Google Pixel 9a: nu scherp geprijsd!

Onderzoek: negatieve impact smartphones op productiviteit valt reuze mee

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
13 februari 2020, 19:19
3 min leestijd

Smartphone en productiviteit

Lees verder na de advertentie.

Niklas Johannes promoveerde op 11 februari op zijn onderzoek naar de impact van smartphones op productiviteit en welzijn. Hij onderzocht online waakzaamheid. Dat betekent volgens Johannes: “De alertheid die je voelt als je smartphone in de buurt is. Je bent je toestel dan in feite continu aan het observeren, met constant de gedachte in je achterhoofd dat het wel of niet kan trillen.”

Men gaat er vaak vanuit dat die waakzaamheid onze focus op andere zaken beïnvloedt. Volgens Johannes is het tijd voor een andere zondebok: “Mensen doen zich een beetje hulpeloos voor als het gaat over het effect dat smartphones op ze hebben. Ons onderzoek, hoewel grotendeels uitgevoerd in een gecontroleerde omgeving, suggereert dat de impact lang niet zo groot is als veel mensen denken.”

Positieve gedachten resulteren in positieve buien

Johannes wilde in zijn onderzoek  een antwoord krijgen op de de impact van online waakzaamheid,. Hiervoor stuurde hij respondenten op meerdere momenten gedurende de dag notificaties met korte vragenlijsten. Hierbij werden studenten gevraagd om enkele vragen te beantwoorden over hun huidige humeur, gevoelens over recente online en offline gesprekken en algemene gemoedstoestand. Het onderzoek richtte zich ook op de tijd die de respondenten besteedden aan sociale apps als Facebook en Instagram.

Johannes vertelt: “Wat we ontdekten was dat het gebruik van deze sociale apps slechts een zeer kleine negatieve relatie had met de gemoedstoestand. Nog opvallender was het feit dat iedereen die positieve online interacties had zich ook in het algemeen positiever voelde. De positieve impact van positieve connecties had een veel groter effect dan de kleine negatieve impact van online waakzaamheid. “

Afleiding

Volgens deze resultaten hebben smartphones een kleinere impact hebben op productiviteit en welzijn dan vaak aangenomen wordt. Johannes vult aan: “De telefoon zelf heeft in deze situaties eigenlijk geen negatieve effecten. Smartphones kunnen ons wel afleiden, maar alleen op momenten dat we toch al open staan voor afleiding, zo suggereren onze data. Net als dat ze vooral ons humeur negatief beïnvloeden op momenten dat we ons toch al down voelen.”

Volgens Johannes kunnen we onszelf wel blijven vertellen dat smartphones een negatieve invloed hebben, maar dat maakt het niet opeens waar.  Hij geeft aan dat de data ons laten inzien dat we smartphones beter in ons leven weten te passen dan we denken.

Smartphones zijn niet per se een verslaving

Deze conclusie komt ook overeen met de opmerkelijke les die communicatiewetenschapster Mariek Vanden Abeele ons geleerd heeft dat smartphones en sociale media niet per se een verslaving zijn, maar wel een probleem van deze tijd. Vooral studenten hebben vaak moeite om tijdens het blokken hun aandacht te focussen op hun lessen in plaats van op hun telefoon.

Ook in dit opiniestuk valt te lezen dat de smartphone niet alleen een negatief effect op ons leven heeft: “Mijn telefoon leert mij dagelijks nieuwe feiten, woorden en actualiteiten, maar zorgt er ook voor dat ik contact houd met mensen met wie ik dit anders niet zou doen. Daarnaast maakt het bijvoorbeeld bankieren makkelijker, evenals een reis plannen, afspraken maken, noem maar op.”

Bedankt voor de tip Anton!

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

8

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

Plaats een reactie
14 februari 2020, 16:34

Laat iedereen maar naar zijn telefoon kijken, ik vind het lekker rustig.
Beter dan al dat gebel , toen de gsm net uit was.
Als je in de bus of trein zit, is het een wereld van verschil, lekker rustig.

14 februari 2020, 14:25

Flauw hoor, om onder mijn naam te posten. De eerste drie Edwin’s ben ik en daarna is er iemand anders die onder mijn naam post.

Maar goed, het is niet anders.?

14 februari 2020, 10:15

Dan koop ik Nokia ?

14 februari 2020, 8:48

Sommige onderzoeken wijzen uit dat je er ook schizofreen van kunt worden en voortdurend over Nokia praat. Ik heb er persoonlijk nog niks van gemerkt ?.

14 februari 2020, 1:10

En voor mij is het nog veel erger.
Ik heb niet alleen een telefoonverslaving, maar ook nog eens een Nokia verslaving. Dus ik heb een dubbel probleem.???

14 februari 2020, 0:58

De onderzoeken zijn mij ook te positief. Het is veel te eenzijdig. Kijk maar eens naar internetverslaving, dan zie je hele andere uitkomsten die veel minder positief zijn.

14 februari 2020, 0:55

Je bent zeker niet de enige. Ik grijp ook continu naar de telefoon en zie het anderen ook continu doen. Leg je telefoon maar eens een paar dagen aan de kant en dwing jezelf om er niet aan te komen, dan zie je pas hoe afhankelijk je bent geworden van de telefoon. Mensen die de telefoon bewust voor een langere tijd aan de kant doen, ervaren veel meer rust en minder stress.

13 februari 2020, 22:09

Dat kan wel uit het onderzoek komen, maar ik merk voor mezelf toch écht wat anders. En ik ben niet de enige…