Samenvatting Google I/O: dit zijn de belangrijkste aankondigingen

Samenvatting Google I/O: dit zijn de belangrijkste aankondigingen

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Google gaat de huiskamer overnemen

Google heeft op het gebied van smarthome een aantal nieuwe producten of diensten aangekondigd. Zo was er onder andere Google Home, een slim apparaat die in de huiskamer geplaatst dient te worden. Deze kun je via spraakopdrachten acties laten uitvoeren, zoals de lichten aandoen, een wekker zetten of notitie maken. Maar Google verraste ook met het feit dat Home als speaker gebruikt kan worden. Onder de motorkap zit software die over veel relevante informatie beschikt en ook dienst kan doen als jouw eigen zoekmachine in de huiskamer. Google Home zal later dit jaar beschikbaar komen.

In Google Home is ook Google Assistent geïntegreerd. De nieuwe digitale 'buddy' die op basis van tijd, locatie en andere relevante gegevens veel nuttige info kan geven en uitvoeren. Denk hierbij informatie opvragen over een restaurant, maar ook de boeking daadwerkelijk maken. Dit zien we bijvoorbeeld ook terug in de nieuwe messenger-app Allo.

Communiceren met nieuwe apps Allo en Duo

Allo is een nieuwe messenger die de wereld moet veranderen, aldus Google. Natuurlijk is het eenvoudig om te chatten met contacten of groepen mensen, maar er is meer. In Allo wil Google mensen ook emoties laten uitdrukken, door bijvoorbeeld in chatgesprekken te 'schreeuwen', of juist te 'fluisteren'. Het zoeken en delen van relevante informatie binnen deze app speelt ook een bijzonder grote rol. De geïntegreerde assistent biedt je bijvoorbeeld suggesties voor restaurants als je aan het overleggen bent waar je uit eten wil gaan en kan zelfs reserveringen voor je maken. Ook voor Allo geldt, deze zal pas later dit jaar beschikbaar worden. Inschrijven voor beschikbaarheids-updates kan hier.

[readmore article="185154"]

Duo is de videobel-app die ook hier een revolutie moet ontketenen, althans als we Google mogen geloven. De KnockKnock-functie werd vooral uitgelicht tijdens de keynote van Google I/O, waar er al voordat je opneemt live beelden te zien zijn van de beller. Zo weet je dus of je al dan niet moet opnemen. Een bijzonder stabiele verbinding is ook een speerpunt van Duo, waarbij er meerdere keren per seconden gecheckt wordt of deze optimaal is. Ook Duo zien we later dit jaar, waarbij aanmelden hier mogelijk is.

[readmore article="185155"]

Android N

Natuurlijk mag ook Android N niet ontbreken tijdens Google I/O en daar werd dan ook de nieuwste bèta voor Nexus-gebruikers officieel aangekondigd. Sterker nog, downloaden is inmiddels al mogelijk. Er was echter nog meer interessant nieuws te melden over de nieuwste versie van Android. Zo weten we nu dat er automatische updates gaan komen. Deze worden op de achtergrond gedownload en geïnstalleerd zonder dat er überhaupt gebruikersinteractie nodig is. Hoe dit precies in zijn werk gaat, lees je hier.

[readmore article="185160,185157"]

Voor de creatievelingen onder ons heeft Google de gelegenheid gegeven om suggesties te doen voor de naam van Android N. Doe je ding hier!

Virtual Reality en ontwikkelaarstools

Op het gebied van virtual reality werd Daydream aangekondigd. Dit platform moet de nieuwe standaard voor VR worden en biedt richtlijnen, handvatten en tools om virtual reality in de toekomst verder te ontwikkelen. In Android N zal standaard VR ingebouwd worden, zodat fabrikanten die voldoen aan de richtlijn hier gebruik van kunnen maken. We gaan al vanaf de herfst nieuwe toestellen zien die direct ondersteuning bieden voor Daydream, waarbij Daydream-compatible headsets met alle Daydream-toestellen van onder meer Samsung, LG, HTC, Xiaomi en Huawei werken.

[readmore article="185148"]

Natuurlijk is Google I/O een ontwikkelaarsevenement en het is dan ook niet zo vreemd dat er een aantal toch wel spectaculaire aankondigingen zijn gedaan voor deze developers. Zo is Android Studio van een update voorzien waardoor het ontwikkelen weer een stuk sneller wordt. Dat niet alleen, ook Firebase is uitgebouwd tot een compleet platform met veel handige tools die het ontwikkelen veel eenvoudiger maken. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan een bijzondere uitgebreide analytics-toolkit voor apps.

[readmore article="185163"]

Android Instant Apps zagen ook het levenslicht, waardoor het mogelijk wordt om zonder een app te installeren, de app toch te gebruiken. Dit klinkt niet heel logisch, maar het kan dus echt...

Android Wear 2.0 en Play Store

Android Wear 2.0 is de grootste update ooit voor het wearable-platform. Watchfaces worden verder uitgebreid en we zien extra mogelijkheden op het gebied van fitnesstracking en het standalone functioneren van een smartphone. Denk hierbij aan zalen als het streamen van muziek zonder smartphone. Android Wear 2.0 zal ook later dit jaar uitgerold worden.

[readmore article="185158"]

Rondom de Play Store was er geen bijster groot nieuws, maar we zagen wel dat het mogelijk wordt om betaalde apps te delen binnen je familie. Zo hoef je ze maar één keer aan te schaffen. Ook werd bekend dat ChromeOS (onder andere van Chromebooks) toegang krijgt tot de Play Store en dus van vele duizenden apps gebruik kan maken.

Android Auto en Chromecast

Android Auto was voorheen alleen, zoals de naam doet vermoeden, beschikbaar in auto's. Daar gaat geen verandering in komen, maar er is niet meer per se een infotainment-systeem nodig om gebruik te maken van Android Auto. De software zal binnenkort ook als losse app kunnen functioneren. Dan plaats je je smartphone in de autohouder, start de app en er wordt een aangepaste versie van Android Auto getoond met een geoptimaliseerde interface.

Google kwam ook met de nodige cijfers op de proppen. Zo weten we nu dat de Chromecast ruim 25 miljoen keer verkocht is.

Later in 2016

De keynote van Google I/O bracht weer veel nieuwe producten, diensten en visies van Google. Nieuwe tools voor ontwikkelaars, nieuwe apps, grote updates en nog veel meer. Op sommige zaken moeten we nog even wachten, maar dat Google druk bezig is op allerlei fronten is maar weer eens duidelijk geworden.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk