Internetoplichting
Oplichters gingen vroeger nog te werk via e-mail om mensen geld afhandig te maken, die techniek is tegenwoordig in mindere mate inzetbaar omdat e-mailprogramma’s zulke mailadressen blokkeren – er gaat meer tijd in zitten voor de oplichters, terwijl de inkomsten dalen. De fraudehelpdesk liet begin van 2020 weten dat fraudeurs steeds vaker te werk gaan via WhatsApp, ze maken gebruik van het vertrouwelijke gevoel van de dienst, om geld af te nemen bij nietsvermoedende personen. In die gevallen proberen ze zich vaak over te laten komen als een familielid, soms zelfs via het nummer van het familielid in kwestie.
Zorg er te allen tijde voor dat je WhatsApp-account beveiligd is tegen indringers
In andere gevallen proberen ze mensen via gekraakte Facebook-accounts te verleiden om een nieuw telefoonnummer op te slaan. Vrienden van deze persoon kunnen denken dat het echt is en worden in de val gelokt: de kwaadwillende zal deze mensen proberen te berichtten en te vragen om geld, in veel gevallen met als reden dat ze iets ‘niet meer kunnen betalen’. Volgens de politie is zulke fraude de afgelopen maanden flink toegenomen. In mei kreeg de politie zo’n 1.869 meldingen, in mei 2019 lag het aantal meldingen nog op 387. Gemiddeld gezien, over de afgelopen drie jaar, ligt het aantal meldingen 6,8 keer hoger.
Meer phishing
In de 1.869 meldingen neemt de politie ook alle phishing-gevallen mee, waarbij kwaadwillenden met e-mails toegang proberen te krijgen tot andermans inloggegevens. Om hoeveel gevallen het precies gaat, is onbekend. Wat opviel de afgelopen maanden, was de toename van het aantal sms’jes uit naam van de Belastingdienst. Of, ten minste, dat leek zo te zijn. In de praktijk waren de sms’jes afkomstig van kwaadwillenden die, door onrust te zaaien, geld afhandig wilden maken. Er werd in de sms’jes gedreigd met het inschakelen van deurwaarders als de boete niet betaald zou worden. De link in de sms stuurde ontvangers naar een échte iDeal-betaling.
Tijdens de coronacrisis werden meer sms’jes ‘uit naam van’ de Belastingdient verzonden
Onder de streep is het van belang om bewust te zijn van mogelijke fraudeurs; wordt er via WhatsApp gevraagd om geld? Geef de persoon in kwestie een belletje, dan ben je er zeker van dat een fraudeur geen kans heeft om via WhatsApp geld afhandig te maken. Daarnaast is het belangrijk om je bewust te zijn van de communicatiewijze van banken en overheidsdiensten, ze zullen je nooit vragen om op een link te klikken of via sms vragen om een betaling. Ontvang je zulke berichten en wil je zeker zijn dat er geen rekening of vragen openstaan? Log dan in via de overheidsdiensten of banken door ze in Google op te zoeken.
Beveilig WhatsApp
Wil je er zeker van zijn dat jouw WhatsApp-account niet gebruikt kan worden voor fraude? Zorg er in eerste instantie dan voor dat je codes die je via sms ontvangt, nooit aan anderen geeft. Ook kan je WhatsApp beveiligen met een tweede beveiligingslaag. Daardoor voorkom je dat personen bij WhatsApp in kunnen loggen zonder de tweede beveiligingscode te weten. Als je die regels volgt, is het aannemelijk dat de kwaadwillenden je WhatsApp-account niet kunnen misbruiken om iemand anders zijn geld afhandig te maken. Sebastien schreef hier hoe je WhatsApp volledig kan beveiligen.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik ben best een digitale knul maar zelfs ik ben onlangs opgelicht via Marktplaats/WhatsApp. Gelukkig kreeg ik het geld teruggestort na het doen van aangifte en melding bij mijn bank. Maar toch..het gaat bijzonder slinks dat oplichten via internet. ?
Ik schijn een dochter te hebben volgens Whatsapp ?
Ik heb meerdere van die ‘belastingdienst’ sms’jes ontvangen, maar altijd zet mijn provider (KPN) er een disclaimer bij dat het hier gaat om een mogelijke scam poging. En dat ik dit daadwerkelijk zo met één klik kan bevestigen.
Los daarvan, als je een Whatsapp bericht ontvangt met een bedelverzoek om geld, dan is terugbellen toch wel het eerste wat ik zou doen.
Ik begrijp de QR code in het verhaal niet.
Helaas is oplichting niet volledig te voorkomen zonder fysiek contact.
Hoeveel mensen trappen er eigenlijk er nog in? Ook al ‘lijken’ de berichten wel echt.