Samsung Galaxy S24: tot €384 voordeel én Galaxy Watch7 cadeau!

Opinie: Huawei Mobile Services en de risico’s die Huawei niet wil zien

Sebastien Marien
Sebastien Marien
13 april 2020, 20:30
9 min leestijd
Opinie: Huawei Mobile Services en de risico’s die Huawei niet wil zien

Lees verder na de advertentie.

Huawei Mobile Services

De afgelopen maanden kon ik al uitgebreid Huawei’s alternatief voor de Google-diensten, Huawei Mobile Services (HMS) genaamd, testen op de Huawei Mate 30 Pro, dat is het eerste toestel dat de nieuwe software aan boord kreeg. Ik schreef over de HMS Core, dat is Googles toolkit voor de ontwikkelaars die apps voor het nieuwe ecosysteem maken en daarnaast gaf ik mijn voorlopig oordeel over HMS en vertelde ik over mijn ervaringen met de Mate 30 Pro.

Nu zit de speeltijd erop. De P40-reeks komt er namelijk aan en die is wel bestemd voor het grote publiek. De eerste gebruikers krijgen deze telefoons massaal in handen en we kunnen dan ook niet anders dan met een andere, meer kritische bril naar de software kijken. De tijd van testen en voorbereiding zit erop en zoals je in mijn review van de P40 Pro kan lezen, is Huawei er niet in geslaagd om tijdig alle problemen met Huawei Mobile Services aan te pakken hoewel het bedrijf elke maand nieuwe, grote stappen voorwaarts zet.

De Huawei P40 Pro werd in maart aangekondigd

Bergen verzetten

Komt dat als een verrassing? Nee, niet in het minst. Je kan Android  in een paar maanden tijd niet zomaar opnieuw uitvinden en voor wat Huawei gepresteerd heeft op die tijd kan je alleen maar pure bewondering hebben. Huawei heeft volledig nieuwe SDK’s voor ontwikkelaars gemaakt om hun apps zonder de Play Services van Google te laten werken, het heeft in geen tijd eigen diensten zoals een Spotify-concurrent uit de grond gestampt, EMUI-functies verbeterd en nieuwe telefoons uitgebracht. 

In januari gaf Huawei de aftrap voor de HMS Core

Daarnaast zijn we ook nog eens enthousiast over een groot deel van deze nieuwigheden die Huawei-medewerkers onder grote tijdsdruk hebben gepresenteerd, zoals je in alle bovengenoemde artikelen kan lezen. De P40 Pro komt bijvoorbeeld met zowat de beste camera die je in een smartphone kan terugvinden. Kortom, het bedrijf heeft bergen verzet. Wat kan je nog meer verwachten?

Peis en vree?

Wel, ik zie een olifant in de kamer en het wordt tijd dat we dit probleem ter sprake brengen nu telefoons met alleen HMS in handen komen van gebruikers. Huawei mag gewoon gebruikers niet meer aanraden om Phone Clone te gebruiken. Phone Clone is een tool die al je apps van je oude telefoon over zet op je Huawei-toestel en ze stelt gebruikers in staat om gewoon verder hun favoriete apps zoals Facebook en Instagram te blijven gebruiken zonder dat die deel hoeven uit te maken van de AppGallery.

Alleen maar voordelen, toch? Zo’n snelle overstap klinkt misschien als een goeie zaak, maar dat is het in de eerste plaats voor Huawei zelf, want gebruikers ondervinden initieel geen hinder en zo koopt het bedrijf wat meer tijd om meer appontwikkelaars voor de AppGallery te overtuigen en verder te werken aan HMS. Schijnbaar peis en vree, zoals we in Vlaanderen zeggen. Geen vuiltje aan de lucht.

Huawei raadt de Phone Clone-app aan als je je nieuwe telefoon voor het eerst instelt

Beveiligingsrisico’s

In werkelijkheid nemen bezitter van de P40-reeks en andere HMS-telefoons een heleboel apps over die geen enkele update zullen ontvangen. Wat heeft het voor zin om alleen een telefoon maandelijks te patchen met nieuwe beveiligingsupdates als er straks miljoenen apps de ronde gaan op Huawei-telefoons die geen updates krijgen en soms maar voor de helft werken. Neem nu een app als Zoom bijvoorbeeld, de app voor videovergaderingen. Geen beveiligingsonderzoeker had ooit de broeihaard van kwetsbaarheden ontdekt die Zoom bevat als de app niet plots in de spotlight had gestaan door de gevolgen van het coronavirus, en we hebben het hier over een app die wél regelmatig updates en foutoplossingen kreeg.

