Samsung Galaxy S25: Nu met Galaxy Tab S6 Lite!

Fraude via sms-berichten: klik niet zomaar op de links in sms’jes

Jeffrey van de Velde
Jeffrey van de Velde
13 april 2020, 14:30
2 min leestijd

Fraudegevoelig

Lees verder na de advertentie.

Juist rondom de coronacrisis proberen kwaadwillende geld afhandig te maken bij nietsvermoedende mensen. Ze ontvangen een sms-bericht waarin wordt gevraagd om een website te bezoeken, waar ze vervolgens een flink bedrag af moeten tikken. Op het moment van schrijven zou er een bericht de ronde doen van de Belastingdienst, aldus Daniël Verlaan en DroidApp. In het bericht, dat via een 06-nummer is verstuurd, wordt gedreigd met een gerechtsdeurwaarder indien niet voldaan wordt aan de ‘herinnering’. Het bedrag zou via een IDEAL-link voldaan moeten worden, maar die link leidt juist naar een website van de kwaadwillende.

Via sms worden nepberichten rondgestuurd, beeld: Daniël Verlaan

In het sms-bericht wordt gesproken over een specifiek zaaknummer, evenals het bedrag dat voldaan dient te worden. Zodra je de gegevens achterlaat, zal de kwaadwillende vermoedelijk het maximale bedrag van je rekening opnemen. Gelukkig is het relatief makkelijk om de nep-sms’jes te herkennen. Zo gebruikte de kwaadwillende in dit geval een 06-nummer om het bericht te versturen. Indien een overheidsorganisatie een sms-bericht zal versturen, dan wordt het te allen tijde gekoppeld aan een naam. Verder klopt de bit.ly-link niet: in het linkadres staat een ‘s’ te veel (belastlngsdienst). Verder is er gebruikgemaakt van een ‘l’ in plaats van een ‘i’.

Contact opnemen

Naast de fouten in de opstelling van het sms-bericht, zijn er nog een aantal zaken waaraan je deze nep-sms’jes kan herkennen. Op de eerste plaats kan je ze herkennen door de sommering via een sms-bericht: dat zou een overheidsinstantie nooit doen. Een overheidsinstantie zal te allen tijde via schriftelijke communicatie wijzen op de openstaande betalingen. Zelfs al zou zo’n instantie via sms aangeven dat een betaling openstaat, dan zou je nog altijd afzonderlijk in moeten loggen om naar de betaallink toe te gaan. Dezelfde conclusie geldt voor banken, die in 2019 nog een forse stijging van nep-sms’jes hebben waargenomen.

Juist tijdens de coronacrisis, zal er op de (angst-)emoties worden ingespeeld

In het geval van een bank wordt er vaak gebruikgemaakt van ‘spoofing’, waardoor het lijkt alsof een bericht daadwerkelijk van de bank afkomstig is. Betaalvereniging Nederland wist in augustus 2019 nog te melden dat het 15.000 meldingen per maand ontving; ter vergelijking, begin 2019 ontving het nog zo’n 7.000 meldingen per maand. Mocht je zulke sms’jes ontvangen, dan kan je melding doen bij Fraudehelpdesk. In maart ontving de instantie zo’n 3.300 berichten over de fraudeberichten van de Belastingdienst. Heb jij zo’n sms ontvangen van de ‘Belastlngsdienst? Laat het weten in de reacties onderaan het artikel.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

2

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

13 april 2020, 20:47

Ik heb het ook ontvangen. Ik trap niet in

13 april 2020, 17:00

Ik heb dit soort sms’jes al meerdere keren ontvangen, maar altijd zet m’n provider (KPN) er een waarschuwingstekst boven, met de mededeling dat de sms de kenmerken van oplichting bevat. Ook geeft de provider een link waarmee het bericht én de afzender kan worden aangemerkt als scam. Daarmee wordt de melding gelijk van je telefoon verwijderd en het telefoonnummer geblokkeerd. Volgens mij wordt hiermee gelijk melding bij de fraudehelpdesk gemaakt.

Los daarvan blijf ik me verbazen dat er klaarblijkelijk nog steeds mensen zijn die hier intrappen…