullie dan geen zorgen dat andere fabrikanten wel met een vergelijkbaar vermogen kunnen opladen, terwijl het verschil tussen OPPO en de concurrentie vroeger met bijvoorbeeld de OPPO RX17 Pro veel groter was?
“We zijn er verder ook steeds er van overtuigd dat we met Flash Charge een goede snellaadervaring aanbieden. Daarnaast beschouwen we het als een positief punt dat meer fabrikanten zo’n snellaadtechologieën voorstellen. Dat wil vooral zeggen dat het echt belangrijk is voor de consument. Verder is het goed dat er meer ontwikkelaars geïnteresseerd zijn, want zo kunnen we samenwerken aan een standaard voor snelladen.
USB PD is de bekende standaard die ervoor zorgt dat je verschillende opladers kan uitwisselen en nog steeds van snel opladen kan genieten, maar wij zijn één van de initiatiefnemers van een vertakking binnen de USB PD-standaard, genaamd ‘PPS’. Dat staat voor ‘Programmable Power Supply’ en het moet zorgen voor de best mogelijke snellaadprestaties in een universele vorm.”
AW: Laten we even hebben over koeling. Xiaomi pakt bijvoorbeeld uit met een vapor chamber koelingssysteem om de temperatuur van zijn Mi 10 Ultra laag te houden. Hoe pakken jullie dat aan?
“OPPO was in feite een van de eersten in de industrie om zo’n vapor chamber-koeling te ontwikkelen, al waren we mogelijk niet de eerste om het daadwerkelijk in een telefoon te implementeren. Een vapor chamber-systeem verdeelt de warmte gelijkmatig over de gehele behuizing van de telefoon. Het is in feite een goed systeem in combinatie met snelladen, maar het is niet meer dan een hulpmiddel en je mag het belang ook niet overschatten. Met telefoons die steeds groter worden neemt de waarde van zo’n methode nog meer in belang af. Het is daarom in de eerste plaats belangrijk om de energie-efficiëntie van de oplader te optimaliseren.”
De OPPO RX17 Pro pakte twee jaar geleden uit met een krachtige 50 watt oplader
Accuduur van een week?
AW: Ik lees soms reacties van bezorgde lezers die zich afvragen of dat hoge vermogen waarmee we opladen een impact heeft op de levensduur van onze accu’s. Is dat een terechte bezorgdheid?
“Ik kan je verzekeren dat snelladen geen negatieve invloed heeft op de levensduur van je accu. Dat tonen onze onderzoeken aan, maar je kan het ook in de praktijk zien zien op basis van telefoons uit het verleden die snelladen ondersteunen.”
AW: Snellaadtechnolgie is erg nuttig en we zien hoe het steeds blijft evolueren. Toch dromen we natuurlijk met zijn allen van telefoons die bijvoorbeeld een week meegaan met één oplaadbeurt. Wanneer mogen we een doorbraak verwachten in batterijtechnologie? Lithium-ion-batterijen zijn nu al decennia oud, en er wordt vaak veel hoop gekoesterd voor grafeenbatterijen.
“Ik kan je zeggen dat het materiaal grafeen slechts een beperkte verbetering biedt ten opzichte van onze huidige lithium-ion-batterijen. Dat wijzen onze testen aan. Grafeen is een goed en waardevol materiaal, maar of het echt een belangrijke meerwaarde kan bieden voor batterijtechnologie is twijfelachtig. In bepaalde gevallen zien we dat er in marketing wordt overdreven over de meerwaarde van grafeen.”
De nieuwe Lamborghini Edition van de Find X2 Pro
“Om eerlijk te zijn verwacht ik dat er in de toekomst ook geen grote doorbraak zal komen op het vlak van batterijtechnologie, en daarom is snelladen een goed middel om de pijn te verzachten voor gebruikers. Of anders gezegd: ‘Als je de oorzaak van de pijn niet kan verhelpen is het nog steeds erg zinvol om pijnstillers te nemen.'”
Introductie van de technologie
AW: Duidelijk. Als laatste wil ik graag vragen wanneer OPPO een eerste telefoon gaat leveren met de 125 watt oplader?
“Wel, de opladers zijn in principe nu al beschikbaar om te gebruiken samen met onze huidige telefoons. Ik kan helaas ook geen uitspraken doen over wanneer we het met een nieuwe telefoon kunnen zien, want dat is de verantwoordelijkheid van het ‘productteam’ van OPPO.”
De OPPO Reno 4 Pro
AW: OPPO pakt wel vaker groots uit met nieuwigheden zoals ook de selfiecamera onder het scherm, alleen hebben we die helaas nog niet in een telefoon mogen verwelkomen.
