De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

6 feiten over OPPO: van OnePlus tot Super VOOC-snellaadtechnologie

Sebastien Marien
Sebastien Marien
4 december 2018, 8:00
9 min leestijd
6 feiten over OPPO: van OnePlus tot Super VOOC-snellaadtechnologie

Lees verder na de advertentie.

Ni hao OPPO!

OPPO is de derde grootste smartphonefabrikant van China met een (groeiend) marktaandeel van 21 procent. Het bedrijf strandt daarmee net onder concurrent Vivo en is twee procent verwijderd van marktleider Huawei. Het bedrijf focust zich vooral op telefoons in de hogere midrange, zoals de OPPO RX17 Pro en RX17 Neo, tot high-end toestellen als de Find X. Het bedrijf heeft in thuisland China een veel groter marktaandeel dan concurrent Xiaomi dat een marktaandeel van 13 procent heeft. 

Hoewel OPPO dus gigantisch is in China, is het wereldwijd wel anders. De mondiale expansie van OPPO staat nog in zijn kinderschoenen, al is Nederland samen met Frankrijk, Italië en Spanje, wel een van de eerste Europese landen die het merk mag verwelkomen. Hoewel OPPO erin slaagt om in China grote succescijfers neer te zetten, slaagt het merk daar wereldwijd nog niet in. Xiaomi – kleiner in China –  liet OPPO afgelopen kwartaal voor het eerst achter zich als vierde grootste smartphonefabrikant ter wereld

Androidworld kreeg de kans om OPPO beter te leren kennen. We maakten een trip naar het verre China om zo kennis te maken met deze gloednieuwe speler in Europa. We maakten daarbij natuurlijk van de gelegenheid gebruik om ook het een en ander uit te vissen voor onze lezers. Hieronder vind je 6 dingen die je absoluut moet weten over OPPO. Hoe zit het nu met OnePlus en OPPO, en waarom hebben hun telefoons in hemelsnaam twee batterijen?

De RX17 Pro is de laatste nieuwe telg van OPPO

1. Randloos door gemotoriseerd schuifmechanisme

OPPO durft best eigenzinnig uit de hoek komen wat design betreft. Dat was in het verleden al zo. We nemen je heel even terug naar 2014. In dat jaar bracht het merk in China de N1 uit, dat is een telefoon met een camera die kon ronddraaien. Het principe was heel eenvoudig. Waarom zou je op de voorkant van je toestel een inferieure selfiecamera plaatsen (dat gebeurde om de vraagprijs te drukken), als je gewoon je uitstekende camera aan de achterkant naar de voorkant kan laten draaien. Vier jaar geleden kreeg Androidworld de OPPO N1 in handen, en je leest meer over dit opmerkelijke toestel in deze review.  

We zijn ondertussen vele jaren later, en fabrikanten staan voor andere uitdagingen. Vandaag is er al even een race bezig om met een oplossing te komen voor een randloze telefoon, en OPPO was er als de kippen bij om een randloos toestel te presenteren. De Find X heeft een gemotoriseerd schuifmechanisme waarmee de camera’s aan de achterkant samen met de selfiecamera en telefoonluidspreker aan de bovenkant naar boven worden gelift. OPPO was de eerste die voor een dergelijk schuifsysteem koos. 

Ondertussen is OPPO al lang niet meer de enige, want we zagen het ook al bij concurrenten Xiaomi en Honor gebruikt worden, respectievelijk bij de Mi Mix 3 en Magic 2. In tegenstelling tot OPPO kozen zij voor een net iets anders systeem, namelijk een handmatig schuifsysteem dat doet denken aan de oude schuif-gsm’s. We vroegen aan OPPO waarom zij voor een gemotoriseerde oplossing kozen. Als antwoord kregen we dat een handmatige slider wel overwogen werd, maar dat OPPO voor gebruiksgemak heeft gekozen. Een smartphone is een hoogtechnologisch product en daarom past een gemotoriseerd systeem bij een vlaggenschip als de Find X beter dan een handmatig alternatief. 

We hoorden ook tijdens een presentatie over het design van de Find X dat zo’n afzonderlijke module met een schuifsysteem extra uitdagingen met zich meebrengt. In de eerste plaats voor het ontvangen van gsm-signaal. De afzonderlijke module heeft namelijk een negatieve invloed op het bereik van de telefoon, en om dat op te lossen moest OPPO naar eigen zeggen met een creatieve oplossing komen. Het ontwikkelde een nieuw antennesysteem waarbij 8 antennes in het toestel rondom de buitenste randen van het scherm werden geplaatst, zodat er vanuit elke positie goed bereik kan worden gegarandeerd. 

