Barack Obama spreekt zich kritisch uit over de werking van sociale media. Hij vindt dat sociale mediaplatformen kunnen worden misbruikt om een democratie onderuit te halen. De oud-president stelt wel dat initiatieven van regulators, zoals de Digital Markets Act in de EU, een stap in de goede richting zijn.
Obama over sociale media
Oud-president van de Verenigde Staten Barack Obama sprak donderdag over de huidige staat van sociale mediadiensten een hij uitte zich erg kritisch. Hij was aanwezig op een evenement van het Stanford Cyber Policy Center dat samen met de Obama Foundation werd georganiseerd.
In zijn uitleg sprak Obama over zijn bezorgdheden rond sociale media en hij verwees daarbij ook naar de mogelijke inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen en naar de huidige oorlog in Oekraïne. Obama vindt dat de huidige werking van sociale media de val van een democratisch land in de hand kan werken. Volgens hem bevinden we ons in een “onstuimig en gevaarlijk moment in de geschiedenis”.
‘Genoeg bagger verspreiden’
“Mensen zoals Putin en Steven Bannon [Voormalig stafchef van het Witte Huis onder Donald Trump, nvdr.] weten dat mensen niet noodzakelijk informatie hoeven te geloven om een democratie te doen wankelen”, aldus Obama. “Je moet gewoon genoeg bagger verspreiden, dingen in twijfel trekken en samenzweringen plannen, zodat mensen niet langer weten wat ze moeten geloven.”
“Putin heeft dit begrepen in de aanloop naar de verkiezing van 2016 en onze eigen sociale mediaplatformen kunnen zo’n strategie ondersteunen. In de strijd tussen waarheid en vervalsing, en wanneer het aankomt op samenwerking of conflict, sturen onze sociale netwerken ons in de verkeerde richting. Daar zien we nu de gevolgen van.”
Digital Markets Act
Toch benadrukt Barack Obama in zijn uitleg dat het nog niet te laat is om het tij te keren. Hij zegt ook dat sociale media ook positieve eigenschappen hebben dat de negatieve gevolgen veelal het resultaat zijn van keuze die gemaakt zijn door een aantal specifieke bedrijven die volgens hem het internet in handen hebben.
Obama heeft het ook over de Digital Markets Act (DMA) in de Europese Unie die volgens hem een stap in de goede richting is. De DMA is een nieuwe wetgeving die de teugels strakker trekt voor sociale media en die ingrijpende gevolgen heeft. Zo zullen berichtenapps niet langer gesloten platformen zijn en kan je met bijvoorbeeld Telegram een vriend op WhatsApp bereiken.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over sociale media-apps? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.
Afbeelding: Obama at American University, Will White, CC BY 2.0
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik zie in het hele artikel geen enkele referentie naar Android. Is Androidworld een generieke nieuws site aan het worden?
En gelijk heeft Obama! Ik vind het vooral gevaarlijk dat iedere totale randdebiel zijn ideeën kan tentoonspreiden. Vroeger bleef dat beperkt tot diegene zelf of in beperkte kring. Om maar te zwijgen over die veelal narcistische influencer generatie. Daarnaast denk ik, om weer te refereren aan Obama, zo’n oorlog in Syrië zonder social media nooit op deze manier had gelopen. Kijk naar de hoeveelheid geïndoctrineerde uitreizigers, met bijbehorende ellende, we hebben (gehad) in Europa.
Alsof alleen Poetin en Bannon onzin verspreiden. Heeft iemand nog herinneringen aan de massavernietigingswapens die in Irak zouden zijn? En wat denken we van de onzin die Kaag de laatste jaren heeft verkondigd? De twee prikken van De Jonge waarna je “volledig gevaccineerd” zou zijn? Om er maar een paar te noemen. Nee, Obama wordt gebruikt als “geloofwaardig” boegbeeld voor het verder opvoeren van censuur. Wees voorzichtig, AW, met het opvoeren van politici als verspreiders van digitaal nieuws. Zij hebben namelijk altijd een politieke agenda. Daar moeten jullie je ver van houden, anders creëer je spanningen onder je publiek.
@sjoerd Het gaat erom dat specifiek Social media wordt gebruikt om onzin te verspreiden. Social media bestond nog niet toen de Irak oorlog begon.
Ook Kaag en de Jonge maken geen hype op sociaal media.
Uitzonderingen bevestigen de regel.
Blij dat ik Facebook 10 jaar geleden al gedumpt heb. Had er ruim 14 dagen gebruik van gemaakt. ?