Dan lig je samen met je partner in bed, tot de politie op een zondagavond komt aanbellen. Androidworld-lezeres Sanne en haar vriend maakten het zondagnacht mee. De politie werd onbedoeld gealarmeerd door de SOS-functie van Android. We leggen uit hoe dit kon gebeuren en hoe je zelf zo’n situatie kan voorkomen.

Lees verder na de advertentie.
Politie aan de deur
In een e-mail aan de Androidworld-redactie vertelt Sanne hoe ze elke nacht haar telefoon uitschakelt, maar dat het afgelopen nacht is misgegaan. Het was haar vriend die dit keer haar telefoon – een Motorola Moto G30 – uitschakelde en onder haar hoofdkussen legde. Hij heeft maar onbedoeld de zogenaamde SOS-functie ingeschakeld.
“Dat is wel vaker gebeurd”, maar ik was altijd snel genoeg om binnen 5 seconden het scherm weg te drukken”, verklaart Sanne. “Opeens hoorde mijn vriend een geluid en het bleek om de alarmcentrale van de politie te gaan. We hebben toen netjes uitgelegd dat we per ongeluk hebben gebeld en dat het per ongeluk in een broekzak is gebeurd. Een uur later stonden ze voor de deur. Ze meenden namelijk geschreeuw te hebben gehoord, mogelijk door een film die we hebben gekeken.”
Veel smartphones lopen risico
Het voorval had voor Sanne en haar vriend gelukkig geen verdere gevolgen, maar de SOS-functie is een onderdeel van Android dat mogelijk bij nog meer mensen voor problemen kan zorgen. Als je vijfmaal kort na elkaar op de powerknop van je telefoon drukt, worden automatisch de hulpdiensten gebeld.
De functie is plotseling op telefoons van verschillende merken geactiveerd, en met name telefoons met Android 12, de laatste versie van het Android-besturingssysteem. SOS kan ook actief worden nadat je telefoon de update naar Android 12 hebben ontvangen. Alleen zijn er maar weinig smartphonegebruikers bewust van het bestaan van de functie. Sanne heeft SOS alvast uitgeschakeld op haar telefoon.

Zo zet je SOS uit
Eerder waarschuwde een andere Androidworld-lezer al dat hij door de SOS-functie onbedoeld meerdere malen 112 heeft gebeld. Androidworld deed toen een rondvraag bij zijn lezers en ontdekte dat SOS actief is op Android 12-smartphones van de volgende merken:
- Motorola
- Realme
- Sony
- Poco
- Xiaomi
- OnePlus
Als je net als Sanne de functie liever uitschakelt – en we kunnen je moeilijk ongelijk geven – dan kan je dat doen door de volgende stappen te volgen:
- Ga naar Instellingen
- Tik op Veiligheid en noodgevallen
- Kies SOS
- Zet SOS gebruiken uit
In een reactie aan Androidworld heeft Motorola alvast bekend gemaakt dat SOS wordt uitgeschakeld op alle nieuwe telefoons van het merk. Is SOS-actief op jouw smartphone of ben je net als Sanne in een vergelijkbare situatie terecht gekomen? Laat het ons weten in de reacties.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste tips voor Android-telefoons? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik heb ook zo een functie gebruikt van Android waarbij er een sms gestuurd werd naar een aantal contacten die ik had opgeven in geval van nood. Regelmatig kwam er perongeluk zonder dat ik het zelf wist een bericht binnen bij mijn contacten. Bij mij moest ik een aantal klaar de aan en uit knop indrukken en die zit onder mijn volume dus grote kans dat ik alleen mijn geluid zachter wilde zetten. Ik heb na een maand een rekening van 70 euro gekregen! Zonder dat het ergens vermeld werd kosten elke sms mij 1 euro buiten mijn abbonement. Het idee is fijn voor als je als jonge vrouw over straat gaat in de nacht maar uiteindelijk heeft het me meer problemen opgeleverd.
Vind dit raar, als ik het aanzet heb ikzelf de keuze wie ik als kontakt persoon ik wil instellen en 112 staat nergens ingesteld. Dus raar verhaal.
Kan geen afbeelding plaatsen om het te laten zien, helaas.
Bij Xiaomi staat er standaard 112. Zal wel verschillen per merk.
Dat heb ik niet zien staan toen ik die optie voor de 1e keer had aangezet, want het stond bij mij namelijk miet aan en toen ik het had aangezet was het leeg.
Hmm, dat verklaart waarom ik onlangs op mijn xiaomi Poco F3 plotseling de alarmcentrale aan de lijn had via mijn intercom op de motor. Probeerde mijn muziek harder te zetten door op de volumeknop te drukken door mijn jas heen. Maar even zoeken waar deze functie zit en uitzetten..
Gelukkig heb ik tegenwoordig de microfoon aangesloten in mijn helm anders had ik op de vluchtstrook moeten stoppen om uit te leggen dat het perongeluk gebeurde.