Als appontwikkelaars straks niet in staat zijn om nieuwe, potentiële kwetsbaarheden te dichten, kan dat ernstige gevolgen hebben, en al helemaal als het om populaire apps gaat. Het gebeurt ook heel regelmatig dat Google een reeks apps uit de Play Store verwijdert omdat ze een bedreiging vormen, en je kan moeilijk apps uit je winkel halen als iedereen de apps van andere bronnen gebruikt.

De videogespreksdienst Zoom

Slechtwerkende apps

Verder is er nog een tweede probleem naast beveiliging, want gebruikers halen apps binnen die helemaal niet of gewoon niet goed werken op hun nieuwe telefoon. In HMS merk je dat sommige appintegraties zoals een alternatief voor de Google Maps-kaartjes niet werken en je krijgt in apps nog regelmatig de melding dat Play Services ontbreekt. Sommigen van die apps functioneren wel ondanks de melding en anderen sluiten gewoon af. Daarnaast negeert Phone Clone sommige apps vreemd genoeg.

Dat is niet de dienstverlening die je als merk wil bieden, want voor de gemiddelde gebruiker schrikt dit soort zaken af en zorgt het voor verwarring, zelfs al komt Huawei met een VIP-helpdesk waarbij medewerkers hun gebruikers raadt geven over HMS.

Een voorbeeld van een slecht werkende app

Geen gehoor

Verschillende keren heb ik met Huawei al gesproken over de problemen met HMS en meestal werd mijn vraag ontweken of ik kreeg een onzinnig antwoord, zoals dit hier: “Huawei Phone Clone is een uitstekende manier om een nieuwe telefoon in te stellen, want het laat je toe om snel en moeiteloos alle gebruiksgegevens van je oude telefoon over te zetten naar de Huawei P40-reeks. Als een onderdeel van dat proces gaat Phone Clone ook compatibele apps en appgegevens (zoals je berichtengeschiedenis) overzetten”. Deze reactie is afkomstig van een Huawei-woordvoerder.

Huawei Developer day, alles over HMS (interview)

Ik ben het eens met het gedeelte over gebruiksgegevens zoals je contacten die je zeker wil overnemen met Phone Clone, maar ik ben het volledig oneens met het gedeelte van apps. Veel apps zijn gewoon niet compatibel en naast het feit dat appgegevens overzetten niet altijd werkt – kijk naar je gespreksgeschiedenis in WhatsApp – doet het meer kwaad dan goed. Huawei geeft gewoon geen gehoor. Al vernam ik in de wandelgangen wel dat er in het huidige stadium gewoon nog geen beter alternatief is voor gebruikers.

Let the past die

Hoe kan Huawei er dan wel voor zorgen dat gebruikers wel hun oude apps kunnen overzetten op een veilige manier? Kan dat via automatische updates die andere applicatiewinkels  bieden of door apps te sideloaden vanuit andere bronnen via een tool als AppSearch? Nee, beter niet want die methodes brengen eveneens risico’s met zich mee. De beste – maar niet de gemakkelijkste – manier is om helemaal geen niet-compatibele apps over te nemen, zoals ook Google duidelijk maakt

Wat al die apps betreft, zou ik durven zeggen: “Let the past die, kill it if you gave to“. Dat is trouwens een uitspraak van Star Wars-schurk Kylo Ren, van wie je eigenlijk geen advies wil aannemen, maar toch is ze zeker van toepassing voor de situatie waarin Huawei zich verkeert. Het bedrijf heeft genoeg andere troeven op tafel die het kan gebruiken om de de overstap naar HMS wel op een veiligere manier op te vangen.

Mijn startscherm op de P40 Pro

Snelkoppelingen

Als eerste zijn er de snelkoppelingen naar populaire sites die je vanuit Huawei Browser gemakkelijk kan toevoegen aan je startscherm. Je opent de zijbalk in je browser en zo voeg je met één tik een handig icoontje toe aan je startscherm. Het werkt eenvoudig en Huawei zou deze methode nog meer in de verf kunnen zetten.