2. Vouwbare OPPO?

OPPO heeft in China een hoofdwartier in de stad Shenzhen waar het enkele verdiepingen heeft in een van de typische, reusachtige kantoorgebouwen die de stad rijk is. Tijdens onze eerste dag in Shenzhen gaf het bedrijf voor alle Europese journalisten een presentatie om kennis te maken. Na afloop was er eveneens een vragenronde waarbij iedereen vragen kon stellen aan de product manager van het bedrijf, Chuck Wang. Een vraag die me op de lippen brandde was of OPPO ook werkt aan een vouwbare telefoon, net zoals we bijvoorbeeld van Samsung en Royole zagen. 

Nogal onverwacht kregen we het volgende antwoord. “We weten dat merken als Samsung en Sony aan een vouwbare telefoon werken”, zegt Chuck Wang, productmanager van OPPO aan Androidworld. “Je kan ook meer nieuws van OPPO verwachten, misschien wel op MWC (het Mobile World Congress in Barcelona nvdr.).” Natuurlijk wil dit niet zeggen dat OPPO in februari meteen zijn eigen foldable lanceert, maar we komen dus wellicht meer nieuws op MWC. Lees meer over de vouwbare OPPO in dit artikel

Een van de beelden die het concept toonden van de vouwbare Samsung

3. Super VOOC snellaadtechnologie

De achilleshielen van de smartphone is nog precies dezelfde vergeleken met 10 jaar geleden, de accuduur. Het lithium-ion accu van je telefoon moet dagelijks opgeladen worden, als je de volgende dag iets aan je telefoon wil hebben. In afwachting op een echte oplossing voor het probleem, proberen fabrikanten onze pijn te verzachten, en dat gebeurt met snellaadtechnologie. Toestellen worden steeds sneller opgeladen, zodat je telefoon op zijn minst weer snel gebruiksklaar is als zijn batterij leeg is. 

Een van de punten waarmee OPPO zich echt kan onderscheiden te opzichte van de concurrentie is met zijn eigen snellaadtechnologie genaamd Super VOOC. De OPPo RX17 Pro wordt geleverd met een stevige 50 watt-oplader, nog krachtiger dus dan de 40 W lader van de Huawei Mate 20 Pro. Wij wilden te weten komen wat Super VOOC zo bijzonder maakt. 

OPPO legde tijdens zijn presentatie uit dat er twee manieren zijn om een telefoon sneller te doen opladen. je kan als eerste een hoge voltage door de accu van het toestel jagen, maar daar zijn limieten voor als je niet wil dat een toestel oververhit raakt. Anderzijds kan je ook voor het aantal accu’s in een toestel vermeerderen om het laden te doen versnellen.

Zowel de OPPO Find X als de RX 17 Pro hebben twee ingebouwde batterijen van elk 5 volt, samen goed voor 10 volt. Na 10 minuten laden heb je daarmee al 40 procent van je accu opgeladen, of 75 procent na een half uur. Verder zorgt een microcontroller unit (MCU) ervoor dat  oververhitting wordt tegengegaan en dat de snellaadtechnologie alleen in werking treedt bij gebruik van de juiste oplaadkabel en oplader. 

We vroegen ook aan OPPO waarom het precies twee accu’s gebruikt in plaats van pakweg 3 of vier. Volgens OPPO heeft het bedrijf ontdekt dat met meer dan twee accu’s opnieuw een te hoog voltage optreedt en zo ook oververhitting. Anderzijds moet je ook bij meerdere accu’s licht aan totale capaciteit inboeten. Bij twee afzonderlijke accu’s verlies je 3 tot 5 procent van je totale capaciteit in vergelijking met één groot accu.

De OPPO RX 17 Pro komt met Super VOOC in tegenstelling tot de goedkopere Neo-versie

4. Camera onder het scherm 

We hoorden onlangs het gerucht dat Samsung werkt aan een camera die je onder het schermpaneel kan plaatsen. Het voordeel daarvan is dat je zo geen uitschuifsysteem nodig hebt om een randloos scherm te creëren. De telefoonluidspreker kan je namelijk erg compact in de piepkleine rand aan de bovenkant verwerken, wat overigens niet lukt voor de selfiecamera. 

Toch mogen we nog niet verwachten dat we het morgen in pakweg de Galaxy S10 zien, want op dit moment levert een camera onder het scherm alleen maar wazige beelden af. Chuck Wang, product manager van OPPO bevestigde de geruchten die de ronde doen in verband met de technologie. Pas tegen 2020 kunnen we toestellen verwachten waarbij de camera onder het scherm zit. Het lijkt er dus op dat we dan ook OPPO-toestellen mogen verwachten die ervan profiteren.

