Oude en nieuwe accu’s

Lees verder na de advertentie.
Er zijn veel fabeltjes over accu’s en batterijen in smartphones, vooral omdat er vaak verwezen wordt naar een oud soort accu’s. Zo zou het niet in één keer volledig opladen schadelijk zijn, dit is niet meer actueel. Dit was van toepassing batterijen die vroeger gebruikt werden, de hedendaagse accu is van een ander type. In jouw smartphone zit een lithium-ion-accu, die tegenwoordig voor veel elektronische apparaten gebruikt wordt. Niet te verwarren met een lithium-batterij, die niet herlaadbaar is.
Voor deze accu’s gelden andere ‘regels’ dan de meeste mensen denken. Zo is de algemene perceptie dat het niet volledig opladen van het toestel schadelijk kan zijn, maar eigenlijk is het tegenovergestelde het geval.
Klaar met opladen: stekker eruit
Het opladen van accu’s is een chemische reactie en om dit zo optimaal mogelijk te laten verlopen zijn er een aantal belangrijke zaken om in gedachten te houden. Smartphones worden vaak volledig opgeladen, omdat ze ’s nachts aan de lader liggen. Doe je dit, dan is het verstandig de stekker eruit te trekken als de 100% bereikt is. Nu zal de gemiddelde mens niet wakker worden om zijn telefoon uit te trekken, maar het zou wel het beste voor je smartphone zijn.
Het is namelijk zo dat de batterij dan constant actief is, zie het als een soort spierspanning. Na het opladen is het goed deze spierspanning eraf te halen, zodat de batterij ook kan ‘relaxen’. Vergelijk het met bijvoorbeeld een training. Na een flinke work-out (opladen van accu), wil je ook ontspannen. Dat is hetzelfde als een accu tot 100% is opgeladen.
Dit zorgt ervoor dat er op de lange termijn geen negatieve effecten optreden door het verkeerd opladen van je smartphone.
Zo vaak mogelijk opladen
Dit is ook één van de batterij-mythes dat het kort opladen van een smartphone niet goed zou zijn. Vroeger kwam je terug van de telefoonwinkel en kreeg je het advies: eerst volledig leeg laten lopen en dan volledig opladen. Deed je dit niet, dan kon het zo zijn dat de accu niet optimaal kon presteren. Bij de huidige lithium-ion-accu’s is dit simpelweg niet van toepassing.
Sterker nog, het is zelfs beter gedurende de dag jouw smartphone regelmatig even aan de lader te leggen en deels bij te laden. Ideaal is het dat zodra de accu 10% leeg is gelopen, deze weer kort bij te laden. Dit is echter niet haalbaar voor de meesten. Maar wil je het beste voor je accu, zorg dan dat je hem zo vaak mogelijk even aan de lader hangt. Dit zorgt er niet alleen voor de accu optimaal gebruikt wordt op de lange termijn, maar ook dat je smartphone zonder de moeite de dag doorkomt.
Andere feiten
Temperatuur speelt ook een belangrijke rol op batterijen in smartphones. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de capaciteit zal wegvloeien uit de batterij. Op de lange duur heeft dit de nodige invloed op het capaciteitsverlies van een accu. In onderstaand overzicht is te zien wat de verschillen zijn gekeken naar temperatuur.
Hieruit kunnen we dus concluderen hoe warmer een accu is, hoe sneller er capaciteit verloren gaat. Om deze zo optimaal mogelijk te laten functioneren, kun je hem dus het best in de koelkast leggen…
Mocht je een keer boos zijn op je smartphone (of accu) en besluiten om er een mes of ander scherp voorwerp in te steken, dat is ook niet aan te raden.
Conclusie
Laten we realistisch zijn, je leven hoeft niet in het teken te staan om je smartphone op te laden. Dus ’s nachts een wekker zetten om de stekker eruit te halen of elke uur obsessief op zoek te gaan naar een stopcontact is niet nodig. Probeer wel bewust om te gaan met je smartphone en plug hem regelmatig in om de accuduur zo optimaal mogelijk te laten verlopen.
Bronnen: BatteryUniversity / Wikipedia
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
“zo optimaal mogelijk”… nog zoiets dat iedereen altijd verkeerd doet. Verder nuttig artikel 🙂
Ook van Wikipedia: “Niet geheel op- of ontladen. Indien mogelijk de accu tussen 30 en 80% van haar capaciteit houden zorgt voor een maximale levensduur.”
Draai zelf applicatie van iemand van xda waar je kan instellen tot hoe ver de accu accu opgeladen. Heb hem op 90% staan.
Wat ik mis in het artikel is informatie m.b.t. de gebruikte lader en USB kabel. Ik gebruik een apart gekochte (zwaardere) lader en een aparte laadkabel (geen data). Het laden gaat daarmee vele malen sneller en het is niet nodig om het laden in de nachtelijke uren uit te voeren. Binnen 1 tot 2 uur zijn de apparaten weer geladen, waar dat met de meegeleverde kabels wel 8 tot 10 uur in beslag neemt. PS: mijn telefoon en tablet werken na 2 jaar nog steeds prima.
Ik kwam hier bij toeval achter toen ik voor met telefoon de kabel gebruikte die bij mijn Denon Envaya mini was meegeleverd. De telefoon was binnen een uur geladen van circa 45% naar 100%.
Goed artikel! 🙂
Het grappige is ook dat de laad indicator op mijn Sony xperia z1-compact al bin 90 procent groen kleurt. Helaas is het voor mij nog steeds het meest haalbaar om de telefoon ’s nachts op te laden en ga ook ik zeker geen wekker zetten.
Het zit dus wel handig zijn als fabrikanten deze best practices zelf zouden gaan implementeren, in ieder geval zo lang als het toestel aan de lader hangt.
Maar dat is natuurlijk niet in hun belang :P.
Ik leg mijn Note 3 aan de lader voor dat ik ga slapen. Met een tijd schakelaar eraan. Zo laad het pas om 3 uur en gaat ie 6uur weer uit (ik sta op om 6 uur). Genoeg batterij voor overdag 🙂
Ik heb mijn HTC One 3 jaar lang elke nacht, de hele nacht aan de lader gehad en na 3 jaar gaat de accu nog steeds de hele dag mee, zonder problemen. Dus…… ? weet ik niet hoe ik dit artikel moet waarderen.
Je bedoelt dus dat iedereen het altijd verkeerd deed behalve ik en…..?
Ik ga idd geen wekker zetten om de stekker er uit te trekken en overdag tussendoor even laden gaat ook niet. Zorg dus voor een accu/laadproces dat bij mijn leef-slaappatroon past! En niet andersom. Oftewel AW kom met een artikel over laden waar ik wat aan heb.
Ik laad al jaren goed op, gewoon opgeladen houden tussen de 40 en 80% (want helemaal leeg laten lopen is ook slecht voor een Lion batterij). En ben ik in de buurt van een lader (vaak de QI lader op werk) dan wordt ie opgeladen
Man man man, al dat gelul over opladen.
Al zolang er smarphones bestaan, laat ik hem 1 a 2 keer helemaal leeglopen, en daarna weer volladen. Snachts gewoon aan de lader en ik kan er altijd 2 dagen mee doen. Soms 3.
Eindeloze discussies
Dus, moet de fabrikant de laders zo maken dat ze bij volle accu geen stroom meer leveren aan de accu, maar direkt naar het apparaat. Simpel toch.
Leuk artikel, maar wat is dat over temperatuur, even in de koelkast voor beter levensduur?
Apart dat er ook een link bij staat met :”4 mythes over de accu van smartphones die je leven onnodig lastig maken”, puntje 4 : in de koelkast. Doe het niet!!!
Tja wat is het nou….wel of niet in de koelkast.. of (oude) artikel rectificeren. Dit schept verwarring.
Lostrekken bij 100%????? Waarom? Wordt technisch niet goed onderbouwd. Ik laad altijd langzaam (dat scheelt enorm in de levensduur) en heb telefoons van 5 jaar oud die nog net zo lang mee gaan als in het begin. Liggen elke dag aan de lader en worden elke dag gebruikt. Aan de lader vol laten liggen is juist goed. Dat is het enige moment dat de accu even NIET wordt gebruikt en dus tot rust komt. Tenminste, als de fabrikant het voedings / laad circuit van de telefoon goed gebouwd heeft.
