Samsung Galaxy S25: Nu met Galaxy Tab S6 Lite!

Let op: deze 8 malware-apps werken op miljoenen Android-telefoons

Sebastien Marien
Sebastien Marien
15 juli 2022, 11:00
2 min leestijd

Een nieuwe soort van Android-malware start stiekem dure abonnementen op getroffen apparaten. Het gaat om acht apps die in totaal meer dan drie miljoen keer zijn geïnstalleerd. We tonen je welke apps je beter meteen van je smartphone kan verwijderen.

Lees verder na de advertentie.

Nieuwe malware

Er is een nieuwe familie van malware-apps ontdekt in de Google Play Store en eentje die zijn slachtoffers veel geld kan kosten. Alle acht betrokken apps beginnen achter de rug van de gebruiker een premium abonnement. Ze zijn opgemerkt door beveiligingsonderzoeker Maxime Ingrao van Evina, dat weet Bleepingcomputer

De malware die met deze acht apps kwam kreeg de naam ‘ Autolycos’ en ze is door de onderzoeker in juni van 2021 aan Google getipt. Het heeft nog zes maanden geduurd alvorens de apps uit de Play Store werden verwijderd. Twee van de apps (‘Funny Camera’ en ‘Razer Keyboard & Theme’) waren tot enkele dagen geleden nog gewoon in de applicatiewinkel beschikbaar.

Dit zijn de apps

Als één van deze apps op je telefoon is geïnstalleerd kan je ze beter meteen verwijderen. Controleer daarnaast ook in de Play Store of je al dan niet geabonneerd bent op een dienst zonder er van af te weten. Daarvoor druk je in de Google Play Store op het profielicoontje en dan op Betalingen en abonnementen. Je leest hier meer over het stoppen van een abonnement van een app in de Google Play Store.

Dit is de volledige lijst met malware-apps: 

  • Vlog Star Video Editor (com.vlog.star.video.editor)
  • Creative 3D Launcher (app.launcher.creative3d)
  • Wow Beauty Camera (com.wowbeauty.camera)
  • Gif Emoji Keyboard (com.gif.emoji.keyboard)
  • Freeglow Camera 1.0.0 (com.glow.camera.open)
  • Coco Camera v1.1 (com.toomore.cool.camera)
  • Funny Camera (com.okcamera.funny)
  • Razer Keyboard & Theme (com.razer.keyboards)

In de maand juni schreven we ook over 11 schadelijke apps. Enkelen probeerden de inloggegevens van gebruikers te stelen door een vals beginscherm van Facebook te tonen, terwijl nog andere apps van appicoontje veranderden om niet te worden opgemerkt.

Een andere opvallende bedreiging was er dan weer op WhatsApp. Aan de hand van een telefoontje proberen kwaadwillenden accounts over te nemen. In een recente AW Poll gaf 8,52 procent van de lezers aan dat hij of zij al slachtoffer is geweest van malware. Heb jij een van deze apps op je telefoon? Laat het ons weten in de reacties.

De populairste artikelen over beveiliging

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!