5. OnePlus en OPPO

Hoewel OPPO zich jarenlang enkel in China toonde, trok OnePlus al met de eerste OnePlus One-telefoon de aandacht van de hele wereld door een toestel aan te bieden ie opmerkelijke specificaties neerzette voor een laag prijskaartje. Vanaf de allereerste OnePlus zijn er ook al gelijkenissen tussen OPPO en OnePlus. Hieronder zie je bijvoorbeeld een afbeelding van links de OnePlus One en rechts de OPPO Find 7.

Jaren later zien we nog steeds hetzelfde gebeuren met beide merken. We zagen dat in China de OPPO R17 werd gelanceerd – bij ons heet hij RX –  en in dit artikel maakten we vervolgens al voorspellingen voor de nieuwe OnePlus 6T. Achteraf gezien bleek de OnePlus 6T enkele maanden later met dezelfde waterdruppelnotch te komen al de OPPO die in China werd gelanceerd. 

Respectievelijk de OnePlus One en OPPO Find 9

We moesten OPPO dus even aan de tand voelen en spraken met Alexander MacGregor, de internationale PR PR manager van OPPO. Hij ontkende echter dat er technologie gedeeld werd tussen beide bedrijven. “Pete Lau, de CEO en oprichter van OnePlus werkte eerst bij OPPO. Met zijn vertrek nam hij een een deel van de werknemers van OPPO naar OnePlus. Ondertussen investeren veel van OPPO’s aandeelhouders ook in OnePlus, maar toch hebben beide bedrijven een andere doelgroep. OnePlus is het merk voor de technologieliefhebber, terwijl OPPO de mainstream wil aanspreken.”

Hoewel OPPO en OnePlus – officieel tenminste – geen technologie delen, is het wel opvallend dat beide bedrijven deel uitmaken van dezelfde groep genaamd BBK Corporation dat verder ook de merken Vivo en Realme bevat. OnePlus en OPPO zijn dus tenminste op wettelijke basis met elkaar verbonden. Het blijft ook vreemd waarom beide merken eerder omslachtig communiceren over hun onderlinge relatie, hoewel het duidelijk is dat die wel degelijk bestaat. 

Respectievelijk de OnePlus 6T en de OPPO RX17 Pro

6. 5G smartphone

2019 wordt het jaar van de eerste foldables, maar daarnaast mogen we ook de eerste 5G-telefoons verwachten. Samsung zou bijvoorbeeld met een 5G-versie van de Galaxy S10 komen en Huawei stopt dan weer 5G in zijn vouwbare telefoon. In de eerste helft van volgend jaar zal ook OPPO met een 5G-toestel komen dat overigens in Europa gelanceerd zal worden. Dat zegt productmanager Chuck wang aan Androidworld.

Meer nieuws uit China!

Binnenkort kan je op Androidworld nog meer nieuws verwachten over ons bezoek aan China. We bezochten Huaqiangbei een reusachtige technologiemarkt in Shenzhen en het walhalla voor de smartphone en techliefhebber. Je vindt er indrukwekkende winkels en kan met de onderdelen die er vindt in principe je eigen smartphone in elkaar schroeven. Verder bezochten we ook in de stad Dongguan een fabriek van OPPO en maakten zo onder meer kennis met alle benodigde testen die fabrikanten uitvoeren. Lees het binnenkort!

Heb jij nog vragen over OPPO, en wat denk jij van de komst van het merk naar Nederland? Laat het ons weten in de reacties.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

22 april 2019, 16:30

“Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel! ”

Bespaar je de moeite, want ze doen er niks mee.

4 december 2018, 21:21

op de foto, OnePlus One en Oppo, staat de Oppo Find7 en geen Find9 (die overigens nooit is uitgekomen).

Leuke review!??

In 2012/2013 plaatste jullie een artikel ivm de Find5, sindsdien heb ik diverse Oppo smartphones gehad. Goede luxe en innovatieve phones/hardware. Destijds de enige fabrikant die het rooten en het installeren van 3rd party Roms toeliet.

Het lijkt wel dat ze nieuw zijn in smartphone land, maar zijn dat inderdaad niet.

4 december 2018, 13:12

Die RX17 is een serieus leuk ding. Heb hem import gezien voor €400,00.

4 december 2018, 11:52

“We maakten een trip naar het verre China om zo kennis te maken met deze gloednieuwe speler in Europa.”

Kunnen jullie zeggen of jullie die trip zelf betaalden, of dat deze aangeboden werd door Oppo.

Dan weet ik hoe ik dit artikel moet lezen.

4 december 2018, 11:23

Huawei Mate 20 Pro is een topper!