Toegeven, het is niet voor alles een oplossing, maar voor veel zaken is het een goede tussenoplossing om de tijd te overbruggen die Huawei nodig heeft om meer appontwikkelaars aan te trekken en andere oplossingen uit te werken. Neem nu Google Maps. De meeste functionaliteiten werken gewoon vanuit je browser, met uitzondering van het navigeren zelf. Maar als je weet dat de AppGallery momenteel nog geen alternatief heeft voor Maps, dan is dat al heel wat. MAPS.ME beschouwen we voor alle duidelijkheid niet als een volwaardig alternatief.

Huawei beveelt handige apps uit de AppGallery aan op zijn EMUI 10-startscherm

Huawei moet zeker ook blijven verwijzen naar alternatieve apps die wel alle functionaliteiten bevatten die je nodig hebt. Zoals kantoor-apps die bijvoorbeeld Google Documenten vervangen. Huawei doet dat al op het startscherm van Huawei en op verschillende andere manieren, maar misschien zijn er nog andere creatieve methodes waarmee je gebruikers met alternatieven aan de slag kan laten gaan. Mensen zijn gewoontedieren en Huawei moet die spiraal doorbreken met alternatieve apps en door de snelkoppelingen beter in de verf te zetten.

Quick Apps

Een andere hulpmiddel zijn de Quick Apps waar Huawei alvast mee uitpakt. Quick Apps zijn kleinere versies van normale apps die de belangrijkste functionaliteiten van het origineel bevatten. Volgens Huawei kunnen ontwikkelaars veel sneller – en daarmee met minder budget – zo’n Quick App bouwen in vergelijking met een gewone app. Daarnaast is het ook geen vereiste dat dergelijke apps ook in de originele vorm beschikbaar zijn in Huawei’s AppGallery en Quick Apps kunnen rechtstreeks vanuit je browser werken.

In deze tabel vergelijkt Huawei Quick Apps met gewone applicaties

Huawei moet dus op een effectieve manier bedrijven ervan overtuigen om met zo’n alternatieven van de gewone apps aan de slag te gaan in het geval dat die geen interesse vertonen in de ontwikkeling van een ‘volwaardige app’. Quick Apps zijn in principe ook niets nieuw, want Huawei bouwt daarmee voort op het idee van de Android Instant Apps van Google. Dergelijke verkleinde apps zijn in de lift en voor Huawei Mobile Services kunnen ze veel meer betekenen dan op andere Android-telefoons die wel de Google-diensten bevatten.

Groeiende AppGallery

Verder is Huawei ervan overtuigd dat apps als Twitter en Facebook hun weg zullen vinden naar de AppGallery en het bedrijf wil naar eigen zeggen ook dat Google zijn apps aanbiedt via Huawei’s applicatiewinkel. Of we die Amerikaanse apps ooit gaan mogen verwelkomen, is nog maar de vraag, maar wat wel zeker is, is dat meer ontwikkelaars de komende maanden met Huawei Mobile Sevices aan de slag zullen gaan, en in het bijzonder ook Nederlandse applicatiemakers. 

De app van Albert Heijn maakt deel uit van de AppGallery

Tot die tijd zal het moeilijk worden voor het Chinese techbedrijf, maar anderzijds zijn er ook maar weinig andere smartphonefabrikanten die in staat zijn om zo’n crisis te doorstaan en in quasi geen tijd een nieuw besturingssysteem uit de grond te stampen. Als de VS morgen bijvoorbeeld zijn pijlen richt op een andere Chinese speler en deze op zijn zwarte lijst zet, dan zou die sneller geneigd zijn om zijn verkoop in Noord-en Zuid-Amerika en in Europa te staken en zich enkel op China te richten.

Eén winnaar

Wij kijken er in ieder geval naar uit om te zien welke stappen Huawei in de toekomst zet met HMS. Er is gelukkig ook maar één winnaar in dit verhaal en dat is niet per se Donald Trump, andere Chinese smartphonemerken of zelfs Samsung, maar wel de consument. De klant is koning en meer concurrentie leidt gelukkig altijd tot een betere kwaliteit.

Wat denk jij van de manier waarop Huawei de overstap naar Huawei Mobile Services aanpakt. Maak jij je zorgen om de risico’s van het sideloaden van apps en verwacht jij dat HMS zijn concurrenten op bepaalde gebieden het nakijken geeft? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Phone Clone

Huawei Internet Services

6,4
Gratis
Via Google Play
Helaas, we konden deze app niet ophalen van Google Play

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

15 april 2020, 20:11

Hoe mooi en goed Huawei ook is, zonder Google is het niks. In ieder geval voor mij, ik doe veel werk via o.a. Google drive en dat is echt onmisbaar. Tuurlijk heb ik ook al gezien dat er mensen zijn die gewoon Google Play Store hebben weten te installeren, maar ik vraag me af hoe lang dat blijft werken.

14 april 2020, 19:45

En het eigen te BELACHELIJK. Voor woorden is dat Google zo’n machtspositie heeft en we er zo ‘afhankelijk’ van moeten zijn..

14 april 2020, 14:49

Wat een onzin, dit is gewoon om Huawei onbetrouwbaar te laten lijken ten gunste van Apple en Samsung. Zodat niemand meer een Huawei telefoon koopt en Apple en Samsung weer de markt beheersen, zo is eerst HTC kapot gemaakt nu is het Huawei

14 april 2020, 12:00

Tja, zoals ik al eerder aangaf moet in Android de optie worden geleverd: geen Google apps of een alternatief. Je bent op dit moment verplicht om een Google account te hebben of aan te maken op een Android device met Google services.
Daarom ben ik een voorstander voor Android open source waarbij je zelf op het toestel kan kiezen welke diensten je wilt gebruiken of niet. Helaas moet je hiervoor nog steeds een custom Rom installeren, geen goede ontwikkeling en ik hoop dat dit toch wat teweeg gaat brengen met wat Huawei nu doet.

14 april 2020, 11:28

Goed dat hier aandacht aan wordt gegeven want toen Google via een bericht zelf voor sideloaden waarschuwde werd hier geroepen dat Google dat deed uit eigen belang. Aan de andere kant hoef je geen professor te zijn om te weten dat je bij een mogelijke aanschaf van de P40 een toestel koopt wat aan alle kanten zo lek is als een mandje, mede door het sideloaden van apps.

14 april 2020, 10:36

Goedgeschreven en interessant artikel!

14 april 2020, 3:59

Kun je Play Services en Google Play niet via APKMirror o.i.d. sideloaden en dan Play Services uitsluiten van batterijoptimalisatie en vast pinnen in het geheugen?

14 april 2020, 2:45

Komt hopelijk weer goed als die oranje clown terug naar zijn gouden toren kan. Zeer tevreden over mijn p30 pro en zelfs emui10 is leuk mee te werken iswm nova launcher

14 april 2020, 1:14

Ik steun Huawei, p40 pro en pro + zijn perfecte toestellen. Ik wil geen google en zo zijn er meer. Facebook en whatsapp werkt al op die toestellen via de officiele weg. Nu nog de bankier apps dan is het over…

14 april 2020, 1:12

Ik gun Huawei echt het beste (de P10 was de beste telefoon van alles wat ik heb gehad, inclusief iPhones), maar aan zo’n alternatieve app store ga ik mij niet meer wagen. Eenmaal die fout gemaakt – Window Phone Nokia Lumia, ook al met zo’n fantastische camera -, dat gaat ‘m niet nog een keer worden.

14 april 2020, 0:53

Mensen in het westen willen gewoon Google. Die willen niet hoeven klungelen met hun telefoon. Die willen gewoon vanuit de doos een perfect werkend toestel zonder gedoe. Waarom ook moeilijk als het makkelijk en veilig kan.

14 april 2020, 0:46

Twitter, Facebook en Google apps gaan hun weg niet vinden naar Huawei. Dat laat de VS nooit gebeuren. Die zullen koste wat het kost tegen gaan werken. Stel je voor dat Huawei weer een geduchte concurrent gaat worden. En daarnaast is het ook een grote machtsstrijd tussen de VS en China.

Het is gewoon over en uit met Huawei in het westen. Alleen een handjevol Huawei fanboys koopt nog een Huawei telefoon, omdat ze maar geen afscheid kunnen nemen van hun merk.

Er zijn toch veel betere alternatieve merken waarbij je niet zo hoeft te klungelen met je telefoon. Waarom toch zo krampachtig vasthouden aan een merk als het zinkende is.?

13 april 2020, 23:39

Goed artikel, interessant! Zo had ik er nog niet naar gekeken 🙂