Los van de feiten dat het uitschakelen van je telefoon onnodig is en meer van je accu vergt dan gewoon aanlaten staan. Je het onder je kussen legt ( waarschijnlijk geen nachtkasje ) en je OCD hebt door 5 keer op de aan knop te drukken. Wist ik dus niet van deze functie af weer wat geleerd.
5x he.. 5x kort achter mekaar. Ik weet niet hoor maar als je dit vaak overkomt dan moet je je misschien even op Parkingson laten testen want dan is er iets niet goed met je
Hij staat ook op de s21 van samsung hoor
Of je laat het aan staan omdat het je leven kan redden en doet gewoon niet zulke vreemde dingen met je telefoon?? Hoe kun je in vredesnaam per ongeluk vijf keer snel achter elkaar de knop indrukken?? (En blijkbaar doet ze dit regelmatig! Is mij nog werkelijk nooooit overkomen). En wie slaapt er nu met een telefoon onder het kussen? Dit artikel had beter nut en noodzaak van deze functie kunnen uitleggen en aangeven dat je je telefoon niet moet misbruiken en dat het levensgevaarlijk kan zijn een apparaat met accu snachts onder je kussen te leggen… zelfs als deze uit staat.
Het enige juiste antwoord
Nou, zoals je in mijn eerdere reactie kan lezen is het mij gebeurd op de motor terwijl ik mijn muziek harder probeerde te zetten door op de volumeknop te drukken door mijn jas heen (zoals ik altijd doe) . Had deze keer plotseling de alarmcentrale aan de lijn. Ik ga het uitzetten, als ik wil bellen toets ik het zelf wel in.
Dat jou iets niet overkomt wil niet zeggen dat het andere ook niet gebeurd. Beperkt empathisch vermogen.
Bij mij is het een touch knop die bij een dunne broek soms tegen m’n huid aankomt en dat als toets registreert. Ik draai het scherm al naar buiten in m’n broekzak. Daarbij zit een telefoon vaak straks in een broekzak met andere voorwerpen waarbij ik me goed kan voorstellen dat een power toets klemt en soms meermaals achter elkaar wordt ingedrukt.
Zo heeft het ongelukkige toeval van Sanne toch nog een functie. Heb hem gelijk uitgezet op mijn Poco F3. Thanks.
Wel grappig dat mensen hier over “onder het kussen” beginnen te zaniken alsof dat de essentie is van het artikel.
Zaniken? Er is hier iemand die iets gevaarlijks doet en vervolgens een artikel dat uitlegt wat je moet doen om te zorgen dat het moeilijker wordt om de hulpdiensten te bellen (voor jou nu dus ook)… want zeg eens eerlijk: hoe vaak heb je via deze functie al per ongeluk 112 gebeld de afgelopen maanden? Ik gok nooit…. toch?
Ja zaniken. Sanne lijkt me een volwassen vrouw die ook niet zwakzinnig is. Je mist de essentie van het artikel. Dat gaat niet over of het slim is om je telefoon onder je kussen te leggen. Uiteraard is het voor een paar AW-ridders reden genoeg om iemand bij de enkels af te zagen.
Grappig dat je dit nooit hoort bij iPhone gebruikers (ook daar kan je 5x drukken op de power knop voor SOS). Alleen daar moet je nog een schuifje naar rechts doen op het scherm om het te bevestigen.
Lijkt me dat wanneer mijnheer Google meeluistert dat hij weet wat hem te doen staat. Want helemaal nutteloos lijkt me de functie om ’n SOS uit te zenden niet.
Ik zet nooit mijn toestel uit, gaat automatisch naar de niet storen stand en staat op de lader maar vooral niet in de buurt van mijn hoofdkussen. Wil in de nacht wel bereikbaar zijn. ?
Wie legt zijn telefoon nou onder zijn kussen?
Dat dacht ik ook al, uitschakelen en onder de kussen leggen.
Bij mij uitgeschakeld
Want u belde voortdurend per ongeluk 112 via de functie? Of was dat de afgelopen maanden nog werkelijk nooit gebeurd?
Ik heb deze functie bewust aanstaan, voor het geval het ooit nodig is.
Pppffff….. 1 keer politie aan de deur in de nacht zonder reden lijkt me reden genoeg. Maar goed…..lekker door zaniken.
Ik heb een oude OnePlus 6 met Android 11 in gebruik en daar staat het ook reeds op. Onder de kop “persoonlijke beveiliging” – Noodhulp. Je kunt kiezen voor verschillende mogelijkheden zoals 112, contact en/of lokatie delen maar je kunt ook wijzigen aantal keren knop indrukken…
Wat een probleem. Oplossing: niet je telefoon onder je kussen leggen. Opgelost!
Offtopic: Die eerste zin, is die geschreven door het kleine broertje van iemand op de redactie? En kopkussen, serieus?
Je moet sowieso niet met je phone onder je kussen slapen. Is gelukkig niet brand gevaarlijk ?♂️
Stond ook aan op mijn pixel 6, kan me niet herinneren dat ik dat zelf aangezet zou hebben