Voor de rest klopt het artikel al zijn de huidige lipo’s steeds minder brand gevoelig. 5 jaar geleden was dat nogal anders en toen was het filmpje erg makkelijk na te doen. Tegenwoordig worden de cellen heet maar ontbranden ze niet meer zo snel. Toch blijven ze bij beschadiging even snel opwarmen als vroeger.
Het probleem met internet of dit forum is dat iedereen maar wat zegt..
Meestal wat men zelf denkt of wat hij in de verte (weer van een ander)heeft gehoord.
Zelf heb ik een tijdklok naast mijn bed die 1.5 uur laad.(eerder gezegd) en hij staat vanaf ik ga slapen op vliegtuigmodus en zakt meestal zelfs soms 1%
Dringende oproepen gaan maar via huistelefoon.
Verder heb ik een xiaomi quikcharge powerbank voor keine momenten (snelladen werkt overigens beter met scherm uit ,zelf gemeten).
Heb je snoertje wat warm word ,gooi die maar weg.
Automatisch opstarten van de meeste apps staat uit via de app all in one toolbox die ook na 2 uurtjes de apps zelf sluit die ik uit kiest.
Kijk ook effe welke games het meeste vermogen vreten en beperkt die games,wat er niet af gaat hoeft er ook niet bij..
Bestaat er toevallig geen applicatie die automatisch begint te stoppen met opladen als die 100% opgeladen is??? Zo ja, hoe noemt zo’n applicatie?
Werken de reacties nog altijd niet via app?
Goed artikel. Ik heb zelf ook al eens de informatie van battery university gelezen. Ik raadde klanten in de winkel ook altijd een tijdschakelaar aan en hem te laten laden 1.5 uur voordat hij/zij op stond. Probleem opgelost.
Mijn lader zit in een schakelklok die steeds een half uur laadt, afgewisseld met een half uur niet laden. Zo krijgt de batterij ook z’n ‘ontspanning’.
Goed artikel, maar toch met een tegenstrijdigheid/onduidelijkheid. De vraag is nu namelijk: is het wel of niet beter om de batterij weer bij te laten zodra hij op 90% zit? Volgens het artikel wel, maar verderop kun je in de tabel lezen dat het capaciteitsverlies bij 25° na een jaar bij een volle batterij vijf keer zo veel is als bij een halfvolle batterij! Wat nu?
gek dat hete temperaturen niet goed zijn en ook bij koude temperaturen de batterij afziet. Dat zie je bv bij een Tesla in de winter.
een snellader heb ik ook niet liggen aan men bed. Wat je wel kan gebruiken is een tijdsklok, zodat hij de stroom doorvoer stopt na bv 3 uur.
Wat ik ook merk is dat de smartphone sneller plat is wanneer ik hem aan de snellader hang dan wanneer ik hem aan een gewone lader leg.
Ik snap er nu helemaal niks meer van. De ene keer zeggen ze dat je iets moet doen en een maand later is het weer anders..
Oplossing : koop gewoon een telefoon met een verwisselbare accu
Mis nog het stuk over snelladen, dat is, kort door de bocht gezegd, ook niet goed voor je accu. Al valt dat met de huidige tanken en wel een beetje mee. Verder hoef je je niet zo druk te maken als je je telefoon elk jaar inwisselt.
Zelf doe ik ’s avonds mijn telefoon (LG G2 lithium polymeer batterij) uit en ’s morgens aan de snellader. In drie kwartier is die dan prima opgeladen (vanaf 15%).
Bij de smartwatch zie je wat anders. De moto 360 2 wordt expres met een traaglader (0,35A) geleverd, omdat deze meestal toch hele nacht aan de stroom ligt. Ook die laat ik ’s morgens op met snellader.
Ik ga dus vooral voor gemak, het verlies in capaciteit geloof ik wel, einde van de dag haal ik na 2 jaar toch nog makkelijk.
’s nachts de stekker eruit, zit je’ s Ochtends al weer met een half lege telefoon.
Een normale telefoon zal het laad gedeelte uitschakelen zodra de accu vol is. (anders wordt je ’s nachts gewekt door de brandweer omdat je telefoon ontploft is.)
Goed artikel