Let op: Sanne kreeg politie aan de deur door dit probleem in Android

Let op: Sanne kreeg politie aan de deur door dit probleem in Android

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Dan lig je samen met je partner in bed, tot de politie op een zondagavond komt aanbellen. Androidworld-lezeres Sanne en haar vriend maakten het zondagnacht mee. De politie werd onbedoeld gealarmeerd door de SOS-functie van Android. We leggen uit hoe dit kon gebeuren en hoe je zelf zo'n situatie kan voorkomen.

Politie aan de deur

In een e-mail aan de Androidworld-redactie vertelt Sanne hoe ze elke nacht haar telefoon uitschakelt, maar dat het afgelopen nacht is misgegaan. Het was haar vriend die dit keer haar telefoon - een Motorola Moto G30 - uitschakelde en onder haar hoofdkussen legde. Hij heeft maar onbedoeld de zogenaamde SOS-functie ingeschakeld.

"Dat is wel vaker gebeurd", maar ik was altijd snel genoeg om binnen 5 seconden het scherm weg te drukken", verklaart Sanne. "Opeens hoorde mijn vriend een geluid en het bleek om de alarmcentrale van de politie te gaan. We hebben toen netjes uitgelegd dat we per ongeluk hebben gebeld en dat het per ongeluk in een broekzak is gebeurd. Een uur later stonden ze voor de deur. Ze meenden namelijk geschreeuw te hebben gehoord, mogelijk door een film die we hebben gekeken."

Veel smartphones lopen risico

Het voorval had voor Sanne en haar vriend gelukkig geen verdere gevolgen, maar de SOS-functie is een onderdeel van Android dat mogelijk bij nog meer mensen voor problemen kan zorgen. Als je vijfmaal kort na elkaar op de powerknop van je telefoon drukt, worden automatisch de hulpdiensten gebeld.

Gerelateerde artikelen

De functie is plotseling op telefoons van verschillende merken geactiveerd, en met name telefoons met Android 12, de laatste versie van het Android-besturingssysteem. SOS kan ook actief worden nadat je telefoon de update naar Android 12 hebben ontvangen. Alleen zijn er maar weinig smartphonegebruikers bewust van het bestaan van de functie. Sanne heeft SOS alvast uitgeschakeld op haar telefoon.

De SOS-functie van Android 12

De SOS-functie van Android 12

Zo zet je SOS uit

Eerder waarschuwde een andere Androidworld-lezer al dat hij door de SOS-functie onbedoeld meerdere malen 112 heeft gebeld. Androidworld deed toen een rondvraag bij zijn lezers en ontdekte dat SOS actief is op Android 12-smartphones van de volgende merken:

  • Motorola
  • Realme
  • Sony
  • Poco
  • Xiaomi
  • OnePlus

Als je net als Sanne de functie liever uitschakelt - en we kunnen je moeilijk ongelijk geven - dan kan je dat doen door de volgende stappen te volgen:

  1. Ga naar Instellingen
  2. Tik op Veiligheid en noodgevallen
  3. Kies SOS
  4. Zet SOS gebruiken uit

Gerelateerde artikelen

In een reactie aan Androidworld heeft Motorola alvast bekend gemaakt dat SOS wordt uitgeschakeld op alle nieuwe telefoons van het merk. Is SOS-actief op jouw smartphone of ben je net als Sanne in een vergelijkbare situatie terecht gekomen? Laat het ons weten in de reacties.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste tips voor Android-telefoons? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

AW Reader - Androidworld

AW Reader - Androidworld

Androidworld is de grootste Android-nieuwssite en Android-community van Nederland en België. Via de AW Reader brengen we je dagelijks op de hoogte van het ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk