Lange preview-periode voor Android Wear 2.0
Google bracht de eerste previewversie van Android Wear 2.0 al vrij vroeg in 2016 uit. Ontwikkelaars gaven daarbij aan dat ze meer wilden van Google en het bedrijf besloot daarop dat applicaties onafhankelijker zouden moeten worden door Google Play Store te integreren in Android Wear. Dit zorgde echter wel voor flinke vertraging: in plaats van later in 2016 zou Android Wear pas begin 2017 uitgebracht worden.
Er zijn in totaal vijf verschillende versies voor ontwikkelaars uitgebracht, waarbij ontwikkelaars en gebruikers door middel van hun feedback de uiteindelijke mogelijkheden en vorm van Android Wear 2.0 hebben bepaald. Het eindresultaat zie je in het onderstaande filmpje
Google Play Store om je pols
Verreweg de belangrijkste nieuwe functie van Android Wear 2.0 is dat smartwatch-apps veel zelfstandiger geworden zijn. Ze hoeven niet langer meer geïnstalleerd te worden via een 'companion-app' op een smartphone, maar Android Wear 2.0-smartwatches hebbende beschikking over een 'eigen' Play Store.
Deze smartwatch-Play Store maakt het mogelijk om op de smartwatch direct apps te installeren. Hierbij kan er door de Play Store gebladerd worden op de device zelf en er kunnen tevens zoekopdrachten uitgevoerd worden. Dit wordt gedaan via spraakherkenning, typen, handschrift of een aantal voorgestelde zoektermen. Op deze manier kun je eenvoudig apps vinden en installeren vanaf je slimme horloge zonder daarvoor de smartphone te hoeven gebruiken.
Vernieuwde bediening en Material Design voor Wear
Android Wear 2.0 bevat ook veel uiterlijke wijzigingen, en teven een vernieuwde bediening van de smartwatch. Deze wijzigingen vallen allemaal onder de nieuwe Material Design voor Android Wear-specificaties. Het app-startscherm met drie tabbladen, te weten apps, contacten en Google Now wordt vervangen door enkel een lijst met alle apps die op je smartwatch geïnstalleerd zijn.
De contacten die voorheen een eigen tabblad hadden, zijn nu terug te vinden in een speciale contacten-app. Vanuit deze app is het mogelijk om te bellen met contactpersonen of om een bericht te sturen via de verschillende berichten-apps.
De ingebouwde spraakzoekfunctie in Android Wear is vervangen door Google Assistant. Deze functie werkt vooralsnog op Android Wear alleen in het Engels en in het Duits.
Nieuwe notificaties
Er zijn ook wijzigingen in het notificatiesysteem doorgevoerd. Meldingen zien er voortaan anders uit en ogen strakker en moderner. De vormgeving is meer in lijn met de Material Design-richtlijnen die Google al langer gebruikt bij het Android-besturingssysteem.
Ook zijn er verbeteringen doorgevoerd om de interface te optimaliseren voor ronde schermen. Vanaf de introductie van Android Wear maakt het wearablesplatform gebruik van witte kaarten om notificaties op weer te geven. Deze kaarten verdwijnen in Android Wear 2.0.
Standaard is er nu ook een heus toetsenbord. Daarbij kun je woorden invoeren door op de letters te tikken of door over de letters te slepen. Bij Android Wear 2.0 is nieuwe invoerfunctionaliteit toegevoegd. Dat houdt in dat derden nu ook toetsenbord- of andere invoerapplicaties kunnen maken voor Android Wear.
Ondersteuning voor iOS
Doordat Android Wear-apps niet langer afhankelijk zijn van een begeleidende app, wordt het gebruik van een Android Wear-smarwatch in combinatie met een iPhone een stuk nuttiger. Je kunt voortaan dan eenvoudig apps in de smartwatch-versie van de Google Play Store vinden en direct installeren.
Android Wear 2.0 gebruiken
Ben je benieuwd of jouw smartwatch ook de update naar Android Wear 2.0 krijgt? Check dan ons update-overzicht. Google heeft ook twee nieuwe smartwatches gelanceerd in samenwerking met LG. Hier lees je alles over de LG Watch Style en Watch Sport.