Een app in de Google Play Store zetten is niet zo makkelijk als je denkt. Google heeft allerlei regels waaraan je moet voldoen en daar is nu nog een nieuwe bijgekomen. Google wil dat er een bredere test wordt gedaan door de ontwikkelaars, voordat ze hun app in de appwinkel aanbieden.
Google Play-eisen
Ontwikkelaars moeten hun app vanaf nu laten testen door tenminste 20 mensen voor een minimum van twee weken, voordat een app gelanceerd wordt. In de komende dagen wordt dit nieuwe beleid al uitgerold, dus dat is toch een domper voor mensen die dachten deze week nog hun nieuwe app live te zetten. Google doet dit omdat het merkt dat wanneer ontwikkelaars zijn testtools gebruiken, hun apps gemiddeld 3 keer zovaak geïnstalleerd worden en er meer over de apps wordt gesproken.
Google schrijft: “Om alle ontwikkelaars te helpen apps van hoge kwaliteit te leveren, introduceren we nieuwe testvereisten. Ontwikkelaars met persoonlijke accounts die na 13 november 2023 zijn gemaakt, moeten hun apps testen voordat deze apps mogen worden gepubliceerd voor distributie op Google Play. Bepaalde functies in Play Console, zoals Productie (Release > Productie) en Voorregistratie (Release > Testen > Voorregistratie), worden uitgeschakeld totdat ontwikkelaars aan deze vereisten voldoen.”
Meer regels voor apps
Het gaat om een gesloten test met minimaal 20 testers die ten minste de afgelopen 14 dagen onafgebroken zijn aangemeld. Alleen dan kun je productietoegang aanvragen om uiteindelijk de app te distribueren (kortom, online te zetten). Het is echter niet alleen de nieuwe app die aan nieuwe regels moet voldoen. Bestaande ontwikkelaars moeten voldoen aan nieuwe verificatie-eisen als ze een app willen uitgeven, zoals een verificatienummer doorgeven. Google wil apps meer ‘aan de voorkant’ doorlichten, dus voordat ze de appwinkel inkomen. Zo hoopt het te voorkomen dat apps mensen oplichten. Zeker als je een app voor kinderen maakt, dan kun je erop rekenen dat er steeds meer regels bijkomen.
Heb jij wel eens een app in de Play Store gezet? Hoe vond je dat proces?
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik hoop dat de toegankelijkheid van apps ook in de tests wordt opgenomen, want daar mangelt het vaak, helaas. Maar of dit ook bij de testprocedure meegenomen wordt, lees ik niet in het artikel en dus vrees ik dat het noppes is.
Dat lijkt mij geen taak voor Google maar meer voor wetgeving.
Ja, dat klopt. Maar als je in de ontwikkelingsfase én in de testfase toegankelijkheid al meeneemt, moet je naderhand veel minder problemen terzake oplossen. En bij wetten daarover moet je die ook kunnen afdwingen.
Wat voor wetgeving zou er aan ten grondslag moeten liggen om een app ontwikkelaar te verplichten hoe deze haar apps moet ontwikkelen en welke functies hij er wel of niet in verwerkt?
Daarnaast is het dan nog steeds Google die hier op toe zou moeten zien.
App ontwikkeling valt onder creatieve processen, daar wil en kan de wetgever zich niet in mengen.
De wetgever kan bijvoorbeeld ook niet in de wet vastleggen dat voortaan elke film die uitgebracht wordt alle acteurs gebarentaal moeten gebruiken o.i.d.
Daarnaast worden apps in zeer verschillende landen ontwikkeld en geldt een wet alleen in het land waar deze in is opgenomen.
Het resultaat zou alleen maar zijn dat een groot deel van de apps niet meer in Nederland beschikbaar zouden zijn.
Dit lijkt mij iets wat eigenlijk al eerder geregeld had moeten zijn. Meer veiligheid voor de gebruiker. De gebruiker moet er vanuit kunnen gaan als iets in de Playstore staat, dat het veilig is…