Nexus 5 een maand later: nog steeds een toptoestel?

Nexus 5 een maand later: nog steeds een toptoestel?

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Nexus 5

De Nexus 5 werd op 31 oktober officieel aangekondigd, samen met Android 4.4. De Nexus 5 was vanaf 1 november te koop in Nederland en België, maar de beschikbaarheid is nog niet optimaal. Inmiddels gebruik ik de Nexus 5 vanaf 1 november en heb inmiddels een compleet beeld van het toestel gekregen. De mankementen, maar ook de pluspunten zijn definitief nu, althans, voor de huidige software-versie. De volledige uitgebreide review van begin deze maand is hier terug te vinden.

Sterke punten

Eén van de sterke punten van de Nexus is de prijs- kwaliteitsverhouding. Op dit moment is er geen toestel dat vergelijkbare specificaties kan leveren voor dezelfde prijs. De Nexus 5 is te koop voor € 399, op zichzelf geen pluspunt in het gebruik, maar wel een goede reden om het toestel aan te schaffen.

Daarnaast levert de chipset (Snapdragon 800) met de meegeleverde 2GB RAM-geheugen prima prestaties. Het toestel is snel, kan alle applicaties en games aan die ik afgelopen maand getest heb en voelt gewoon lekker soepel aan. De snelheid is dus absoluut een pluspunt van de Nexus 5. Maar ook aan de buitenkant doet de Nexus 5 het goed, het toestel voelt goed aan. De matte afwerking zorgt voor een prettig grip en ook de lens heeft nog geen krassen, ook al steekt deze uit.

De Nexus 5 is ook het eerste toestel dat op Android 4.4 draait en ook deze laatste nieuwe Androidversie heeft een aantal voordelen. Zo is de centrale cloudopslag een handige manier om bestanden of foto's te selecteren in Gmail, valt de nieuwe look bij mij in de smaak en is het geheel lekker snel en vloeiend. Ook het makkelijk switchen tussen launchers is één van de kleine punten die voor mij erg handig zijn. Inmiddels gebruik ik wel alweer een aantal weken een andere dan de standaard-launcher, Nova om precies te zijn. De iconen van de standaard-launcher zijn wat mij betreft te groot en kon er niet goed aan wennen, maar dat is erg persoonlijk. Op zoek naar meer nieuwe functies van Android 4.4, lees ze hier. Maar, niet alles is perfect aan dit toestel, er zijn ook een aantal tekortkomingen.

Zwakke punten

De Nexus 5 heeft een aantal grote minpunten, waarvan het eerste de accu is. Heb hier al veel verschillende verhalen over gehoord, maar ik haal met geen mogelijkheid het einde van de dag (22.00 uur) met één acculading. Ik moet het toestel altijd bijladen overdag, waarbij ikzelf het voordeel heb dat er altijd wel een lader in de buurt is. Het gebruik van het toestel is zeker niet extreem, niet meer dan de vorige toestellen die ik gebruikte. Deze hielden het wel vol tot het einde van de dag, de Nexus 5 simpelweg niet. Ook Sander en Dimitry kampen met ditzelfde probleem, maar zoals aangegeven zijn er ook gebruikers die er weinig last van hebben.

Ook de camera begint een stevige irritatiefactor te worden bij de Nexus 5. Zoals al aangeven in de review, deze is erg traag. Het openen gaat langzaam, maar ook het scherpstellen en dus het uiteindelijk maken van de foto is een kleine ramp te noemen. Er zijn genoeg moment om 'even snel' een foto te maken. Het langzaam openen, dat kan ik de Nexus 5 nog vergeven, maar het langzaam scherpstellen zorgt voor een factor 5 aan foto's op mijn toestel. Niet omdat het zo goed gaat, maar omdat veel (bijna alle!) foto's bewogen zijn. Google heeft al aangegeven bezig te zijn met een software-update, waarin deze problemen hopelijk verholpen zijn, maar voor nu is dit een flink negatief punt.

Een laatste minder positieve punt is de kijkhoek. Vooral bij witte kleuren valt deze erg tegen en kan de Nexus 5 niet tippen aan andere toestellen met een full HD-scherm als de Samsung Galaxy S4 en HTC One.

Conclusie na één maand

De Nexus 5 is een prima toestel, maar heeft ook zeker zijn tekortkomingen. Hierbij is vooral het maken van foto's erg frustrerend, maar ook de accuduur moet flink verbeterd worden. Gelukkig zijn dit issues die (in ieder geval deels) softwarematig aangepakt kunnen worden, maar het is natuurlijk de vraag wanneer dit gaat gebeuren. Als deze mankementen verholpen zijn, is de Nexus 5 absoluut een aanrader. Op dit moment is een LG G2 ook zeker een meer dan prima oplossing, deze maakt zeer goede foto's en heeft een prima accuduur.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk