4 mythes over de accu van smartphones die je leven onnodig lastig maken

Ruud Caris
Ruud Caris
22 november 2015, 20:00
2 min leestijd
4 mythes over de accu van smartphones die je leven onnodig lastig maken

Lees verder na de advertentie.

1. Smartphone lang opladen zorgt dat accu ‘overladen’ wordt

Vroeger was dit inderdaad correct, maar niet alleen de accu’s zijn verbeterd, maar ook de laders. De meeste laders hebben een systeem aan boord waarbij er gezorgd wordt voor een tijdelijke stop als het apparaat opgeladen is. Als hij dan weer 2-3% verbruikt heeft, zal het toestel weer bijgeladen worden tot 100%. Het lang opladen kan wel zorgen dat de levensduur van de accu iets achteruit gaat.

2. De accu van je smartphone moet altijd helemaal leeg

Ook dit is niet waar. Sterker nog, als je accu leeg is en de smartphone dus uitvalt, dan is deze nog niet volledig leeg. Er is dan altijd nog ~ 10% aanwezig, waarmee onder andere de oplaad-melding op het scherm kan verschijnen. Het elke keer volledig leeg laten lopen van de accu heeft geen toegevoegde waarde. Dit verbetert de levensduur niet en is eigenlijk alleen maar frustrerend.

3. Volledig opladen voor eerste gebruik

Het volledig opladen van een nieuwe smartphone is iets van ‘vroeger’. Het is zeker geen vereiste meer en dit niet uitvoeren heeft geen nadelige gevolgen voor de accu. Het wel volledig opladen overigens ook niet. Maar waarom wordt het dan wel geadviseerd in de handleiding van sommige fabrikanten? Dat heeft te maken met de calibratie van de accu, dit start nadat het toestel voor de eerste keer 100% is opgeladen. Hier hoeft je zelf overigens niets voor te doen, smartphones starten dit proces automatisch.

4. Plaats je accu in de koelkast

DOE HET NIET! Ook dit is een mythe en kan zelfs gevaarlijk zijn. In een accu zitten veel chemicaliën en temperatuurschommelingen kunnen daar ongewenste effecten op hebben. Het is dus niet verstandig om je smartphone (of accu) in de koelkast te leggen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je je smartphone een tijdje niet kunt gebruiken, maar het levert ook niets op. 

Heb jij tips om je accuduur te verlengen die voor jou werken? Laat het weten in de reacties.

Via

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

26 juni 2020, 0:39

Ik heb mijn telefoon voor 1 min in de koelkast gedaan, omdat die te warm was. Maar nu doet mijn touchscreen het niet meer, is de telefoon nu helemaal onbruikbaar?

25 november 2015, 17:51

Ach, aangezien de meeste mensen na zo’n twee jaar een nieuwe gsm uitzoeken zie ik het probleem niet zo. Die twee jaar gaat een accu tegenwoordig zeker mee, wat je ook doet en hoe je er ook mee omgaat!

25 november 2015, 1:59

Da’s op een Nexus 5 (LG)

25 november 2015, 1:59

Over Accu’s gesproken, sinds de nov update van marshmallow is de slurpzucht van wifi geheel verdwenen. M’n accu gaat nu aanzienlijk langer mee..

23 november 2015, 13:50

Over het algemeen is koel bewaren een goede manier om de zelfontlading te minimaliseren. U kunt
batterijen in de koelkast bewaren, MITS u ze in een absoluut luchtdichte verpakking bewaard.
Dit is zeer belangrijk omdat er absoluut geen vocht bij mag komen. Als u ze weer uit de
koelkast haalt dan moeten de batterijtjes eerst acclimatiseren voordat u ze weer uit de
verpakking haalt.

23 november 2015, 11:45

Punt 1 klopt volgens mij ook niet. Als mijn telefoon aan de lader ligt dan blijft hij 100%. Het laden stop wel, de telefoon gebruik dan de lader als stroombron.

23 november 2015, 2:37

Dat is van de 10% is pure onzin… en helemaal niet waar….

23 november 2015, 1:57

Nou dat laaste kan helpen mijn s6 liet ik in kokend water vallen (per ongelijk) en ik kreeg zo een oververhitt melding voor dagen en dat ding was afgekoeld dus ik d8 na en dee er koud water overheen en stopte het in de vriezer raad is dat ding is kapot moest een nieuwe halen

22 november 2015, 22:45

De levensduur van moderne accu’s kan je verlengen door de accu niet helemaal vol te laden. Fabrikanten laden tot een hoge spanning. Ze kunnen dan een hoge capaciteit opgeven. Als je tot bv 80% oplaadt dan heb je uiteraard minder capaciteit van een lading maar gaat je accu wel veel langer mee. bron: http://batteryuniversity.com/ (mijn samsung pc heeft de mogelijkheid om tot 80% te laden. Na 3 jaar is de accu nog prima)

22 november 2015, 21:20

Moderne li-ion batterijen verliezen automatisch capaciteit. Bij kamertemperatuur kan dat oplopen tot 10 procent per jaar meen ik me te herinneren. Bij vier graden zou dat maar één procent of vier zijn. Een reservebatterij, die je niet meteen gaat gebruiken, kan je dus blijkbaar wel best in de koelkast bewaren. Ze moet wel waterdicht verpakt zijn dan. Bewaar batterijen ook niet volledig opgeladen of helemaal leeg, maar bij ongeveer 40 procent lading, dan is het verlies het kleinst. Niet toevallig ook de manier waarop je nieuwe apparatuur in hun doos aantreft. De batterij van een nieuwe smartphone is ook steeds ongeveer voor één derde opgeladen, niet?

22 november 2015, 21:20

Ik heb hetzelfde gelezen vanmorgen bij mobilecowboys.

22 november 2015, 21:15

Mijn vrouw heeft een LG G3 en die was een keer oververhit doordat ze haar zaklamp (te) lang heeft aangelaten. Het toestel gaf toen geen kik meer,alleen een waarschuwingslogo meen ik.
Even in de koelkast gelegd voor een half uurtje en het ding werkt weer als een zonnetje.

22 november 2015, 21:13

Wat is wel een goede actie om goed met je batterij om te gaan. Behalve je telefoon uit te zetten

22 november 2015, 21:09

Die van de koelkast kende ik nog niet ? ?

22 november 2015, 21:08

Haha ja ervaring met nr4 accu werd dubbel zo dik