Android Studio 2.2
De afgelopen jaren heeft Google hard gewerkt aan Android Studio. Deze ontwikkelingsomgeving is gebaseerd op een reeds bestaande ontwikkelingsomgeving voor Android, IntelliJ. Bij Android Studio 2.2 wordt gebruik gemaakt van de nieuwste versie van IntelliJ en zijn er veel verbeteringen doorgevoerd om ontwikkeling sneller te maken.
Volgens Google wordt 92% van de top-apps voor Android momenteel al ontwikkeld in Android Studio. Met de nieuwste versie probeert Google de andere 8% ook over te halen door het ontwikkelen nog sneller te maken. De build-tijd gaat bijvoorbeeld nog verder omlaag, zodat app-wijzigingen sneller kunnen worden getest.
De nieuwste versie van Android Studio bevat onder andere de mogelijkheid om eenvoudig interface-tests te laten genereren. Dat doe je door een screencast te maken waarbij je belangrijke functies test. Deze screencast wordt dan automatisch omgezet in test-code.
In Android Studio 2.2 is een verbeterde lay-out-editor te vinden. Doordat er gebruik wordt gemaakt van een nieuw type lay-out, wordt er minder gebruik gemaakt van nested lay-outs. Hierdoor wordt het eenvoudiger om apps vloeiend en snel te laten reageren. Het wordt verder mogelijk om installatiebestanden te analyseren om zo te zien welke onderdelen er voor zorgen dat APK’s groot worden.
Firebase: Analytics, crash-meldingen en push-notificaties
In eerste instantie bood Firebase, dat vorig jaar door Google is overgenomen, een real-time-database die tegelijkertijd op verschillende platformen gesynchroniseerd werd. Daarbij is een chat-app een goed voorbeeld: berichten zijn tegelijkertijd te lezen op het web en binnen apps op verschillende apparaten en de ‘gelezen’-status wordt dan tegelijkertijd aangepast op alle apparaten. Google breidt Firebase vandaag flink uit.
Push-notificaties voor Android-apps komen van Google Cloud Messaging. Dat systeem gaat op in Firebase en wordt onderdeel van het grotere platform. Momenteel worden 170 miljard push-berichten via Google Cloud Messaging verstuurd en push-notificaties bij Firebase blijven eveneens gratis voor ontwikkelaars om te gebruiken.
Met Firebase Remote Config wordt het mogelijk om wijzigingen in de interface op afstand uit te proberen. Je kunt daarbij gebruik maken van verschillende configuraties voor verschillende groepen gebruikers en zo testen welke effecten interface-wijzigingen hebben.
Ook volledig nieuw is Firebase Analytics. Deze nieuwe Analytics-functie maakt gebruik van de expertise die Google heeft opgedaan bij het ontwikkelen van Google Analytics, maar is speciaal gericht op het gebruik van apps. Firebase Analytics moet het eenvoudiger maken om te zien op welke manier gebruikers de apps daadwerkelijk gebruiken.
Er zijn nog veel meer nieuwe functies voor Firebase en er zijn ook veel al bestaande functies opgenomen in Firebase. Zo worden Google App Indexing en App Invites onderdeel van Firebase. Een nieuwe functie is de afhandeling van foutmeldingen. Alle wijzigingen zijn te vinden in deze blogpost van het Firebase-team.
Beschikbaarheid
De eerste preview van Android Studio 2.2 is vanaf vandaag te downloaden. De nieuwe Firebase-mogelijkheden zijn per direct beschikbaar.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Kan je op een chromebook ook met Android studio werken?