De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

Lees Simpel: Nieuwe Android-app helpt mensen moeilijke brieven te begrijpen

Laura Jenny
Laura Jenny
6 juli 2023, 8:52
2 min leestijd
Lees Simpel: Nieuwe Android-app helpt mensen moeilijke brieven te begrijpen

Lees verder na de advertentie.

Een brief over het grofvuil, over belastingen, over je hypotheek: er zijn ontzettend veel onderwerpen waarover de overheid en instanties met je communiceren. Onderwerpen die soms heel lastig te begrijpen zijn. Enerzijds omdat je er niet dagelijks mee bezig bent, anderzijds omdat er niet heel toegankelijke taal wordt gebruikt. Lang niet iedereen binnen de overheid begrijpt dat communicatie beter is in B1. Gelukkig is er een app die helpt, namelijk Lees Simpel, en die komt naar Android.

Lees Simpel

Of Nederlands nu je eerste taal is of niet: soms is er geen chocola te maken van de brieven van instanties. Er wordt onnodig moeilijke taal gebruikt en je hebt geen idee wat je nou precies hebt gelezen. De Lees Simpel-app zorgt dat je wel begrijpt hoe het in elkaar zit en dat doet het door middel van kunstmatige intelligentie. Je scant de brief en de AI doet zijn werk om er een begrijpbare samenvatting van te maken. Zo staat er van wie de brief is en wat erin staat (in handige samenvatting-achtige vorm).

De app is er al eventjes op Apple-toestellen, maar binnenkort doen wij met onze Androids ook mee. De app is gratis te downloaden en is dan ook bedoeld voor iedereen. De AI kan natuurlijk wel eens een foutje maken, maar over het algemeen wordt heel goed begrepen hoe en wat, en dat dus ook doorgegeven. Maak je je zorgen over je privacy? Er wordt geen account gevraagd en volgens de makers worden er ook geen gegevens verzameld of brieven opgeslagen op servers. De AI van OpenAI (het bedrijf achter ChatGPT) verwerkt de brief en als je dat wil kun je eventueel eerst je gegevens zwart markeren (en dus onleesbaar maken). 

Testers gezocht

Lees Simpel is een sympathieke app: het is gemaakt bij een AI Hackathon in Amsterdam en het wordt ook ondersteund door het SIDN-fonds. De app is een non-profit, dus er wordt geen winst uitgehaald. De mensen van Lees Simpel zijn nog op zoek naar testers, dus mocht je interesse hebben, dan kun je dit formulier invullen. Ook kun je je nu al vooraf registreren voor de app in de Play Store.

Lees Simpel

Lees Simpel

9
Gratis
Via Google Play

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

8 juli 2023, 7:28

Collega demonstreerde deze app laatst op zijn iPhone, werkt goed! Blij om te zien dat deze nu ook naar Android komt.

7 juli 2023, 1:11

Ik heb me geregistreerd. Ik ken namelijk nogal wat mensen die daar wat aan kunnen hebben.

7 juli 2023, 1:10

Ik heb me geregistreerd. Ik ken namelijk nogal wat mensen die daar zeker wat aan

Ik heb mezelf geregistreerd voor het programma…

De toekomst zal uitwijzen of dit initiatief op enige wijze competitie cq tegenstand aan de AI kan bieden!

6 juli 2023, 15:53

Op de vrt, zender radio1 hadden ze enkele jaren geleden een campagne “heerlijk helder”, met de bedoeling om ambtenaren etc. aan te zetten heerlijk heldere taal te gebruiken ipv. stadhuistaal. Helaas zijn ambtenaren etc. zo thuis in die wollige taal dat dit voor hen helaas geen enkel probleem oplevert. Ik pleit ervoor om die “heerlijk helder”-campagne gewoon opnieuw op te starten en die nooit meer stop te zetten.

6 juli 2023, 14:11

Gewoon een verbod op ingewikkelde brieven. Er moet gewoon een standaard zijn zodat iedereen/99,99 procent het snapt en niet iets weer nodig hebben.

Als je dat nou gewoon zo doet dan kunnen er ook geen foutjes optreden die ai kan maken. Wat zeggen jullie ervan?

6 juli 2023, 13:06

Heel goed. Natuurlijk zou het nog beter zijn als de betreffende ambtenaren de brief zelf even door de app halen en de versimpelde samenvatting toevoegen aan het einde van de brief. Dan kunnen ze er ook eventuele fouten uithalen.

6 juli 2023, 12:27

Mooi initiatief, misschien kunnen ze wel aantallen bijhouden en zo onze falende instanties corrigeren.

Het is van de zotte dat dit nog steeds nodig is. ?