“Ik kan je wel zeggen dat het voorbeeld dat je daar aanhaalt eerder een demo is, of een soort van teaser voor een aankomende technologie. Anderzijds is onze 125 watt Flash Charge-oplader wel een afgewerkt product als ik daarmee enigszins je vraag kan beantwoorden.”
AW: Bedankt voor je antwoord en ook en ook voor dit interview, Jeff Zhang.
“Heel graag gedaan.”
Wat denk jij van snellaadtechnologie? Ben jij teleurgesteld dat wel volgens Zhang niet meteen een doorbraak mogen verwachten wat accu’s betreft? Vind jij snelladen een belangrijk aspect bij telefoons? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Op mijn galaxy tab S4 kun je gewoon instellen dat de batterij tot max. 85% wordt opgeladen. Daarna wordt dit aangegeven als 100% vol, maar dat is dan dus 85%. Helaas wordt die optie op andere Samsung galaxies niet gegeven. Het is dus mogelijk in Andoid om deze keuze te bieden.
Het verder laden dan 80% is zelfs bij langzaam laden wel nadelig voor de levensduur van je accu. Net zoals ver ontladen overigens.
Er zijn bepaalde verouderingsprocessen die nu eenmaal sneller verlopen bij een hoge accuspanning (boven 80%) maar ook bij een te diepe ontlading (onder 20%). Ja je zult vaker aan de lader moeten om dat te vermijden maar je accu blijft daardoor wel langer in topconditie.
De ideale laadtoestand is 63% hoe meer je rond die waarde blijft hoe langer je accu mee gaat.
Heb je dan een keer de maximale capaciteit nodig dan is ie ook beschikbaar. Af en toe een voor de volle 100% opladen is dan ook niet zo erg maar altijd tot 100% en 100% opgeladen houden is zonde van je accu.
Ik laad mijn batterij, Huawei mate 20 pro, vrijwel nooit meer op dan 80%, via de melding op accubattery. Oorspronkelijke capaciteit was 4200 mAh, nu nog 3545 mAh volgens de app. Na ongeveer anderhalf jaar gebruik. Ik vind dat best netjes. Ik denk dat de technologie om vanaf 80% langzamer te laten wel kan bijdragen. Is nu ingebouwd in de emui 10.1.0 blijkbaar, maar ik heb daar nog niks van gemerkt, mss omdat ik nooit ’s nachts oplaad.
Als er in 20 minuten 4 ampère in een accu gepompt moet worden dan kun je hoogstens de schade iets beperken door wat slimmer te laden. Maar die 4 ampère moet er in 20 minuten in, of het nou linksom of rechtsom is.
Het beste blijft altijd nog standaard 2 Ampère laden. Daar kan geen snellaadtechniek tegenop.
En als er geen ontwikkelingen meer zijn op telefoongebied, dan krijg je dit soort rare taferelen met wie het snelst een accu kan laden. Niet dat je er echt wat aan hebt, maar het lijkt op vooruitgang. Dat zie je nu ook met de dubbele selfiecamera’s gebeuren. Daar begint nu een strijd om de hoeveelheid selfie camera’s te ontstaan Nu zijn het er twee en straks zijn het er drie en vier en zit je weer met een grote notch opgezadeld.
Het zou mooi zijn geweest als AW had gevraagd aan Chef laadtechnologie Jeff Zhang waarom die 80 procent laadfunctie nog niet op de telefoons zitten in het menu.
Al vrees ik dat ik het antwoord dan al weet en dat Jeff zou zeggen dat het geen enkel verschil uitmaakt of je tot 80 of 100 procent oplaad. Je voelt zo’n antwoord in de verte al aankomen.
Hopelijk durven meer fabrikanten hiermee weer kleinere toestellen te maken. Die zullen wel een kleinere accu capaciteit hebben maar dat is dan niet meer z’n ramp.
Dat was nu net waar ik al zo’n 20 jaar op hoop. Een revolutie op batterij gebied want zo lang staan we al zo goed als stil.
Een batterij die een half jaar mee kan. Zou ook voor het milieu een grote vooruitgang betekenen.
Je hoeft je telefoon ook vaak niet helemaal op te laden. Er zijn situaties waar je dan met 10m voldoende kunt laden voor de trip naat huis. Of in de auto ff snel bijladen voor de rest bd avond.
Nadeel is wel dat je meerdere dure laders moet hebben.
Ruim 10 jaar geleden kocht ik op een markt in Enfield een snellader voor AA batterijen. In 15 minuten waren ze opgeladen. Tijdens het laadproces werden de batterijen zeer heet. De oplader had gelukkig een ingebouwde ventilator. Veel AA batterijen waren niet geschikt voor snelladen want na enkele keren laden waren ze dood. Jammer, dat bij AA batterijen de snellaad-evolutie nog niet is begonnen in tegenstelling tot de smartfoon-batterij.
Opladen in een half uurtje vind ik snel genoeg