Google Daydream en Daydream View beschikbaar: 'open' virtual reality op Android

Google Daydream en Daydream View beschikbaar: 'open' virtual reality op Android

Virtual Reality op Android

Tijdens Google I/O 2014 kwam Google met een kleine verrassing: een kartonnen houder die een smartphone 'omtoverde' tot virtual reality-headset. In eerste instantie was Google Cardboard een uitprobeersel dat ontwikkeld is als hobbyproject in de vrij in te delen werktijd (de zogenaamde 20%-tijd).

Al snel werd duidelijk dat Cardboard veel potentie had. Moderne smartphones hebben veel sensoren aan boord, een hogeresolutiescherm en een snelle processor en met een kleine investering van enkele euro's kan een apparaat dat de consument toch al in huis heeft, worden omgevormd tot virtual reality-headset. De afgelopen jaren heeft Google een aantal van zijn applicaties geschikt gemaakt voor Google Cardboard en zelfs films en 360-graden-rondleidingen laten ontwikkelen voor het platform.

Los van de ontwikkelingen door Google zelf, zijn inmiddels ook veel andere bedrijven actief op de markt voor virtual reality op Android-toestellen. De voornaamste daarvan is Samsung, dat samen met Oculus, de grondleggers van de moderne virtual reality, de Gear VR uitbracht. Samsung en Oculus (inmiddels eigendom van Facebook) hebben samen een eigen ecosysteem voor virtual reality-toepassingen, inclusief een eigen applicatiewinkel.

Ook andere Android-fabrikanten hebben virtual reality-headsets laten zien die variëren van een simpele Cardboard-achtige smartphonehouder (Huawei) tot een virtual reality-headset met eigen scherm (LG en Alcatel).

Google Daydream: één platform

Met de introductie van Daydream biedt Google een standaard voor virtual reality op Android-toestellen. Daarbij gaat het niet alleen om de software, maar ook om specificaties waar toestellen aan moeten voldoen qua afmetingen, maar ook qua chipset en andere specificaties. Er komt niet één enkele headset voor Daydream, maar ook hier zijn specificaties en eisen voor, zodat fabrikanten zelf Daydream-headsets op de markt kunnen brengen die samenwerken met toestellen van verschillende fabrikanten.

Google heeft in Android 7.0 Nougat ondersteuning toegevoegd voor Daydream en ontwikkelaars kunnen al sinds Google I/O aan de slag met een preview van de ontwikkelingskit. Vanaf eind september is de eerste officiële versie van de ontwikkelingskit beschikbaar. Door zich aan te melden voor het Daydream Access Program, kunnen ontwikkelaars direct apps en games aanbieden via de virtual reality-versie van de Google Play Store.

Virtual reality Play Store en bewegingscontroller

Momenteel is het landschap met betrekking tot virtual reality op Android dus versplinterd. Er zijn veel toepassingen in de Play Store te vinden die werken met Google Cardboard. Veel van de premium apps en games worden echter alleen aangeboden via de Oculus Store op Samsung Galaxy S6- en Galaxy S7-toestellen.

De virtual reality-versie van de Google Play Store moet een manier bieden om eenvoudig toepassingen voor Daydream te vinden. De Play Store biedt een speciale interface voor virtual reality, waardoor je ook door de apps en games kunt bladeren en ze zelfs kunt aanschaffen en bestellen.

Naast de speciale Google Play Store-variant, introduceert Google ook een speciaal homescherm voor in virtual reality, waar vanuit je jouw apps en games kunt opstarten. Ook heeft het bedrijf een speciale YouTube-versie voor Google Daydream gemaakt.

Om Daydream te bedienen, heeft Google een speciale controller in het leven geroepen. Deze controller lijkt op een kleine afstandsbediening en bevat knoppen en een touchpad dat dienst kan doen als joystick. Daarnaast is de controller bewegingsgevoelig en kan op die manier bijvoorbeeld gebruikt worden in games.

Eerste Daydream-toestellen en Daydream View

Nu Google de Pixel en Pixel XL heeft aangekondigd, zijn de eerste toestellen beschikbaar gekomen die voldoen aan de specificaties voor Daydream. Later dit jaar verwachten we ook een toestel van Huawei dat ondersteuning krijgt voor Daydream, vermoedelijk de Huawei Mate 9. Daarnaast zijn volgens Google veel verschillende toestellen onderweg.

Naast de toestellen heeft Google ook de eerste bril aangekondigd voor Daydream. Deze bril, Daydream View genaamd, biedt plek voor smartphones die Daydream-compatible zijn en heeft geen eigen hardware aan boord. Wel wordt er een controller meegeleverd.

De Daydream View moet volgens Google een stuk comfortabeler zijn dan andere virtual reality-headsets. Er is gebruik gemaakt van stoffen om de bril fijner aan te laten voelen, maar er ook beter uit te laten zien. De headset maakt draadloos verbinding met de smartphone, waardoor er niets ingesteld hoeft te worden wanneer je gebruik wilt maken van de bril.

De speciale controller, die op te bergen is in de bril zelf, is volgens Google zo precies dat je er eenvoudig je naam mee kunt schrijven in virtual reality.

Content is belangrijk

Google heeft samengewerkt met verschillende partners om alvast content gereed te krijgen voor de lancering van het nieuwe virtual reality-platform. Zo is een Harry Potter-game beschikbaar waarbij je controller 'omgetoverd' wordt tot toverstaf. Ook zal de nieuwe EVE Gunjack-game beschikbaar komen voor Daydream.

Netflix, HBO en Hulu zijn daarnaast ook direct beschikbaar voor Daydream en de volledige collecties van de streamingnetwerken zullen te zien zijn in virtual reality.

Google heeft ook een aantal eigen applicaties direct beschikbaar gemaakt voor Daydream, zoals YouTube en Google Street View. Bij YouTube is ook ondersteuning voor 360-graden-video's aanwezig.

Beschikbaarheid

Met de introductie van de Google Pixel en Pixel XL zijn de eerste toestellen op de markt gekomen die ondersteuning bieden voor Daydream. Daarnaast is de eerste virtual reality-headset die voldoet aan de Daydream-specificaties, van Google zelf, ook aangekondigd.

Google Daydream en Daydream View beschikbaar: 'open' virtual reality op Android

In eerste instantie zal de Daydream View in de kleur 'slate' op de markt komen, maar later zullen ook witte en rode uitvoeringen uitgebracht worden. De Daydream View zal vanaf november te koop zijn en krijgt een prijs van 79 dollar.

Lees meer over:
Google Daydream

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties