Google: installeer onze Android-apps niet op nieuwe Huawei-telefoons

Google: installeer onze Android-apps niet op nieuwe Huawei-telefoons

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Entity List

Google besloot op 16 mei om de stekker uit de samenwerking met Huawei te trekken. Huawei kwam daarmee in een benarde situatie terecht: hoewel het nog steeds Android-telefoons mag leveren, is het bedrijf gebonden aan regels omtrent het gebruik van de Play Services. Telefoons die het bedrijf voor 16 mei 2019 liet certificeren, mogen voorlopig nog voorzien worden van de Play Services. Voor andere telefoons – zoals de recent geïntroduceerde Mate 30 Pro – ligt het verhaal net iets anders. Het apparaat werd op de markt gebracht na 16 mei, en wordt daardoor geleverd zonder de Google Play Services.

Beelden van de telefoon

Huaweis Mate 30 is een mooie telefoon, die je niet zou moeten kopen

Gezien Huawei nog altijd op de Entity List staat, is er ‘niks gewijzigd’ aan de samenwerking tussen de partijen. Zo mag de smartphonefabrikant de toestellen die het voor 16 mei heeft uitgebracht, blijven voorzien van beveiligingspatches en Android-updates. Opvallend was vooral hoe stil Google zich wist te houden sinds het einde van de samenwerking met Huawei. Inmiddels heeft Google een bericht in zijn Android Help Community geplaatst, waarin het uitleg biedt over de situatie. 9to5Google wist het bericht te onderscheppen. Het bericht is gericht aan gebruikers die vragen stellen over Googles samenwerking met Huawei.

Google-diensten

In de vragen zou voornamelijk aandacht zijn voor het installeren van Google-diensten op telefoons van Huawei, die zonder de Play Store worden geleverd. Het bedrijf laat in een reactie weten het af te raden om Google-diensten te sideloaden op Huawei-telefoons. Er zijn veel risico’s verbonden aan het sideloaden van Googles Android-apps. Zo is het onbekend of de app veilig te gebruiken is en of wijzigingen zijn aangebracht aan de Google-apps. Diensten zoals APKMirror controleren de apps op voorhand. Bij (veel) andere diensten is het onbekend hoe en of er controles worden uitgevoerd.

Foto van de Huawei P30 Lite New Edition

Ondertussen brengt Huawei oudere telefoons opnieuw op de markt

Daarnaast zou Google geen goede ervaringen met de apps kunnen garanderen, omdat niet alle apps op ‘ongecertificeerde telefoons’ kunnen draaien. Het bedrijf is hoofdzakelijk bezorgd om gebruikers die Android-apps, zoals YouTube, zou willen installeren. Omdat er geen Play Store aanwezig is, gaan de gebruikers op zoek naar alternatieve installatiemethodes – zoals het sideloaden van de applicatie. Daarbij bestaat het risico dat de Android-telefoon geïnfecteerd raakt met malware; vervolgens zou het gevoel kunnen ontstaan dat Android een ‘onveilig besturingssysteem’ is. Wat vinden jullie van Googles advies?

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk